Στα θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα από τη Σόφια ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.
Επεσήμανε, ειδικότερα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.
Επιπλέον, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας. Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.
Τέλος, ο κ. Σεντένο πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
Σόλτς: Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πριν από λίγα χρόνια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς λίγο πριν από την άτυπη σύνοδο.
Και πρόσθεσε: “Μπορεί να υπάρξει μια πολύ πιο αισιόδοξη άποψη για την Ελλάδα σήμερα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια”.
Οι δηλώσεις Μοσκοβισί
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στη Σόφια.
Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό για το ελληνικό ζήτημα, γιατί θα προετοιμάσει το έδαφος για τις συνολικές αποφάσεις που «ιδανικά» θα πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Πρώτον, στην προετοιμασία της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. «Υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα είναι πολύ θετικά ειδικά όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει επανέλθει.
Δεύτερον, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το «σχεδιασμό» της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και με πλήρη δικαιώματα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.
Το τρίτο σημείο συζήτησης είναι η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Εurogroup. Η στρατηγική για την ανάπτυξη πρέπει να έχει την πλήρη ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.
Τέλος, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Πρέπει να βρούμε το μηχανισμό που θα ελαφρύνει την οικονομία από το άχθος του χρέους», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν πολλές «καλές προτάσεις», μεταξύ των οποίων και η λεγόμενη «γαλλική πρόταση» που δεν είναι άλλη από το μηχανισμό που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης.
«Είμαι αισιόδοξος, γιατί έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι μεγάλη», δήλωσε, κλείνοντας, ο Π. Μοσκοβισί.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν ως βασικό θέμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τους περαιτέρω όρους που πρέπει να τεθούν για να εφαρμοστεί.
Ο βασικός σκοπός είναι να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία που θα ικανοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη μία, ώστε να συμμετάσχει με πλήρη χρηματοδότηση σε ένα νέο πρόγραμμα που θα υπογράψει με την Αθήνα, και να μειωθεί το χάσμα με το Βερολίνο και τις χώρες του Βορρά που πιέζουν για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα συνδέονται με αυστηρή εποπτεία. Η συμμετοχή του Ταμείου είναι σημαντική όχι μόνον γιατί κάποιες χώρες και κυρίως η Γερμανία θέλουν να το έχουν ενεργό στην τελευταία εκταμίευση, ώστε να ικανοποιήσουν και τις πιο σκληρές ομάδες των κοινοβουλίων τους, αλλά και για να υπάρχει και η επιβεβαίωση στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με τη «σφραγίδα του ΔΝΤ».
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι Γερμανοί αλλά και μία σειρά από χώρες του Βορρά όπως οι Φινλανδία, Σλοβακία, Φινλανδία, Αυστρία θέλουν ο μηχανισμός ελάφρυνσης χρέους, στον οποίο το ύψος ελάφρυνσης θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να έχει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Χαμηλώνοντας τον πήχυ στο αφήγημα για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες στους Financial Τimes ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της χώρας από τους θεσμούς θα είναι πιθανόν πιο συχνή από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης.
«Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ελληνας υπουργός γνωρίζοντας ποιες είναι οι συζητήσεις που εξελίσσονται τώρα, όσον αφορά τη μεταμνημονιακή σχέση της χώρας με τους εταίρους της, κάνει μία προσπάθεια να χαμηλώσει τις προσδοκίες τη στιγμή που άλλα μέλη της κυβέρνησης τις ανεβάζουν μιλώντας για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, κάτι που δεν το συζητάει κανένας στις Βρυξέλλες.
Το σίγουρο είναι ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που οι υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δεν είχαν.