Την ανησυχία του για την αύξηση των προσφυγικών ροών από τον Έβρο, κυρίως και ειδικώς μετά από τη Σύνοδο της Βάρνας, εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ενημερώνοντας ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου είχαμε συνολικώς 7.594 εισόδους από τον Έβρο και τα νησιά και 4.784 μεταφορές ευάλωτων κι ασυνόδευτων παιδιών κι όσων πήραν άσυλο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, του νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις των Οδηγιών σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία, τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης όπως και την τροποποίηση διαδικασιών ασύλου, ο κ. Βίτσας, ανέφερε ότι στα νησιά εισήλθαν 2.168 μετανάστες, ενώ στον Έβρο καταγράφηκαν 2.700 εισροές. Μάλιστα, μόνο σήμερα το πρωί εισήλθαν από τον Έβρο 340 μετανάστες, ενώ το 2017 ο μέσος όρος ήταν 54 είσοδοι την ημέρα.
«Με ανησυχεί, δεν με τρομάζει γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στα νησιά» σημείωσε ο υπουργός και τόνισε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μία δομή τρανζίσιον, η οποία θα καταγράφει από τον Έβρο τους ανθρώπους και μετά θα τους κατανέμει.
Ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να συμμετάσχουν σε μία συζήτηση για το επόμενο σχέδιο αντιμετώπισης, λέγοντας ότι το υπουργείο έχει έτοιμο τέτοιο σχέδιο. Εξήγησε ότι δεν το καταθέτει στη Βουλή επειδή η χώρα μας έχει αντίπαλους και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους διακινητές και πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδος».
«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ότι κάποιοι έχουν πάρει άσυλο και χρειάζεται μία μεταβατική διαδικασία όπου το ελληνικό κράτος πρέπει να φροντίσει για την ένταξή τους. Είναι 7.500 ίσως και κάτι παραπάνω. Πρέπει να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες ένταξης» επισήμανε είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Επίσης, ο κ. Βίτσας ζήτησε την ομόθυμη καταδίκη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου για τα γεγονότα στη Μυτιλήνη εναντίον προσφύγων, ενώ καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν βρήκε έναν λόγο καταδίκης της ομάδας των ακροδεξιών που πυροβολούσε και ζητούσε να καούν οι πρόσφυγες.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Χ. Αθανασίου δήλωσε ότι η παράταξή του είναι αυτονόητο ότι καταδικάζει τις ακρότητες, αμφισβήτησε, ωστόσο, τη ροή των συμβάντων όπως τα περιέγραψε ο υπουργός.
Ο κ. Βίτσας, αφού είπε πως είναι ανοιχτός στην κριτική, όπως και στο να αντιμετωπιστεί ο ίδιος όχι ως νέος υπουργός αλλά ως συνέχεια των προκατόχων του, υπογράμμισε -με αιχμή τα γεγονότα στην Μυτιλήνη -ότι «δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε την ομάδα των ακροδεξιών να δημιουργεί ένα κλίμα πογκρόμ εναντίον αυτών των ανθρώπων και να προσπαθεί να επηρεάσει πολίτες που ήταν εκεί».
«Καταδικάζουμε κάθε ακραία περίπτωση» παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος, όμως, σημείωσε πως δεν συνέβησαν τα πράγματα όπως τα μετέφεραν στον υπουργό αλλά όπως ο ίδιος λέει, καθώς ήταν αυτόπτης μάρτυρας.
«Η σειρά γεγονότων ήταν συγκεκριμένη. Από την αρχή εκείνης της ημέρας υπήρξε κάλεσμα συμπαράστασης στους δύο στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία αδίκως και κακώς και πρέπει να επιστραφούν άμεσα. Κατά τη διάρκεια της υποστολής της σημαίας όταν τελείωσε η διαδικασία, ο πολύς κόσμος έφυγε, μία ομάδα είπε πάμε να διώξουμε τους πρόσφυγες…» περιέγραψε ο κ. Βίτσας, ο οποίος τελικά δήλωσε «χαρούμενος» θεωρώντας ότι ο κ. Αθανασίου εκφράζει την ΝΔ, όταν καταδικάζει τα γεγονότα.