Ελεύθερος με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους διατάσσει το Συμβούλιο Επικρατείας να αφεθεί ο τούρκος πιλότος, που πρώτος έφτασε στο ΣτΕ μετά την απόφαση από την αρμόδια επιτροπή για τη χορήγηση ασύλου στο πρόσωπο του.
Η επίμαχη απόφαση, για τον ένα απ’ τους οκτώ εκζητούμενους τούρκους στρατιωτικούς, μπλόκαρε όταν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής άσκησε ένδικα μέσα, δηλαδή αίτηση αναστολής και ακύρωσης της χορήγησης ασύλου.
Με την σημερινή απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ ο τούρκος αξιωματικός δεν μπορεί να ταξιδέψει σε άλλη χώρα, αφού δεν του χορηγούνται ταξιδιωτικά έγγραφα, ωστόσο μπορεί να διαβιεί εκτός Ολυμπιακού χωριού, σε διεύθυνση μη δημοσιοποιούμενη και με την πολιτεία να τον προστατεύει. Αυτή η απόφαση είναι σε ισχύ μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας που θα συζητηθεί στις 4 Μαΐου.
Η απόφαση του τμήματος αναστολών σε σχηματισμό Ολομέλειας με προεδρο, τον κ. Νικ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον κ. Δημ. Κυριλόπουλο, απαντά επί της ουσίας και στο βασικό ζήτημα και προβληματισμό που προκαλεί η υπόθεση των 8, τις σχέσεις δηλαδή με την Τουρκία : “…αβασίμως , αναφέρει το δικαστήριο, προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτόμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης”. Κι αυτό γιατί “η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων”.
Οι δικαστές προχωρώντας τον συλλογισμό τους αποφαίνονται ακόμη γιατί η χορήγηση ασύλου δεν μπορεί να θεωρηθεί μη φιλική ενέργεια προς μια τρίτη χώρα, αφού επισημαίνουν ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια δεν “δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους”.
Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων που διατάσσει το Δικαστήριο, το ΣτΕ μπορεί ανα πάσα στιγμή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του.
Η σημερινή απόφαση, αφορά μόνον τον ένα από τους οκτώ αξιωματικούς για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία του είχε δοθεί άσυλο. Όμως ουσιαστικά σε βάθος χρόνου αφορά και άλλους επτά για τους οποίους οι διαδικασίες ασύλου έχουν ξεκινήσει.
ΠΗΓΗ:news247.gr