Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως στην οξύτατη αντιπαράθεση την οποία είχαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, με την Βρετανίδα ομόλογο του Κάρεν Πιρς, θα αντάλλασσαν, ανάμεσα σε άλλα, κι επιχειρήματα επικαλούμενοι τον Λένιν και τον Μαρξ!
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας χαρακτήρισε την πρόταση των ΗΠΑ ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της διεθνούς αντιπαράθεσης και το ίδιο το ψήφισμα «αναρχία και προσπάθεια χειραγώγησης». Σύμφωνα με τον Νεμπένζια η πρόταση των ΗΠΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την θέση της Μόσχας: «Για ποιο λόγο χρειάζεται ένα μηχανισμός , εάν ήδη έχετε αποφασίσει πριν από την διεξαγωγή έρευνας για το ποιοι ευθύνονται ( για την χημική επίθεση στην Ντούμα-σ.σ). Δεν χρειάζεται να γίνει έρευνα, δεν θέλετε να ακούσετε ότι στην Ντούμα δεν υπάρχουν ίχνη χημικής επίθεσης. Αναζητούσατε αφορμή και σας την προσέφεραν οι προβοκάτορες με τα ‘Λευκά κράνη’» ( η οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας που ανέφερε ότι έγινε χημική επίθεση- σ.σ BBC).
Η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την έγκριση του ψηφίσματος , κατά την άποψη του Ρώσου διπλωμάτη, θυμίζει «ανοιξιάτικη έξαρση» , ενώ ο κύριος στόχος όσων υποστηρίζουν την αμερικανική πρόταση είναι να ενεργήσουν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μη ψηφισθεί και η μη έγκρισή της να γίνει επιχείρημα για στρατιωτική επίλυση της διένεξης( στην Συρία-σ.σ).
Ήδη μετά την ψηφοφορία , η εκπρόσωπος της Βρετανίας Κάρεν Πιρς, σχολιάζοντας το ρωσικό βέτο στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Συρία, επικαλέσθηκε μια ρήση του Βλαντίμιρ Λένιν σύμφωνα με την οποία «η ποσότητα μετατρέπεται σε ποιότητα». Απαντώντας στην Πιρς, ο Βασίλι Νεμπένζια, είπε ότι και «ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς και ο Βλαντίμιρ Λένιν επισκέπτονταν συχνά το Λονδίνο». Αλλά η Πιρς δεν αρκέστηκε σ αυτό. Θεώρησε σκόπιμο να δώσει την δική της απάντηση στον Νεμπένζια, λέγοντας το εξής «Θα τρίζανε τα κόκαλα του Μαρξ, εάν μάθαινε ότι η χώρα που οικοδομήθηκε πάνω στις αρχές του, κάνει τόσα για να υποστηρίξει την Συρία».