Υπέρογκοι μισθοί, προσλήψεις συγγενών και φίλων και κακοδιαχείριση στο Ελληνικό Τμήμα της UNICEF διαπίστωσαν δύο πορίσματα. Το πρώτο προέκυψε με πρωτοβουλία της νέας προέδρου της UNICEF Ελλάδας Σοφίας Τζιτζίκου, η οποία όπως αποκαλύπτει στο tvxs.gr προβληματίστηκε βλέποντας τους υψηλούς μισθούς των στελεχών. Κατόπιν, το πόρισμα εστάλη στα κεντρικά της UNICEF στην Γενεύη απ’ όπου και διατάχτηκε νέα έρευνα η οποία έδωσε επιπλέον ευρήματα.
Σήμερα ο φάκελος είναι στον εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει για το αν και ποιες διώξεις θα ασκήσει. Όσο για το μέλλον της Ελληνικής UNICEF: «Θα παγώσει προσωρινά το τμήμα με την έννοια ότι θα σταματήσουν οι δράσεις με τη μορφή που έχουν σήμερα. Στόχος μας είναι η εξυγίανση καθώς η UNICEF κάνει σπουδαία δουλειά διεθνώς και δεν θέλουμε να σταματήσει η δράση της στην Ελλάδα. Ούτε όμως να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο» λέει η Σ. Τζιτζίκου στο tvxs.gr.
Είχαμε την πληροφορία πως η κα Τζιτζίκου βρέθηκε αντιμέτωπη με στελέχη που ήθελαν να την εμποδίσουν να προχωρήσει στη διαταγή του ελέγχου και ζητούσαν μάλιστα και την απομάκρυνσή της από την προεδρία. «Υφίστασαι μεγάλη πολεμική όταν πας να αγγίξεις συμφέροντα. Είχα τη συμπαράσταση όμως δύο μελών του ΔΣ αλλά και της κεντρικής UNICEF που κάνει εξαιρετική δουλειά. Το πόρισμα που διέταξα εγώ μετά τις υποψίες που μου δημιουργήθηκαν από την μισθολογική κατάσταση ήταν για τα έτη 2013, 2014 και 2015. Με βάση αυτό η Ελβετία προχώρησε σε έλεγχο σε βάθος 15ετίας. Σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα της κρίσης να αμείβονται διευθυντές στη UNICEF με 7.000 ευρώ, την ώρα μάλιστα που εργαζόμαστε τόσοι εθελοντικά και βασιζόμαστε στο ένα ευρώ των συνδρομητών μας. Εγώ είμαι συνταξιούχος φαρμακοποιός και παίρνω 1.400 ευρώ σύνταξη. Πρέπει να έχουμε συναίσθηση του τι συμβαίνει στην κοινωνία» λέει η κα Τζιτζίκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα πορίσματα μεταξύ άλλων διαπιστώνουν πως δεν λειτουργούσε η επιτροπή προμηθειών ούτε ο εσωτερικός κανονισμός ενώ είχε δημιουργηθεί κλειστό κλαμπ ανθρώπων που διόριζε συγγενείς και φίλους με αποτέλεσμα η μισθοδοσία να μην γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια.
Διακοπή της συνεργασίας με το ελληνικό παράρτημα από τη Unicef
Τη συνεργασία της με την Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα αποφάσισε να διακόψει η UNICEF, ύστερα από τη Γενική Συνέλευση που διεξήχθη χθες και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, με αφορμή αποτελέσματα οικονομικών ελέγχων που πραγματοποίησαν ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες.
H πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού ξεκαθάρισε πως η εξέλιξη αυτή δεν αφορά τη θητεία του νυν διοικητικού συμβουλίου, επιβεβαίωσε την είδηση για διακοπή της συνεργασίας της εθνικής ελληνικής επιτροπής με την κεντρική UNICEF και σημείωσε: «η συγκεκριμένη απόφαση, αν και δυσάρεστη, ήταν αναμενόμενη, καθώς τους τελευταίους μήνες είμαστε σε μία διαδικασία εξυγίανσης της Εθνικής Επιτροπής. Όταν αναλάβαμε το Μάιο του 2016 αποφασίσαμε ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάποιες μη κανονικότητες, σε θέματα που είδαμε και μας έβαλαν σε σκέψεις, να προβούμε σε έναν έλεγχο, να δούμε τι παραλαμβάνουμε σαν καινούριο συμβούλιο, έτσι ώστε να μην επωμιστούμε, τις ευθύνες που δεν μας αναλογούν.
Πήγαμε σε έλεγχο μιας τριετίας πριν, δηλαδή, 2013, 2014, 2015. Ο έλεγχος αυτός έδειξε πράγματα και τον έλεγχο αυτόν τον μοιραστήκαμε, με τη Γενεύη, ενημερώσαμε τα κεντρικά της Γενεύης και μαζί με κάποια άλλα στοιχεία που κι οι εργαζόμενοι μας έδωσαν, τα συζητήσαμε με την κεντρική UNICEF, και με κοινή απόφαση θα και συνεργασία προχώρησαν στον δεύτερο έλεγχο. Πάλι με ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, η οποία πήγε σε βάθος 15ετίας. Το δεύτερο πόρισμα εμείς δεν το έχουμε δει γιατί είναι ιδιοκτησία της Γενεύης, της κεντρικής UNICEF, μας ενημέρωσαν γι αυτό σε μία περίληψη, και προφανώς τα στοιχεία που υπάρχουν εκεί είναι τόσο επιβαρυντικά που τους οδήγησαν να κάνουν στη χθεσινή ανακοίνωση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τζιτζίκου, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν αφορούν την περίοδο της θητείας της τωρινής προεδρίας και του αντίστοιχου διοικητικού συμβουλίου.
Στη συνέχεια η κ. Τζιτζίκου, υπογραμμίζει: «Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη να μην πληγεί το όνομα της UNICEF απ’ αυτό. Πράγματα που έχουν συμβεί από ανθρώπινες συμπεριφορές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το μέγεθος του παραγόμενου έργου, οπότε είναι ανάγκη να μην πληγεί η αξιοπιστία αυτού του οργανισμού. Σε ό,τι αφορά εμένα και το υπόλοιπο συμβούλιο, η επίλυση του θέματος είναι το ζητούμενο κι η μη συγκάλυψη είναι επίσης μία δέσμευση».
Αντίδραση Πολάκη
Tην οργή του αναπληρωτή Υγείας, Παύλου Πολάκη, προκάλεσε η ανακοίνωση της Unicef Ελλάδος, με την οποία γνωστοποιεί πως αποχωρεί από την Ελλάδα.
Σε ένα «πύρινο» ποστ στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Παύλος Πολάκης καταφέρθηκε εναντίον πολιτικών και πρακτικών που έχουν δημιουργήσει σωρεία σκανδάλων όλα αυτά τα χρόνια.
Ποια είναι η Σοφία Τζιτζίκου- Τι έγραψε η Le Monde
«Σοφία Τζιτζίκου, το πρόσωπο της Ελλάδας της αλληλεγγύης» είναι ο τίτλος του αφιερώματος της γαλλικής εφημερίδας «La Croix» στην Ελληνίδα φαρμακοποιό και εθελόντρια, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ και συνέντευξη που δημοσίευσε το iefimerida.gr.
Η δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Μαρί Βερντιέ συστήνει τη Σοφία Τζιτζίκου στους αναγνώστες της ως εξής: φαρμακοποιός και ακτιβίστρια, η αντιπρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της UNICEF που έγινε εθελόντρια στο ΚΙΦΑ (Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας)».
Η Γαλλίδα απεσταλμένη στην Αθήνα σχολιάζει ότι βρήκε την 58χρονη εθελόντρια μέσα σε ένα βουνό από κούτες γεμάτες φάρμακα τις οποίες ταξινομούσε η Τζιτζίκου. «Δεχόμαστε όλες τις δωρεές, αλλά φυσικά ελέγχουμε πάντα τις ημερομηνίες λήξης» λέει στη Βερντιέ η Τζιτζίκου.
Οπως πληροφορεί το γαλλικό αναγνωστικό κοινό η Βερντιέ, το ΚΙΦΑ είναι «μία από τις πολυάριθμες αυτόνομες κοινωνικές πρωτοβουλίες που ξεφύτρωσαν μέσα στα ερείπια του ελληνικού συστήματος υγείας προκειμένου να μοιράζουν δωρεάν φάρμακα στα εκατομμύρια των Ελλήνων που στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης».
«Και να φανταστείτε ότι πάντα απεχθανόμουν τα φάρμακα!» σχολιάζει με μία ελαφρά δόση ειρωνείας η 58χρονη Τζιτζίκου, για να διευκρινίσει αμέσως μετά: «Αλλά εδώ είναι διαφορετικά, αισθάνομαι καλά, αισθάνομαι χρήσιμη».
Η ίδια εγγονή και κόρη φαρμακοποιών, εγκατέλειψε τα όνειρα για σπουδές στην Αρχιτεκτονική ή την Αρχαιολογία και ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση, κληρονομώντας το φαρμακείο, αναφέρει η δημοσιογράφος της «La Croix». Σήμερα, το φαρμακείο πέρασε στον γιο της Τζιτζίκου η οποία δηλώνει ανακουφισμένη που το εγκατέλειψε και περισσότερο ανακουφισμένη που ο γιος της έχει πάθος με τη φυτοθεραπεία και αγαπά τη δουλειά.
Βγήκε στη σύνταξη επειδή δεν μπορούσε να τη συντηρήσει το φαρμακείο
Η ίδια στα 58 της επωφελήθηκε των ασφαλιστικών διατάξεων για να πάρει πρόωρη σύνταξη, προκειμένου να κληροδοτήσει στον γιο της την επιχείρηση ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης τριών ετών. Ο λόγος που το έκανε αυτό, αναφέρει η Βερντιέ, είναι πως το φαρμακείο δεν μπορούσε να συντηρήσει δύο εργαζόμενους, την Τζιτζίκου και τον γιο της, καθώς τα έσοδα έχουν πέσει στο -40% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Ετσι, η ίδια αποσύρθηκε από την επιχείρηση και σχολίασε στη γαλλική εφημερίδα για τη γενιά του γιου της: «Είναι πάρα πολλοί οι φίλοι και οι συνεργάτες του που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα».
Οι ασθενείς στην Ελλάδα πλέον είναι ανίκανοι να πληρώσουν τα φάρμακά τους τα οποία πλέον σπανίζουν στα ράφια των φαρμακείων, σχολιάζει η δημοσιογράφος της «La Croix», ενώ η Σοφία Τζιτζίκου σπεύδει να την ενημερώσει πως το -40% του δικού της τζίρου δεν είναι τίποτα μπροστά στις μειώσεις που έχουν δει άλλοι συνάδελφοί της. «Για πολλούς φαρμακοποιούς, η πτώση ήταν ακόμη πιο δυνατή. Πέντε από τους φίλους μου (φαρμακοποιούς) έκλεισαν την επιχείρησή τους». «Ξέρετε, όταν οι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους, πάει να πει ότι ήδη παραιτηθεί σχεδόν από τα πάντα» προσθέτει με θλίψη.
Αποδεκατισμένη η μεσαία τάξη
Η Γαλλίδα δημοσιογράφος συνεχίζει τον διάλογό της με την Ελληνίδα ακτιβίστρια για την κρίση που χτύπησε τα ελληνικά νοικοκυριά και στην ουσία αποδεκάτισε τη μεσαία τάξη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά την απεσταλμένη της «La Croix» στην Αθήνα, η πολυκατοικία των 22 διαμερισμάτων όπου στεγάζεται το φαρμακείο της οικογένειας Τζιτζίκου. Εξ αιτίας της κρίσης, σταμάτησαν να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και πολλές άλλες πολυκατοικίες. «Η μεσαία τάξη έχει αποδεκατιστεί. Τώρα πια υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί» λέει η 58χρονη φαρμακοποιός.
Πρόκειται για νεόπτωχους, διευκρινίζει η Βερντιέ, ανέργους όλων των επαγγελμάτων, εμπόρους ή μικροεπιχειρηματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους ή μετανάστες που συρρέουν κατά εκατοντάδες στο ΚΙΦΑ, κοντά στην Ομόνοια, που άκουσαν για την ύπαρξή του από στόμα σε στόμα ή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει
«Η Σοφία Τζιτζίκου συνομιλεί με όλους τους ασθενείς, τους συμβουλεύει, ψάχνει για λύσεις, προσαρμόζει τη δοσολογία (των φαρμάκων)» αναφέρεται στο αφιέρωμα της «La Croix».
Κατά την Τζιτζίκου πλέον, είναι ανησυχητικά τα ποσοστά ελλείψεων στις ενέσεις ινσουλίνης για τη θεραπεία του διαβήτη. «Καμιά δεκαριά κουτιά (με ενέσεις ινσουλίνης) που είχαμε, έφυγαν μέσα σε ένα απόγευμα. Αν δεν έχουμε νέες παραλαβές, θα έχουμε πρόβλημα για αυτή την εβδομάδα» δηλώνει.
Τα δημόσια νοσοκομεία μας στέλνουν ασθενείς επειδή αυτά δεν έχουν φάρμακα!
«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει. 650.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και βλέπουμε την κατάσταση να χειροτερεύει μήνα με το μήνα. Η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να ξαναδώσει πρόσβαση στα νοσοκομεία σε ανθρώπους χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν τίποτα για να τους θεραπεύσουν. Από αυτόν τον χειμώνα, (τα νοσοκομεία) στέλνουν σε εμάς ασθενείς διότι πλέον δεν έχουν φάρμακα!» δηλώνει με αγανάκτηση η Ελληνίδα ακτιβίστρια.
Εμπνευσή της: η γυναικεία χειραφέτηση
Λίγο μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1975, η Τζιτζίκου ήταν 18 ετών, τότε, όπως αναφέρει Βερντιέ στην αφήγησή της στη «La Croix», πλημμυρισμένη από απογοήτευση, αφού πέρασε τα νεανικά της χρόνια ανίκανη να διαμαρτυρηθεί για την αδικία, αποφασίζει να «ορμήσει» στο γυναικείο κίνημα για τη γυναικεία χειραφέτηση και την αντισύλληψη.
«Ανίκανη να ξεφύγει από το πεπρωμένο της φαρμακοποιού, μετατρέπει το οικογενειακό φαρμακείο σε ένα κέντρο ενημέρωσης των γυναικών. Και οι αγώνες της πέρασαν τα εθνικά σύνορα. (Η Τζιτζίκου) ταξίδεψε στην Αφρική για τη Unicef» γράφει η Βερντιέ η οποία ολοκληρώνει το αφιέρωμά της με μία φράση της Ελληνίδας ακτιβίστριας: «Προς μεγάλη απογοήτευση της μητέρας μου η οποία μου είπε: “Αν είχες βάλει όλη αυτήν σου την ενέργεια στην ανάπτυξη του φαρμακείου, τώρα θα ήσουν εκατομμυριούχα κόρη μου”».
i
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, tvxs.gr, iefimerida.gr