Την αναδοχή παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια επιτρέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.
«Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» είναι ο τίτλος του σχεδίου νόμου που φέρει σημαντικές αλλαγές τους θεσμούς της υιοθεσίας και της αναδοχής ανηλίκων που χρήζουν οικογενειακής αποκατάστασης μέσω της σχετικής κρατικής μέριμνας. Το νομοσχέδιο καλείται να επιλύσει χρόνιες παθογένειες, όπως η πολύμηνη καθυστέρηση της διαχείρισης των αιτήσεων θετών γονέων, την απλούστευση γραφειοκρατικών ζητημάτων και τη δημιουργία σχετικού μητρώου «χαρτογράφησης» των παιδιών που διαβιούν σε δομές ανάλογου σκοπού, αφού δεν υπήρχε κανένας σχετικός τρόπος καταγραφής.
Ως προς την αναδοχή ανηλίκων, η οποία απέχει από τον όρο της υιοθεσίας λόγω του ότι δεν υπάρχει νομική εξάρτηση του παιδιού με τους ανάδοχους γονείς, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η προοδευτική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ανάδοχοι γονείς μπορούν να γίνουν και ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.
«Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι γονείς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά που μπορούν να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο» σημειώνεται στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου.
Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Εργασίας, πέρα των πολύπλευρων κριτηρίων που πρέπει να τηρεί ένας ανάδοχος γονέας, η αναδοχή θα εγκρίνεται μετά από γνωμοδότηση κοινωνικού λειτουργού, ο οποίος προτάσσει το συμφέρον του εκάστοτε παιδιού.
Αναφορικά με την υιοθεσία, δεν εντοπίζεται η ίδια πρόβλεψη, καθώς το νομοσχέδιο παραπέμπει στον Αστικό Κώδικα, ο οποίος ορίζει πως η τεκνοθεσία συντελείται από συζύγους. Τουτέστιν, θα πρέπει να έχει προηγηθεί γάμος, κάτι που δεν ισχύει για τα ομόφυλα ζευγάρια.