Μιλώντας ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα της Συρίας, τονίζοντας ότι θα λάβει άμεσα απόφαση σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτή, πιθανόν μάλιστα μέχρι το τέλος της ημέρας.
Επιπλέον, σημείωσε ότι σε συνεργασία με πρόσωπα της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, προσπαθεί να διαλευκάνει ποιος φέρει την κύρια ευθύνη για την επίθεση, είτε πρόκειται για τη Μόσχα, τη Δαμασκό ή την Τεχεράνη, είτε για όλες μαζί.
Επίσης, όπως ο υπουργός Άμυνας Τζίμ Μάτις νωρίτερα και ο Λευκός Οίκος χθες, σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική στρατιωτικής δράσης εναντίον του συριακού καθεστώτος, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο».
Πούτιν: «Aπαράδεκτες προβοκάτσιες και φημολογία» τα περί χημικής επίθεσης
Στους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί επίθεσης με χημικά όπλα και πιθανής ρωσικής εμπλοκής σε αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για «απαράδεκτες προβοκάτσιες και φημολογία», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ο ρωσικός στρατός «δεν έχει εντοπίσει ίχνη χημικής επίθεσης στην πόλη». Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι Ρώσοι στρατιωτικοί γιατροί που εξέτασαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Ντούμα δεν βρήκαν συμπτώματα από χημική δηλητηρίαση.
Μολαταύτα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αντίθετη άποψη περί του θέματος, ανακοινώνοντας ότι τα συμπτώματα αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ραφαέλ Πιτί, γιατρό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM), ένα συστατικό προστέθηκε στο χλώριο, ίσως αέριο σαρίν, για να κατασκευασθεί ένα ισχυρό θανατηφόρο κοκτέιλ, που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη Ντούμα.
Μάτις: Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν τίποτα
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, τόνισε ότι «δεν αποκλείει τίποτα» ως αντίδραση στη φερόμενη χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, στη Συρία, καθιστώντας τη Μόσχα υπεύθυνη για τις «χημικές παραμέτρους» του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε, είναι γιατί χρησιμοποιούνται ακόμη χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της κατάργησης όλων των χημικών όπλων», δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά ο Μάτις στους δημοσιογράφους, υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ Μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι.
Η Ρωσία είχε εγγυηθεί την καταστροφή όλων των συριακών χημικών όπλων τον Σεπτέμβριο του 2013, όμως το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ φέρεται να χρησιμοποίησε χημικούς παράγοντες πολλές φορές από τότε εναντίον των Σύρων ανταρτών, όπως ενδεικτικά στην κωμόπολη Χαν Σεϊχούν, πριν από ακριβώς έναν χρόνο.
«Αυτός είναι ο λόγος που, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, από το ΝΑΤΟ μέχρι το Κατάρ, θα ασχοληθούμε με αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Μάτις. «Δεν αποκλείω τίποτα αυτή την ώρα», συνέχισε, απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος.
Αντίστοιχη ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για τη χημική επίθεση στη Συρία.
«Δεν θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατίας, Τόμας Μπόσερτ σε συνέντευξη στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Εξετάζουμε την επίθεση σε αυτό το σημείο», είπε και πρόσθεσε πως οι φωτογραφίες από το συμβάν είναι «φρικτές».
Όντας μόλις λίγο παραπάνω από δύο μήνες στον προεδρικό θώκο, τον Απρίλιο του 2017, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να πλήξει με πυραύλους αεροπορική βάση του συριακού καθεστώτος, ως αντίποινα για την επίθεση με χημικά της συριακής κυβέρνησης εναντίον της πόλης Χαν Σεϊχούν, η οποία κόστισε τη ζωή σε 85 ανθρώπους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS