«Ο Β. Δημάκης σταματά την απεργία δίψας μετά από διαβεβαιώσεις για πρόσβαση στο πανεπιστήμιο», δηλώνει η δικηγόρος του
Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, Ηλέκτρα Κούτρα, ο Βασίλης Δημάκης σταματά την απεργία δίψας και μεταφέρεται στο Νοσοκομείο. «Του δόθηκαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαβεβαιώσεις ότι θα έχει άμεσα πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Μόλις εκτιμηθεί η κατάστασή του και είναι καλύτερα, θα κάνει δηλώσεις»
Ο Βασίλης #Dimakis σταματά την απεργία δίψας. Μεταφέρεται στο Νοσοκομείο. Του δόθηκαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου ΔΙκαιοσύνης Δουλάμη διαβεβαιώσεις ότι θα έχει άμεσα πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Μόλις εκτιμηθεί η κατάστασή του και είναι καλύτερα, θα κάνει δηλώσεις.
— Electra Koutra (@electrakoutra) April 14, 2018
Οι εξελίξεις
Ομόφωνα απορριπτική ήταν την Παρασκευή η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Φυλακών Κορυδαλλού στην αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος διανύει την 31η μέρα απεργίας πείνας και την 9η μέρα απεργίας δίψας.
Η απόφαση αυτή του συμβουλίου της φυλακής ήρθε δύο ημέρες μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά και ενώ ήδη είχαν προηγηθεί παλιότερα τρεις διαδοχικές απορρίψεις της αίτησης του Β. Δημάκη.
Μετά την πολύωρη συζήτηση, η δικηγόρος του, Ηλέκτρα Κούτρα, ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την αίτηση θεραπείας του Β. Δημάκη -που πρακτικά σημαίνει ότι απέρριψε την αίτηση για του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια, ενώ την Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση για έκτακτες εκπαιδευτικές άδειες. Η ίδια εκτίμησε ότι ο Βασίλης δεν έχει πάνω από 24 ώρες ζωή, καθώς επισήμανε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Όπως είναι γνωστό, ο Β. Δημάκης βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας λόγω της απόρριψης από το αρμόδιο Συμβούλιο Φυλακών αιτήματός του να λαμβάνει άδειες για εκπαιδευτικούς λόγους, δηλ. για την παρακολούθηση μαθημάτων στη σχολή του, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν σε ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί όσα η νομοθεσία ορίζει (Κ.Υ.Α. 29809) για την εξ αποστάσεως φοίτηση στο Κ.Κ. Κορυδαλλού. Συνάγεται ότι η εξ αποστάσεως φοίτηση του Δημάκη δεν είναι δυνατό να καλύψει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες, τη στιγμή που υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί (όπως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο για μια ώρα εβδομαδιαίως).
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Στ. Κοντονή θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην απειληθεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του απεργού πείνας και δίψας.
Οι ίδιοι οι καθηγητές του Δημάκη έχουν υποστηρίξει εγγράφως την αναγκαιότητα να παρακολουθεί τις παραδόσεις και τα σεμινάρια της Σχολής, ενώ την ίδια άποψη έχουν εκφράσει, συμπαραστεκόμενοι στο αίτημα, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου.
«Ας αναλογιστούμε, επίσης, αν υπάρχει κάτι ασφαλέστερο της γνώσης και της μόρφωσης, ιδίως στους κλάδους των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών, για την διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων, την αυτογνωσία και την κοινωνική δράση και διάδρασή τους», τονίζουν οι πρώτοι σε ανακοίνωσή τους.
«Ζητούμε από το Συμβούλιο Φυλακών, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στην άμεση χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας», το αίτημα και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε με ανακοίνωση την Παρασκευή 13/4.
Στο διαδίκτυο έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 4.500 υπογραφές πολιτών που ζητούν να γίνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας, ενώ σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει εκπαιδευτικοί, οργανώσεις, φοιτητές αλλά και ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης ζητούσε «οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας να κατανοήσουν όλες τις πλευρές αυτού του κρίσιμου ζητήματος και να αναζητήσουν τρόπους άμεσης επίλυσης».
Συνέντευξη Βασίλη Δημάκη: Θα σταματήσω αν μου δώσουν αυτό που δικαιούμαι
Θα σταματήσω αν μου δώσουν αυτό που δικαιούμαι». Αυτό είπε χθες σε συνέντευξή που παραχώρησε, στον Alpha 989 και την Γιάννα Παπαδάκου, ο Βασίλης Δημάκης.
Σημείωσε ότι δεν είναι πολύ καλά στην υγεία του, έχει ζάχαρο κάτω του 47 και υποστήριξε ότι σύμφωνα με όσα του λένε οι καρδιολόγοι, τον σώζει η καρδιά του γιατί υπήρξε αθλητής. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι έχει αρνηθεί να τον εξετάζουν γιατροί «γιατί υπάρχει αυτός ο σαδισμός προς τους απεργούς πείνας, όταν διεκδικούν τα αυτονόητα, που εγώ δεν μπορώ να τον ανεχτώ, τον θεωρώ φασισμό. Να πηγαίνουμε τώρα να λέμε, τώρα πεθαίνει ο απεργός, τώρα πηγαίνετε εκεί, τώρα μεταφέρετέ τον στο Νίκαιας. Εγώ αρνήθηκα και το ασθενοφόρο με δική μου υπεύθυνη δήλωση. Λέω δεν δέχομαι αυτό το πράγμα, ούτε θέλω καμιά βοήθεια, θέλω αυτό που δικαιούμαι και που μόχθησα να αποκτήσω με τόση ταλαιπωρία, με τόσο άθλιες συνθήκες εκπαιδευτικές και γενικότερα που υπάρχουν στα κολαστήρια…».
Στη συνέχεια ανέφερε: «πήρα απολυτήριο με 19,9. Μεταφερόμουνα συνέχεια με 80 αστυνομικούς λες και ήμουνα κάποιος επικίνδυνος, γιατί δεν είμαι, εξάγεται αβίαστα από τα δικόγραφά μου, γιατί δεν έχω εγκληματικές οργανώσεις, δεν έχω τέτοια πράγματα. Η καταδίκη μου είναι ληστείες. Αλλά είναι ληστείες χωρίς να πειράξω κάποιον πολίτη, συνήθως τράπεζες και τέτοια πράγματα. Ήταν το πρότερο παρελθόν μου αυτό, έχει να κάνει με πολλά χρόνια πριν, έξι – επτά. Εγώ πριν δυο – τρία χρόνια αποφάσισα να σπουδάσω, να αλλάξω ρότα στη ζωή μου και το καταφέρνω με επιτυχία» και συμπλήρωσε: «Δεν αποποιούμαι το παρελθόν μου αλλά δεν θέλω να είμαι πια αυτό που ήμουν».
Ο Βασίλης Δημάκης ανέφερε ότι έχει τη συμπαράσταση των καθηγητών του και των γιατρών και σημείωσε ότι είναι αριστούχος στο πανεπιστήμιο, γράφοντας 9 και 10. «Και βγαίνει το ανακοινωθέν του κ. Κοντονή και λέει δεν χρειάζεται να βγαίνει, γιατί αρίστευσε και με μία ώρα ίντερνετ την εβδομάδα», προσθέτει στη συνέχεια για να αναρωτηθεί: «Με μία ώρα την εβδομάδα να κάνεις ακαδημαϊκές σπουδές;» και να σημειώσει: «Κάθισα και διάβαζα 13 – 14 ώρες την ημέρα, τα ογκώδη βιβλία των 700 και 800 βιβλίων». Πρόσθεσε ότι πήρε τα βιβλία του μετά από παρέμβαση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Η πολιτική και κατ’ επέκταση η δημοκρατία, διότι αυτό το πολίτευμα έχουμε, το καταταλαιπωρημένο δεν έχει τέτοιους περιορισμούς κι ούτε μπορεί να είναι εκδικητική», υποστήριξε στη συνέχεια ο Βασίλης Δημάκης. Όταν ερωτήθηκε γιατί η πολιτεία να θέλει να τον εκδικηθεί απάντησε ότι «εγώ διεκδικώ καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης, όχι τροποποιώντας τις ήδη υπάρχουσες νομοθεσίες, απλά διεκδικώ να τηρηθούν τα νόμιμα. Δηλαδή, ο σωφρονιστικός κώδικας προβλέπει αυτό για τις εκπαιδευτικές και πρέπει να τηρηθεί». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αναφορικά με τα πειθαρχικά στα οποία αναφέρθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ένα «ήσσονος σημασίας το 2011» κι ότι σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα, «όταν παρέλθει ένα εξάμηνο ο κρατούμενος έχει και πάλι όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται».
Τέλος στην ερώτηση υπό ποιες προϋποθέσεις θα σταματούσε την απεργία πείνας και δίψας, είπε: «αν μου δώσουν αυτό που δικαιούμαι όπως γίνεται αφειδώς σε όλους. Και καλά κάνει. Και καλώς καμωμένο. Αν μου δώσουν αυτό που δικαιούμαι και που μόχθησα να το διεκδικήσω και πάλεψα μέσα σε τέτοιες συνθήκες… Έχω κάνει παρεμβάσεις για τη μη απόδοση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων, έχω κάνει προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα αποφανθεί το ΕΔΑΔ και θα φέρει νομολογίες αλλά το θέμα είναι να τις απολαύσουμε κι εμείς. Να προλάβουμε να τις απολαύσουμε».
Η θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης
Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με δυο ανακοινώσεις του έχει σημειώσει ότι δεν αποφασίζει αυτό για την εκπαιδευτική άδεια και δεν έχει καμιά αρμοδιότητα παρέμβασης στο θέμα, ενώ αναφέρει ότι ο κρατούμενος έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα κι έχει παραβιάσει άδεια κατά το παρελθόν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «το υπουργείο δεν έχει κανέναν ρόλο, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών, στην υπόθεση του αιτήματος του κρατούμενου», σημειώνοντας ότι «θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο για τη ζωή αυτού του ανθρώπου». Όσον αφορά την επιλογή του να προχωρήσει σε αυτή τη μορφή διεκδίκησης, εκτίμησε ότι «κάνει μεγάλο λάθος που ακολουθεί αυτό το δρόμο».
Πηγή:left.gr