Τρία χρόνια μετά την επαναλειτουργία της και πέντε μετά το λουκέτο, η ΕΡΤ επιχειρεί να αποκτήσει, εν μέσω πιέσεων, ένα σύγχρονο οργανόγραμμα. Το κύριο χαρακτηριστικό της προσπάθειας που κατέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος είναι η κατοχύρωση του μεγέθους της εταιρείας και όλων των λειτουργικών δομών και κατά συνέπεια η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Το οργανόγραμμα οδεύει προς συζήτηση και ψήφιση στο ΔΣ και αν και εφόσον εγκριθεί και δημοσιευτεί στο ΦΕΚ θα επέχει θέση νόμου του κράτους. Θυμίζουμε πως η ΝΔ έχει ως στόχο, στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, να περιορίσει τη λειτουργία της ΕΡΤ, με ένα νέο άτυπο λουκέτο.
Οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο οργανόγραμμα εστιάζονται κυρίως στο εσωτερικό μέτωπό της, αλλά και από στελέχη της ΕΣΗΕΑ, εξαιτίας της καθιέρωσης του… newsroom στη λειτουργία του ενημερωτικού τομέα. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των 600 και πλέον δημοσιογράφων, προσήλθαν 35 άτομα, και ακόμη λιγότεροι εξέδωσαν μία καταδικαστική ανακοίνωση.
Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το οργανόγραμμα είναι οι εξής: Η Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας αλλάζει, καθώς η διαχείριση των συνεργείων κάλυψης των γεγονότων περνάει στη Διεύθυνση Ενημέρωσης, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος Νέων Μέσων Μάρκος Βογιατζόγλου, μέσα από την προς σύσταση Γενική Διεύθυνση Νέων Μέσων, αναλαμβάνει την ευθύνη μηχανοργάνωσης της ΕΡΤ και τη σύνδεσή της με τις διαδικτυακές υπηρεσίες της.
Το βάρος πέφτει στο ραδιόφωνο, καθώς επανιδρύεται η Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας. Η υπηρεσία αποτελεί τη φωνή της Ελλάδας, εντός και εκτός συνόρων, από το 1938 μέχρι σήμερα. Παράλληλα διαμορφώνεται σαφής φυσιογνωμία των καναλιών της ΕΡΤ, η οποία διασφαλίζει την εσωτερική παραγωγή ενημερωτικού και ψυχαγωγικού – πολιτιστικού περιεχομένου, όπως ορίζει και ο θεσμικός ρόλος της ΕΡΤ. Ειδικά ενισχύεται η εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με τη δημιουργία αυτόνομης διεύθυνσης.
Παράλληλα εντάσσονται θεσμικά και λειτουργικά ως κεντρικοί πάροχοι περιεχομένων όλες οι δομές της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια (ΕΡΤ3 και 19 περιφερειακοί σταθμοί). Ακόμη, επανέρχεται η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στη διεθνή παρουσία της ΕΡΤ μετά την επαναλειτουργία της, ενώ σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας δημιουργούνται ανεξάρτητες διευθύνσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον έλεγχο διαδικασιών και ανάπτυξης των κοινοτικών κονδυλίων.
Πηγή: typologies.gr