Ο “οδικός χάρτης” των κινήσεων και πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού για τους επόμενους μήνες καταρτίζεται αυτές τις ημέρες σε “κλειστές” συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή λίγων υπουργών και στελεχών. Παρά την διστακτική αντιμετώπιση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς -κατά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Βερολίνο- σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι αυτή τη στιγμή το μείζον θέμα που φαίνεται να απασχολεί τον Αλέξη Τσίπρα.
Ίσως, όπως λένε οι γνωρίζοντες, επειδή αρκετά πράγματα έχουν προεξοφληθεί. Ο Γιάννης Δραγασάκης, για παράδειγμα, θα προβεί σε διορθωτικές αλλαγές στο μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο, όπως ζήτησαν οι Θεσμοί, και θεωρείται περίπου βέβαιο πως μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου τα βασικά θέματα θα έχουν διευθετηθεί, ώστε στις 28 Αυγούστου να μπει και τυπικά τέλος στην 8αετή περίοδο των μνημονιακών προγραμμάτων και να έχει συμφωνηθεί μία “αξιοπρεπής” εποπτεία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.
Αναμφίβολα, εκείνο που προβληματίζει τον Αλέξη Τσίπρα και θεωρείται ανεξέλεγκτη μεταβλητή στην πολιτική εξίσωση είναι οι εξελίξεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και ο γεωπολιτικός παράγοντας, όπως αυτός μεταβάλλεται μετά και την επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία. Ο πρωθυπουργός έσπευσε να εξασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στην “πρώτη γραμμή” των εξελίξεων αυτών, κάτι που κατέστησε σαφές κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο είναι επίσης σαφές πως θα παραχωρηθούν, εφόσον χρειαστεί, οι “συνήθεις” διευκολύνσεις μέσω της αμερικανικής βάσης της Σούδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερη κυβερνητική πηγή, ο Γάλλος πρόεδρος ανέλαβε να πράξει τα δέοντα ώστε να υπάρξει διπλωματική ομπρέλα έναντι των τουρκικών προκλήσεων, αν και η τελευταία επικοινωνία με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ άφησε μία χαραμάδα ελπίδας για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Εκ των πραγμάτων, άλλωστε, το ενδιαφέρον της Άγκυρας μετατοπίζεται στο Συριακό μέτωπο και στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η επίθεση των ΗΠΑ.
Σε μια από τις τελευταίες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ασχολήθηκαν με το πως διαμορφώνεται το εσωτερικό μέτωπο από τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα πως η πλευρά των Σκοπίων εξακολουθεί να θέτει διπλωματικά προσκόμματα στη διαπραγμάτευση για το όνομα, ωστόσο η γενική εικόνα που μεταδίδεται είναι πως αυτό γίνεται κυρίως για λόγους εσωτερικών πολιτικών συσχετισμών και πως η διάθεση του Ζόραν Ζάεφ για λύση παραμένει ισχυρή.
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του Σκοπιανού, αφενός γιατί επιθυμεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις προσέγγισης -ακόμα κι αν πιστεύει πως απαιτείται ακόμα ικανός χρόνος για μια τελική συμφωνία-, αφετέρου διότι γνωρίζει πως πρέπει να ξοδέψει διπλωματικό κεφάλαιο στην αποτροπή μιας περαιτέρω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας. Παράλληλα θεωρεί πως διαθέτει πλέον ικανά πολιτικά αποθέματα για να φέρει μια συμφωνία στη Βουλή -όταν αυτό καταστεί εφικτό- και έτσι να προκαλέσει ένα θετικό σοκ στο πολιτικό σκηνικό και να δημιουργηθούν νέες πολιτικές συμμαχίες στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, σε συνδυασμό με την αμηχανία στην οποία είναι βέβαιο πως θα περιέλθει σε μια τέτοια περίπτωση η Ν.Δ.
Όπως πληροφορείται το anatropinews.gr, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει σοβαρά εισηγήσεις να επισπεύσει τις πρωτοβουλίες του και για την Συνταγματική αναθεώρηση. Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά σχολιάζεται θετικά από τον πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται να προσκαλέσει σύντομα την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μαξίμου με σκοπό την επιτάχυνση της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Επί της ουσίας, ενώ αρχικώς το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα άνοιγε τον Σεπτέμβριο -μετά την έξοδο από τα μνημόνια- υπάρχουν νεότερες σκέψεις για κινήσεις άμεσα, καθώς θεωρείται πως έχει καλλιεργηθεί το σχετικό έδαφος.
Η επικοινωνία μεταξύ του Μαξίμου και της Φώφης Γεννηματά φαίνεται πως έχει αποκατασταθεί αρκετά και υπάρχουν στελέχη από τις δύο πλευρές που έχουν αναλάβει τη σχετική προετοιμασία. Λέγεται, μάλιστα, πως το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ κρατά ήπιους τόνους στα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό δείχνει “καλές προθέσεις” που πρέπει να τύχουν σοβαρής ανταπόκρισης από την κυβέρνηση. Κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις συσκέψεις έλεγε, μάλιστα, πως πρέπει να αξιολογηθεί ως σημαντικό το γεγονός ότι η κ. Γεννηματά δείχνει διάθεση σύγκλισης σε μεγάλα θέματα παρά τις πρόσφατες συγκρούσεις σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis. “Αντί να γκρεμίσει τις γέφυρες λόγω της φερόμενης εμπλοκής κορυφαίων στελεχών του χώρου της προτίμησε να ανοίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και εμφανίζεται διαλλακτική στο θέμα των Σκοπίων. Είναι σημαντικές αυτές οι κινήσεις και οφείλουμε να ανταποκριθούμε“, έλεγε χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο στέλεχος.
Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει πάρει το “πράσινο φως” να επανεξετάσει και να βελτιώσει την πρόταση για την απλή αναλογική ώστε η κυβέρνηση να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να φέρει εκ νέου το θέμα στη Βουλή, εφόσον κριθεί πως μπορεί να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις.
Η οικονομία, βεβαίως, παραμένει αστάθμητος παράγοντας και επηρεάζεται από το γεωπολιτικό περιβάλλον. Η προσδοκία για αυξημένη τουριστική κίνηση, για παράδειγμα, δεν πρέπει να διαταραχθεί από την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γι αυτό και η σαφής εντολή του πρωθυπουργού είναι αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και ψυχραιμία. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει στον Πάνο Καμμένο να κρατά χαμηλούς τόνους και τη διαχείριση έναντι ακραίων δηλώσεων εκ μέρους της Τουρκίας να την κρατά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο ίδιος, φυσικά, μέσω των επαφών τους με ξένους ηγέτες, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Όλα δείχνουν, πάντως, πως το καλοκαίρι θα είναι μεστό εξελίξεων.
Οικονομία, Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά και πολιτικές πρωτοβουλίες για την δημιουργία συγκλίσεων με την κεντροαριστερά θα είναι η μεγάλη ατζέντα πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού. Α
πό τις 21 Ιουνίου (Eurogroup) μέχρι τις 28 Αυγούστου, η κυβέρνηση θέλει να έχει προετοιμάσει σχεδόν τα πάντα για την έξοδο από τα μνημόνια, ώστε στις 30 Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας να είναι έτοιμος να εξαγγείλει το πέρασμα στην μεταμνημονιακή εποχή, με ομιλία που θα εκφωνήσει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πνύκα στις 30 Αυγούστου.
Ακολουθεί η άνοδος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (η οποία θα έχει φέτος ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω και της παρουσίας του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος), η ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στις 13 Σεπτεμβρίου, και μια σειρά πρωτοβουλιών με κοινωνικό πρόσημο που θα βάλουν την κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Μαϊου του 2019.