Το «πράσινο φως» έδωσαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στο αίτημα του ισπανικού συνεργείου Real Madrid TV για χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στην Ακρόπολη.
Το αίτημα αφορά κινηματογραφικές λήψεις (γενικά πλάνα χωρίς συμμετοχή προσώπων και συνοδευτικά κείμενα αφήγησης) στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης διάρκειας τριών ωρών, από 17 έως 19 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής κάλυψης αγώνων μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ρεάλ Μαδρίτης. Τα πλάνα θα προβληθούν στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού Real Madrid TV, στο πλαίσιο της κινηματογραφικής κάλυψης των αγώνων που θα γίνουν στην Αθήνα στις 17 και 19 Απριλίου. Η κινηματογράφηση θα γίνει από διμελές συνεργείο, αποτελούμενο από ρεπόρτερ και εικονολήπτη, με εξοπλισμό μία κάμερα κι ένα τρίποδο.
Όπως ειπώθηκε στο ΚΑΣ, είναι ένα από τα πολλά σχετικά αιτήματα που περνάνε από το Συμβούλιο κάθε χρόνο (πάνω από 100 το έτος), ενώ για την Ακρόπολη, ακριβώς επειδή αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, είναι απαραίτητο να γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ, όπως ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού δεν είχαν αντίρρηση για τα γυρίσματα με τους συνήθεις όρους. Όπως ειπώθηκε από μέλος του ΚΑΣ, λόγω και του έντονου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος για το θέμα, είναι προς τιμήν της εταιρείας που ζητά το μνημείο για κινηματογράφηση με σεμνό και διακριτικό τρόπο. Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, πρόεδρος του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη διάβασε ευχαριστήριο σημείωμα της εταιρείας που ζήτησε πρόσφατα άδεια κινηματογράφησης στο Σούνιο για την παραγωγή κινεζικής τηλεοπτικής σειράς.
Όσο για τις λήψεις που έγιναν στις 12 Απριλίου στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο στο πλαίσιο σειράς του BBC («Μικρή Τυμπανίστρια») ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία που έκανε το αίτημα «σεβάστηκε τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ», καθώς επέστρεψε με δεύτερη πρόταση μειωμένου ωραρίου, συμπληρώνοντας: «Όλο το γύρισμα πήγε πολύ καλά. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πόσο σεβαστό είναι το κύρος του Συμβουλίου, το οποίο γνωμοδοτεί σταθερά, άλλοτε ομόφωνα άλλοτε με πλειοψηφία, προστατεύοντας και τον αρχαιολογικό νόμο, αλλά και τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού που υπογράφει».