Με ανθρώπινες μαρτυρίες, αλλά κι επιστημονικά στοιχεία για την αντικειμενική αποτύπωση της αλήθειας και των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή στην Αθήνα, του ντοκιμαντέρ Πόντος: Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος, που δημιουργήθηκε με τη συμβολή της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Τη μουσική του ντοκιμαντέρ συνέθεσε η Ευανθία Ρεμπούτσικα, σε μια παραγωγή της εταιρείας NewİDeas Production, με παραγωγούς τους Στέλιο Γιανσακίδη και Κώστα Πουσκιούλογλου.
Ο προϊστάμενος υπουργός Νίκος Παππάς, στον χαιρετισμό του μίλησε για το ρόλο – υποχρέωση της Πολιτείας για τη στήριξη και την ανάδειξη της μνήμης του λαού μας. Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ, η οποία διεξήχθη στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού. «Είμαι βέβαιος πως η “δίψα” του κόσμου να δει, να ακούσει, να μάθει μέσα από αυτή την προσπάθεια, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα. Και αυτή την ευκαιρία θα την προσφέρουμε σε όλους» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι το τελικό αποτέλεσμα του ντοκιμαντέρ συνέθεσαν η Ιστοριογραφία, οι προσωπικές ιστορίες και τα βιώματα, αναδεικνύοντας «την ανθρώπινη διάσταση του ποντιακού φαινομένου, που διαπερνά εθνικά και θρησκευτικά στεγανά και ταυτότητες (…) Στόχος του έργου δεν είναι η πρόκληση ή η όξυνση των παθών. Το αντίθετο» συνέχισε ο υπουργός. «Το ντοκιμαντέρ αποσκοπεί στο να θυμίσει και να προβληματίσει, να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο μακριά από κραυγές και εθνικισμούς». Η συμβολή της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στη δημιουργία ενός τόσο σημαντικού ντοκιμαντέρ, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, συνδυάζεται με τη στρατηγική που έχει ήδη χαραχθεί και υλοποιείται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία αποτυπώνεται και στην ενίσχυση με 75 εκατ. ευρώ, της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα. «Πριν από ακριβώς ένα μήνα, παρουσιάσαμε το “Νέο Επενδυτικό Κίνητρο για την παραγωγή κινηματογραφικών οπτικοακουστικών έργων” σε μια Ελλάδα που ανακάμπτει. Σε μια Ελλάδα όπου οι οπτικοακουστικές παραγωγές μπορούν να παίξουν το ρόλο της ατμομηχανής» υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.
Τέλος, ο Ν. Παππάς συνεχάρη τον σκηνοθέτη του έργου, ομογενή Γιώργο Ντεμίρ από την Κωνσταντινούπολη και τον σεναριογράφο-δημοσιογράφο, Βαγγέλη Αρεταίο, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην προβολή. Οι ίδιοι, σε σύντομο χαιρετισμό ευχαρίστησαν την κοινότητα των Ποντίων που παραβρέθηκαν στην προβολή του ντοκιμαντέρ, καθώς και τη γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τον υπουργό για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση του σημαντικού αυτού έργου. «Στην Τουρκία σήμερα υπάρχουν πολλοί που τολμούν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και βλέπουν καθαρά τις πραγματικότητες, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ειδικά τις ημέρες που διανύουμε» τόνισε κλείνοντας ο Β. Αρεταίος.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία ενίσχυσης της οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικό κομμάτι της το ντοκιμαντέρ, το οποίο «είναι η τέχνη των καιρών με μικρές ψηφίδες του χρόνου πλεγμένες με τον χρόνο του αφηγητή». Δήλωσε περήφανος που η γραμματεία της οποίας προΐσταται συνέβαλε στην δημιουργία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο, ώστε να «αναζητήσουμε αλήθειες από την αρχή με ειλικρινή εντιμότητα».
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ, το οποίο συγκίνησε το κοινό.