‘Οταν πριν λίγο καιρό, με άρθρο του στην “Καθημερινή”, ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε πρόσκληση στο “Κίνημα Αλλαγής”, αποκαλώντας το νέο φορέα “απαραίτητο εταίρο της Ν.Δ”. προκάλεσε αντιδράσεις (Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκος Δένδιας κ.ά) στο εσωτερικό του κόμματος. Λίγοι αντιλήφθηκαν πως η έμφαση που ήθελε να δώσει ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήταν στη λέξη “εταίρος” αλλά στο “απαραίτητος”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε αντέδρασε και βεβαίως δεν επέκρινε τη συγκεκριμένη δήλωση Σαμαρά. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν θέλει να ανοίγει μέτωπα με τον πρώην πρωθυπουργό αφού κάτι τέτοιο εντείνει την εσωστρέφεια αλλά και διότι συμμερίζεται απολύτως την αναφορά αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, ο πρόεδρος της Ν.Δ θα κλιμακώσει το επόμενο διάστημα τα ανοίγματα προς τη Φώφη Γεννηματά. Το βασικό αφήγημα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι “η Ν.Δ είναι σε τροχιά αυτοδυναμίας” και επ΄ αυτού επικαλούνται την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για “Τα Νέα”, παραβλέποντας άλλες δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ψαλίδα να κλείνει και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας να απομακρύνεται.
Στόχος να δημιουργηθεί ρεύμα νίκης της Ν.Δ, κάτι, ωστόσο, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Παράλληλα, όμως, τα ίδια στελέχη συμπληρώνουν πως “ακόμα και στην περίπτωση της αυτοδυναμίας, ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει συγκλίσεις με το ΚΙΝ.ΑΛ”. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τόσο η “πρόσκληση” του Κωστή Χατζηδάκη προς την Άννα Διαμαντοπούλου και τα σενάρια για συζητήσεις με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει να βρεθεί το κόμμα του στη δύσκολη θέση να κερδίσει μεν τις επόμενες εκλογές με σχετικά μικρή διαφορά και να μπει στον κύκλο της “δεξιάς παρένθεσης”. Κι αυτό διότι λίγους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές (είτε διεξαχθούν τον Μάϊο του 2019, είτε το φθινόπωρο του ίδιου έτους) θα πρέπει να περάσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής.
Ήδη επ αυτού δέχεται εξ οικείων βέλη, καθώς πολλοί βουλευτές του κόμματος που προέρχονται από την καραμανλική πτέρυγα θεωρούν πως πρέπει να στηριχθεί μια νέα υποψηφιότητα του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένου πως ο ίδιος είχε καταψηφίσει, το 2015, την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου (μόνος από την Κ.Ο της Ν.Δ).
Για να μην βρεθεί προ ενός τέτοιου διλήμματος πρέπει να συμβούν δύο πράγματα: πρώτον, να εξασφαλίσει η Ν.Δ την αυτοδυναμία (όπως σημείωσε με ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ Κωνσταντίνος Ζούλας σε περίπτωση αυτοδυναμίας το κόμμα λαμβάνει πλειοψηφία 155 εδρών), και, δεύτερον, το ΚΙΝ.ΑΛ να λάβει σημαντικό ποσοστό (26 έδρες εμφανίζεται να λαμβάνει στη δημοσκόπηση της Metron Analysis).
https://twitter.com/kzoulas/status/987738848187822080
Η απλή πρόσθεση 155+26=181 είναι στο επίκεντρο του αφηγήματος της Ν.Δ και αυτό εξηγεί γιατί η Φώφη Γεννηματά και ο νέος φορέας είναι “απαραίτητος” εταίρος. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 180 εδρών που θα εκλέξει, όπως πιστεύουν στην Πειραιώς, Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν θα αναγκαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υποκύψει είτε στην επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου, είτε να διακινδυνεύσει νέες εκλογές (παρένθεση) λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου επειδή θα μπορεί να την μπλοκάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά αιτιολογούν και το άγχος που επιδεικνύει η ηγεσία της Ν.Δ έναντι του σεναρίου να συνεργαστούν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου με μικρά κόμματα και προσωπικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Δεξιάς (Φαήλος Κρανιδιώτης κ.ά) ή την Κατερίνα Παπακώστα και τον Ευάγγελο Αντώναρο. Κι αυτό γιατί μία τέτοια σύμπραξη θα αφαιρούσε, πιστεύουν, ένα διόλου αμελητέο ποσοστό από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν οι ΑΝΕΛ (με ή χωρίς συμμάχους) συγκεντρώσουν το κρίσιμο 3% και βρεθούν στην επόμενη Βουλή.