«Πρέπει οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία να απελευθερωθούν» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.
Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να λέγεται ότι αποτελούν «απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «σε όλη μου την πολιτική ζωή παρέμεινα φίλος της Ελλάδας» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, στο οποίο οι Ευρωπαίοι χρωστάμε πολλά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας στα Βαλκάνια».
Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα ενώ χαιρέτισε τη θέληση και κουράγιο που, όπως είπε, έδειξε ο ελληνικός λαός.
«Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν ένα οικοδόμημα ατελές. Σήμερα σκέφτομαι με μεγάλη συγκίνηση τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που κατάφερε να κάνει την Ελλάδα μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» τόνισε μεταξύ άλλων.
«Γνώρισα την Ελλάδα σε εποχές έντονα φορτισμένες. Η χώρα σας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολυ-κρίσης. Αν μια άλλη χώρα είχε βρεθεί στο επίκεντρο τόσων προβλημάτων, δεν θα μπορούσε να τα έχει αντιμετωπίσει όπως το κατάφερε ο λαός σας» επεσήμανε.
Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού» ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι «πρώτη στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ».
Υψηλοί συμβολισμοί στην ομιλία Γιουνκέρ στη Βουλή
Μήνυμα στους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος από τη στιγμή που η Ελλάδα τήρησε τις δικές της και προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις πιο γρήγορα από κάθε άλλον, έστειλε από την Ελληνική Βουλή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας σε ακόμη πιο θετικούς τόνους όσα είπε μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σε μια ομιλία που διανθίστηκε από πληθώρα θετικών αναφορών προς την Ελλάδα και ιδίως προς τους Έλληνες για το «κουράγιο και την αξιοπρέπειά» τους ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι ήρθε τώρα η στιγμή η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το χρέος. «Pacta sunt servanda» είπε χαρακτηριστικά στα λατινικά (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) υπογραμμίζοντας ότι καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έκανε πιο γρήγορες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα» είπε και τόνισε ότι «τον ερχόμενο Αύγουστο το τέλος του προγράμματος σηματοδοτεί μια νέα εποχή με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωζώνη». Κάλεσε, όμως, την Ελλάδα να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το «μέλλον των παιδιών σας».
Κάλεσε, όμως, και την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο έλληνες στρατιωτικούς και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Επίσης χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη να εξευρεθεί λύση στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.
Κάλεσε επίσης όλες τις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. «Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της οικονομικής αλλά και της μεταναστευτικής κρίσης. Αν κάποια χώρα είχε βρεθεί στη θέση αυτή αντιμέτωπη με τέτοια προβλήματα ίσως να μην τις είχε αντιμετωπίσει με τέτοιο κουράγιο και τέτοια αξιοπρέπεια» είπε και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα των προσφύγων». «Οι άλλες χώρες έχουν υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έκανε πολλά» είπε.
Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί
Σε πολύ εγκάρδιο τόνο ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνε μαζί. «Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν ατελές οικοδόμημα. Ενώ Ελλάδα χωρίς Ευρώπη θα ήταν μια οποιαδήποτε χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι όμως μια οποιαδήποτε χώρα» είπε ο κ. Γιούνκερ.
Μάλιστα, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι είναι ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που απευθύνεται από το βήμα της Ολομέλειας της ελληνικής Βουλής. «Αισθάνομαι χαρά και τιμή που μπορώ να απευθυνθώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, στον ναό της Δημοκρατίας» είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι «ένα μεγάλο έθνος, ένας εξαιρετικός πολιτισμός».
«Σε όλη μου την πολιτική ζωή παρέμεινα πιστός φίλος της Ελλάδος. Μονίμως αρνιόμουν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Μεγάλος δημοκράτης και πεπεισμένος ευρωπαίος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
Ο κ. Γιούνκερ έκανε ειδική αναφορά στην Κωνσταντίνο Καραμανλή χαρακτηριζόντάς τον μεγάλο δημοκράτη και πεπεισμένο ευρωπαίο. «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατάφερε να ενταχθεί η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ. Γιούνκερ με αφορμή και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του.
Ο κ.Γιούνκερ έκλεισε την ομιλία του στην ελληνική Βουλή λέγοντας στα ελληνικά “Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η Ελληνική Ευρώπη”