«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις μετά την κατ´ιδιαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για “καθαρή έξοδο”, όπως διευκρινίστηκε από πηγές της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, καθώς προς στιγμή η μετάφραση απέδωσε την απάντησή του ως “σαφή έξοδο”, και απέκλεισε την προληπτική γραμμή στήριξης.
«Αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για την καθοριστική ρύθμιση σχετικά με το ελληνικό χρέος. «Το διαβατήριο γι’ αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας πάνω στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε πως πλεον η χώρα δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα για την ανάπτυξη. «Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στην ευρωζώνη αλλά δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε στο παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης πως πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα χρειάζεται πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, αναφορικά με την ανάπτυξη, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό.
«Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της ευρωζώνης, με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης – θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.
Εξήγησε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Γιούνκερ συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις. «Η ΕΕ έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, διότι αυτή είναι η ιστορική επιλογή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πετύχαμε μαζί», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει πως «στην Ευρώπη ή θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί» .
«Ο ελληνικός λαός, όλοι, γνωρίζουμε πως πετύχαμε μαζί και αυτό οφείλεται σε εσένα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής.
Οι δηλώσεις Γιούνκερ- Τσίπρα
Γιούνκερ: Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αρα όλες οι μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ακολουθούν τη σωστή πορεία. Τώρα βέβαια θα πρέπει να δουμε και τι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν.
Τσίπρας: Και εμείς δουλεύουμε για να είναι σαφής έξοδος και καθαρή, μη μπλέκουμε με τις λέξεις. Μετά από οκτώ χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο πλαίσιο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Η εκπληκτική δημοσιονομική απόδοση της οικονομίας είναι το διαβατήριο μας για να προχωρήσουμε σε σαφή, καθαρή έξοδο. Εγιναν λάθη το πορηγούμενο διάστημα, όχι με ευθύνη της Επιτροπής, αυτό αποδείχθηκε γιατί αυτα τα υψηλά πρωτογενή είναι το διαβατήριο μας από την άλλη όμως αυτό αποδεικνύει την αποτυχία ορισμένων θεσμών να προβλέψουν με πόσα μέτρα θα πιαστούν οι στόχοι. Τώρα με νηφαλιότητα δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους για περισσότερη λιτότητα, αλλά να δουμε πως θα ελαφρύνουμε την οικονομία για περισσότερη ανάπτυξη. Πιστεύω ότι ως προς αυτό το στόχο βρισκόμαστε στην ίδαι στελίδα με τους εταίρους μας.
Γιούνκερ: Ποτέ δεν ήμουν υποστηρικτής της άκαμπτης λιτότητας. Εμείς θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπαθεια ώστε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια να είναι σαφής.
Γιούνκερ: Συζητήσαμε για το προσφυγικό και θα πω περισσότερα στο κοινοβούλιο
Γιούνκερ: Ικανοποιημένος από την επίδοση της Ελλάδας στην αξιοποίση των πόρων του πακέτου Γιούνκερ.
Γιούνκερ: Οι επιδόσεις της Ελλάδας εξαιρετικές, όπως και οι θυσίες των Ελλήνων και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μπροστά μας.
Γιουνκερ: Οσο νωρίτερα τελειώσει η 4 αξιολόγηση τόσο καλύτερα. Να κλείσει το θέμα του χρέους και όλες οι χώρες να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει
Γιούνκερ: Πριν από το τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα θα γίνει μία χώρα κανονική. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του προγράμματος. Μαζί θα γυρίσουμε τη σελίδα αυτών των δύσκολων χρόνων.
Γιούνκερ: Σας υπόσχομαι ότι θα είμα πολύ πιο σύντομος από ότι ο πρωθυπουργός. Κάνει ζέστη, ιδρώνω και πρόκειται να μιλήσω ενώπιον του Κοινοβουλίου και δε θα επαναλάβω αυτά που θα πω εκεί
Τσίπρας: Ζαν Κλοντ έχεις πει ότι οι Ευρωπαίοι ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί ή θα πετύχουμε όλοι μαζί. Γνωρίζουμε το ρολο που επαιξες ώστε να πετύχουμε. Ακριβώς επειδή αντέξαμε παρά τις δυσκολίες έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί
Τσίπρας: Προσπαθούμε να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ώστε αυτό το θέμα να λυθεί οριστικά.
Τσίπρας: Παραμένουμε ψύχραιμοι απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Τσίπρας: Παρά το κλέισιμο των βορείων συνόρων στηρίξαμε τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στα νησιά μας στηρίζοντας τους πρόσφυγες αλλά και τις ευρωπαικές αξίες.
Τσίπρας: Συμφωνούμε με Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, εμείς προτείναμε παράλληλα υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, ως δανειστή έσχατης ανάγκης των χωρών της Ευρωζώνης, ένα ταμείο υπό τον έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου
Τσίπρας: Τώρα που η Ευρωζώνη βγαίνει από την κρίση πρέπει να τη θωρακίσουμε. Οι προτάσεις της Κομισιόν πιστεύω ότι διαμορφώνουν τον αναγκαίο κοινό τόπο. Εμείς τις στηρίζουμε, παρότι έχουμε πιο προωθημένες προτάσεις, εν τουτοις κατανοούμε ότι έχουν κοινό σημείο τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης. Για εμάς αυτό σημαίνει σύγκλιση και συνοχή, ανάπτυξη στη θέση της λιτότητας, σταδιακή αντικατάσταση διακρατικών με πανευρωπαικούς θεσμούς.
Τσίπρας: Ο τόπος χρειάζεται σταθερή προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης . Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε με τους εταίρους ενα αναπτυξιακό σχέδιο πυλώνας του οποίου δε μπορεί παρά να είναι οι εργασιακές σχέσεις.
Τσίπρας: Αποκατάσταση της κανονικότητας δε σημαίνει ότι επιστρέφουμε στο παρελθόν ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να ανατραπούν, αλλά να εμβαθύνουν.
Τσίπρας: Αυτό που χρειάζεται πλέον η ελληνική οικονομία δεν είναι να προστεθούν μέτρα λιτότητας, αλλά ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια, ώστε να δοθει νέα ορμή στην ανάπτυξη
Τσίπρας: Κάθε χρόνο πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% πράγμα που προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για το ’18 και ’19 πράγμα που κανείς καλόπιστος δεν μπορεί να αμφισβητήσει
Τσιπρας: Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας εξέπληξε θετικά. Για πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις υπόσχοταν πολλά, αλλά δεν εκπλήρωναν τις δεσμεύσεις τους.
Τσίπρας: Με τη βοήθεια Γιούνκερ είμαστε κοντά στη ρύθμιση του χρέους.
Τσίπρας: Θα πετύχουμε καθαρή έξοδο, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όππως συνέβη και με άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα στηριξης.
Τσίπρας: Χάρη στις θυσίες των Ελλήνων, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, να προχωρήσει σε πλειάδα δομικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν το εχέγγυο ότι δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στις δυσκολίες που μας οδήγησαν στα προγράμματα αυτά.
Τσίπρας: Συμφωνήσαμε σε κάτι πολύ σημαντικό ότι αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία του επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα. Οχι γιατί δε θα ξαναέρθει σύντομα, αλλά γιατί η Ελλάδα θα έχει επιστρεψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και θα ξαναγίνει μετά από οκτώ χρόνια μία κανονική χώρα της Ευρωζώνης
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156410458713054/
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο επικεφαλής της Κομισιόν προσήλθε στο Μαξίμου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Έλληνα πρωθυπουργό στα σκαλοπάτια του Μεγάρου, για να προχωρήσουν εν συνεχεία στο κτίριο για την έναρξη των συνομιλιών.
«Έχουμε τόσα πράγματα να πούμε και όλοι γνωρίζουν ότι η συνεργασία μας είναι πάντοτε εξαιρετική», είπε ο Αλ. Τσίπρας μπροστά στις κάμερες.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, στο Μέγαρο Μαξίμου. pic.twitter.com/20zEdWxi7n
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 26, 2018
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέπεμψαν σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεών τους.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, στο Μέγαρο Μαξίμου. pic.twitter.com/20zEdWxi7n
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 26, 2018