Αν και ευρωπαϊκές πηγές χρησιμοποιούν διπλωματική γλώσσα για να συνοψίσουν τα υπό συζήτηση ανοικτά θέματα την Παρασκευή στο αυριανό Eurogroup , η ουσία είναι ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί θα επικεντρωθούν στις επιδόσεις στο πεδίο των προαπαιτούμενων.
«Είμαστε στα ίδια, 10- 12 από τα 88», σημειώνουν χαρακτηριστικά, την ώρα που η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τα περισσότερα από τα εκκρεμή βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ωρίμανσης κι ως εκ τούτου η κριτική είναι μάλλον άδικη.
«Επιμένουμε στην ανάγκη να έχουμε τεχνική συμφωνία (Staff LevelAgreement) το Eurogroup της της 24ης Μαίου», ανταπαντούν οι Ευρωπαίοι, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι αν η Αθήνα δεν έχει ολοκληρώσει το δικό της μέρος, δηλαδή την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της τελευταίας (;) αξιολόγησης, οι συζητήσεις για τα υπόλοιπα θα πάνε πιο πίσω, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Ήδη, άλλωστε, το τελικό ορόσημο έχει μεταφερθεί στοEurogroup της 12ης Ιουλίου, με ανοικτό το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup, εφόσον δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες.
Ο Ε. Τσακαλώτος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για ένα ακόμα ζήτημα, το Ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν προκάλεσε θύελλα ενθουσιασμού στους Ευρωπαίους. Αν και από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο κράτησαν χαμηλά τους τόνους και απέφυγαν διαρροές και αιχμές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις για συγκεκριμένα κεφάλαια του Σχεδίου, όπως αυτό που σχετίζεται με τις ιδιωτικοποιήσεις (κρίνονται ως άτολμες). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει λάβει κείμενο παρατηρήσεων κι επ’ αυτών ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την επικαιροποίηση του Σχεδίου, χωρίς να είναι σαφές αν θα λάβει την έγκριση ή αν θα συνεχιστούν οι διορθώσεις/βελτιώσεις. Όπως παρατηρούν, πάντως, άλλες ευρωπαϊκές πηγές, το Αναπτυξιακό Σχέδιο δεν κλείνει, αν δεν σχηματοποιηθεί το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.
Όσον αφορά στο ζήτημα του Χρέους, που συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, οι δηλώσεις Μοσκοβισί περί «ημιαυτόματου μηχανισμού», που ουσιαστικά «τελείωσαν» το γαλλικό μοντέλο και επιβεβαίωσαν την κυριαρχία των γερμανικών θέσεων, προκάλεσαν αμηχανία στην ελληνική πλευρά και αν μη τι άλλο έδειξαν ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση ως τις τελικές αποφάσεις για το Χρέος.
Κι εν μέσω όλων αυτών, στην Αθήνα αναζητούν παράθυρο ευκαιρίας μέσα στο Μάιο, προκειμένου να γίνει μια ακόμα έκδοση ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνεται είναι αυτό της έκδοσης 3ετούς ομολόγου 1,5- 2 δισ ευρώ, αν και παραμένει ως εναλλακτική η έκδοση 10ετούς ή 12ετούς ομολόγου, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το μήνυμα που έχει πάρει η ελληνική πλευρά από τους επενδυτές είναι ότι η έκδοση πρέπει να γίνει μόνο αν η αγορά “κάτσει” στα προ 7ετούς ομολόγου επίπεδα- δηλαδή γύρω στο 3,5%- και ήδη πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες επαφές με μακροπρόθεσμους επενδυτές αλλά καιhedge funds, που έδωσαν το παρόν στις τελευταίες εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
Σημειωτέον ότι η παρουσία των hedge funds διαμορφώνεται στα επίπεδα του 29%, όταν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν βρίσκεται πάνω από το 20%. Όπως παρατηρούν, όμως, αρμόδιες πηγές, δεν μπορεί να αναμένεται προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών όσο το αξιόχρεο της χώρας βρίσκεται ακόμα στην κατηγορία “junk”, κοινώς «σκουπίδια».
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr