Ευοίωνα είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ελληνική οικονομία γενικότερα, από την Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το παζλ των θετικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε με την δήλωση του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος συζήτησε για το ελληνικό χρέος και τα μέτρα ελάφρυνσης, θέτοντας για πρώτη φορά σε διαφορετική βάση το ζήτημα, όσον αφορά τον προκάτοχό του Σόιμπλε.
Μάλιστα όπως μεταδίδει το real.gr ο κ. Σολτς εξέφρασε την εκτίμηση πως η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα είναι κοντά, αλλά και στη διευκρίνιση ότι η τελική λύση θα απαιτήσει να παρέλθουν κάποιες εβδομάδες.
«Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας κοινής συμφωνίας», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Ερωτηθείς για το χρόνο αποκρυστάλλωσης της τελικής λύσης ο Όλαφ Σολτς ανέφερε πως η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Ecofin στη Σόφια, την επόμενη εβδομάδα και πως θα απαιτηθεί χρόνος. «Θα απαιτηθούν πολλές ακόμα εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.
Πόουλ Τόμσεν: Μέτρα για το χρέος τώρα
Λίγο πριν την δήλωση Σόλτς, ο Πόουλ Τόμσεν, έστειλε θετικά μηνύματα για την Ελλάδα , στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, δείχνοντας πως τα κομμάτια για την τελική συμφωνία μπαίνουν σταδιακά στη θέση τους και πως η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει μια «καλή έξοδο» από το πρόγραμμα, με την προϋπόθεση πως θα μείνει πιστή στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Για πρώτη φορά ο Τόμσεν ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν αμφισβητεί την ικανότητα της Ελλάδος να πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αποσαφηνίζοντας πάντως πως το Ταμείο θέλει δημοσιονομικές πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους. Η ανησυχία μας είναι το εάν η Ελλάδα μπορεί να το κάνει με ένα τρόπο που θα συμβαδίζει με την ισχυρή ανάπτυξη της μεσοπρόθεσμα», είπε.
Ερωτηθείς για την προληπτική γραμμής στήριξης, ο Πολ Τόμσεν απάντησε πως είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος. Όσον αφορά στις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τόνισε πως πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και πως το μεγάλο στοίχημα παραμένει η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
«…Θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και από τη συνεχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όταν η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον στο πρόγραμμα. Η πρόκληση για την κυβέρνηση είναι να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις, και κάνοντας αυτό είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις ζυμώσεις για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει βασικό αγκάθι για την ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ είπε πως πρέπει να έχει συμφωνηθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική πριν υπάρξει εισήγηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού.
«Πρέπει αρχικά να έχουμε συμφωνία σχετικά με την ευρύτερη στρατηγική για τη μεθοδολογία και για τα μέτρα. Εν συνεχεία στο τέλος του προγράμματος του ESM θα έχουμε ακριβή ποσοτικοποίηση αυτών των παραμέτρων στο φως της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Στο σημείο αυτό, ο Πολ Τόμσεν τόνισε πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να συμφωνηθούν τώρα, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο η υλοποίηση τους να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος μέσω της δημιουργίας ενός συγκεκριμένου μηχανισμού. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν μηχανισμοί για την υλοποίησή τους αργότερα, αλλά με προϋπόθεση ότι θα είναι πολύ συγκεκριμένοι και αυτόματοι και δεν θα υπόκεινται σε πολιτικές αποφάσεις στην πορεία του χρόνου», είπε.
Προειδοποίησε επίσης ότι τα χρονικά περιθώρια για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στενεύουν. «Αυτό το πρόγραμμα λήγει μέσα Αυγούστου. Άρα είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος πρέπει να γίνει πολύ σύντομα, αλλιώς δεν έχει νόημα να έχουμε ένα πρόγραμμα που λήγει πολύ σύντομα…Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για εμάς για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα, καθώς θα πρέπει να υπάρξει και μια αξιολόγηση», σημείωσε.
Τόνισε δε πως η ενεργοποίηση του προγράμματος είναι σημαντική γιατί θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά στην προσπάθεια της Ελλάδας για να βγει από το πρόγραμμα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές.
«Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να έχουνε την έγκριση του ΔΝΤ. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και να στείλουμε μήνυμα ότι η αξιολόγηση των πολιτικών και του χρέους είναι σύμφωνη με τις προϋποθέσεις του πρόγραμμά μας», είπε.
Σχετικά με το αν το Ταμείο σκοπεύει να ζητήσει την πρόωρη εφαρμογή των μέτρων για το αφορολόγητο, Πολ Τόμσεν εξήγησε πως το ΔΝΤ προσπαθεί να εστιάσει σε φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα.
«Το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης για εμάς δεν είναι θέμα επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Είναι το πώς μπορεί να γίνει με έναν φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη. Δεν θα δείτε μια αποστολή του ΔΝΤ να πηγαίνει στην Ελλάδα και να λέει κάντε εκείνο ή κάντε το άλλο προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερος στόχος, για παράδειγμα η επίσπευση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Θα έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι αρκετά φιλικό προς την ανάπτυξη», είπε.
Επανέλαβε δε την πάγια ανησυχία του Ταμείου που σχετίζεται με το κατά πόσο τα θεμέλια που στηρίζουν την πρόσφατη οικονομική εξυγίανση της Ελλάδας αποτελούν μια στέρεα βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η μακροχρόνια ανάκαμψη. «Η ανησυχία μας είναι ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή, έχει επιτευχθεί με την υπερβολική επικέντρωση στη συμπίεση των δαπανών. Η συμπίεση σημαντικών δημοσίων δαπανών σε επίπεδο που είναι ουσιαστικά μη βιώσιμο έχει επιτευχθεί παράλληλα με την αύξηση των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών σε μια περιορισμένη φορολογική βάση κάτι που δεν είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα δημοσιονομικά προβλήματα προκειμένου να έχει μια ισχυρή ανάπτυξη», είπε σχετικά.
Τέλος, ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ επιμένει στο να υπάρξει ένα αποθεματικό 10 δισ. ευρώ για μελλοντικές κεφαλαιακές στηρίξεις των τραπεζών, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου είπε πως το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών. Προσέθεσε δε πως το όποιο αποτέλεσμα θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους που θα καταρτίσει το Ταμείο.
Να σημειωθεί πως η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) του Ταμείου αποκτά βαρύνουσα σημασία διότι αυτή θα ληφθεί υπόψη από το Eurogroup του Ιουνίου που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Μάριο Σεντένο: Καμία παράταση προγράμματος
Νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο, έλεγε κι εκείνος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία και ξεκαθάριζε ότι δεν συζητάμε παράταση προγράμματος.
Ειδικότερα μιλώντας στο CNBC ανέφερε πως «οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αυτό μας κάνει να δηλώνουμε ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις δυσκολίες» προσθέτοντας ότι «η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο».
Κατά την άποψη του προέδρου του Eurogroup, «όλοι έχουν συμφέρον να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να επιτύχει το νέο οικονομικό μοντέλο που απέκτησε τα τελευταία χρόνια».
Η συνέντευξη Σεντένο -στο σκέλος που αφορά τη χώρα μας- έχει ως εξής:
-CNBC: Μια σημαντική απόφαση που πρέπει να ληφθεί τους προσεχείς μήνες σχετίζεται με την Ελλάδα και λέγεται ότι αύριο θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για να συζητηθούν ζητήματα του ελληνικού προγράμματος. Άραγε οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για την ελάφρυνση του χρέους έχουν τελικά γεφυρωθεί;
Μ. Σεντένο: Είμαστε σε καλή θέση να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα με την Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αυτό μας κάνει να δηλώνουμε ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις δυσκολίες. Θεωρούμε ότι η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο. Εκκρεμούν ακόμη λίγα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και εργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς για να φθάσουμε σε συμφωνία. Έχω την αίσθηση ότι η πιθανότητα να κλείσουμε τις διαφορές είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Έχει επενδυθεί πολιτικό κεφάλαιο σε αυτά τα ζητήματα και οι δύο πλευρές είναι πολύ προσηλωμένες στην επίτευξη συμφωνίας.
-CNBC: Το ΔΝΤ έχει τονίσει τη σημασία της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη για την Ελλάδα εναρμονίζεται σε γενικές γραμμές με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συμπέρασμα είναι ότι τουλάχιστον για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχει διανυθεί η μισή απόσταση, έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές. Επομένως πολλοί αναμένουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ελάφρυνση του χρέους.
Μ. Σεντένο: Όλοι έχουν συμφέρον να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να επιτύχει το νέο οικονομικό μοντέλο που απέκτησε τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι τα τεχνικά ζητήματα έχουν λίγο-πολύ διευθετηθεί. Τώρα πρόκειται να ασχοληθούμε με την πολιτική διάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική κοινωνία να αναλάβει πλήρως την ιδιοκτησία της όλης διαδικασίας. Το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας, έχοντας υπόψη μου το παράδειγμα της Πορτογαλίας, είναι να μπορεί η διαδικασία αυτή να επιβεβαιώνεται στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να το πετύχει.
-CNBC: Βλέπετε να διαδραματίζει μελλοντικά ρόλο το ΔΝΤ στην Ελλάδα;
Μ. Σεντένο: Υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο πρόγραμμα για αυτό. Θεωρούμε πως αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις -και εργαζόμαστε για να υπάρξουν- τότε το ΔΝΤ μπορεί να εξακολουθήσει να σχετίζεται με τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό -και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμπουμε στην ελληνική κοινωνία- να αναλάβουν οι ελληνικές αρχές την ιδιοκτησία των μέτρων που θα απαιτηθούν για να βαδίσει η Ελλάδα στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης. Ανάπτυξης που θα συνδυάζεται με δημοσιονομική πολιτική που θα εγγυάται πρόσβαση στις αγορές και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα.