Οι αλλαγές τις οποίες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας στη διαδικασία της υιοθεσίας και της αναδοχής παιδιών, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ.
Την εισήγηση έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και οι ενστάσεις που διατυπώνουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για σημεία του νομοσχεδίου. Κατά την εισήγησή της η κ. Φωτίου ανέφερε ότι στην αναδοχή παιδιών θα τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις και τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να προωθηθεί η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.
«Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει γιατί αποτελεί ταυτοτική θέση του κόμματος. Ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου και δεν γίνεται να διαχωρίζουμε τα ζευγάρια σε κατηγορίες, είναι λάθος να επικεντρώνεται εκεί το ενδιαφέρον και όχι στο θέμα της αναδοχής και της αποσυμφόρησης των ιδρυμάτων, που αποτελεί πράγματι κοινωνική πληγή», υπογράμμισαν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως στο ζήτημα της αναδοχής «θα αναζητήσουμε ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις σε όσους ασπάζονται τις ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, όπως είναι τα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας και του Κέντρου αλλά και στο χώρο της ευρωπαϊκής Δεξιάς».
Φουντώνει η εσωκομματική διαμάχη η οποία έχει ξεσπάσει στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη ρύθμιση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που ανοίγει το δρόμο στην αναδοχή παιδιών κι από ομόφυλα ζευγάρια.
Μετά τα όσα προηγήθηκαν στην εσωτερική διαδικασία ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, με ανάρτησή του στο Facebook, ασκεί δριμεία κριτική και προτρέπει όσες/όσους διαφωνούν με το μέτρο να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα για να «πάει ο καθένας/μια στο πολιτικό χώρο που τον αντιπροσωπεύει αντί να κάθεται εκεί που νιώθει άσχημα και θεωρεί ότι γκρεμίζεται ο συντηρητικός του κόσμος».
Η ανάρτηση Καραγιαννίδη
Για την αναδοχή και τα ατομικά δικαιώματα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συμφωνήσει εδώ και αρκετά χρόνια με συλλογικό τρόπο πως τα ατομικά δικαιώματα έχουν καθολικότητα. Τούτο σημαίνει πως ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού όλοι κι όλες έχουν το δικαιώμα στη δημιουργία οικογένειας. Γιατί βασικό ζητούμενο στην οικογένεια δεν είναι η σύνθεση της αλλά η αγάπη μέσα την οποία μεγαλώνουν οι γονείς τα παιδιά τους αλλά και οι ίδιοι. Κι επειδή δεν μπορεί να λέγονται αντιεπιστημονικά πράματα για το τι θα γίνουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες να θυμίσω πως σύμφωνα με αυτό το παράλογο επιχείρημα θα έπρεπε να απαγορεύσουμε τις ετερόφυλες οικογένειες μια και η συντριπτική πλειοψηφία των παραβατών του νόμου προέρχεται από ετερόφυλες οικογένειες. Η υποστήριξη λοιπόν των ατομικών δικαιωμάτων δε μπορεί να έχει αστερίσκους σύμφωνα με το τι αντέχει ο καθένας και η καθεμιά. Όσοι κι όσες προέκυψαν στον ΣΥΡΙΖΑ αργότερα από αυτές τις αποφάσεις όφειλαν και οφείλουν να τις κάνουν αποδεκτές εφόσον γι΄αυτό το κόμμα αυτές οι αποφάσεις είναι ταυτοτικές. Αν για κάτι μπορούμε να κάνουμε κριτική στο επίπεδο των δικαιωμάτων είναι γιατί δεν είναι τοσο προωθημένες οι πρωτοβουλίες μας όσο θα έπρεπε να είναι. Να πάει λοιπόν (αφού παραιτηθεί από την βουλευτικη έδρα) ο καθένας/μια στο πολιτικό χώρο που τον αντιπροσωπεύει αντί να κάθεται εκεί που νιώθει άσχημα και θεωρεί ότι γκρέμιζεται ο συντηρητικός του κόσμος. Κι εκεί να διεκδικήσει να καταργηθούν όλα όσα θεωρεί ότι τον/την προσβάλουν.
Παρέμβαση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ