Οι περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος Ενιαία Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζουν τις προτάσεις τους που αφορούν τη μεταρρύθμισή του. Η ρωσική εφημερίδα Kommersant αναφέρει πως τα κομματικά μέλη από τις περιοχές της Ουντμούρτιας, του Πριμόριε και της Σταυρούπολης προτείνουν τη δημιουργία οργανώσεων βάσης στους τόπους παραγωγής και συστήματος πολιτικής διαφώτισης για τους μαθητές, στο πρότυπο της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι οργανώσεις του κόμματος θα πρέπει να καταθέσουν έως τις 30 Απριλίου όλες τις προτάσεις για την μεταρρύθμιση του κόμματος, την οποία είχε προτείνει ο γραμματέας του γενικού συμβουλίου της «Ενιαίας Ρωσίας» Αντρέι Τουρτσάκ.
https://youtu.be/bwbQmp7yPew
«Οι οργανώσεις μας κατανέμονται γεωγραφικά. Αλλά ο κόσμος, ζητάει να δημιουργηθούν οργανώσεις σε κάθε επιχείρηση, όπως την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης» δηλώνει ο εκπρόσωπος της «Ενιαίας Ρωσίας» στην περιοχή της Ουντμούρτια, ο Βλαντίμιρ Νοβοστρόγιεφ. Τις απόψεις του συμμερίζονται και οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή Πριμόριε.
Σήμερα η δημιουργία κομματικών οργανώσεων στις επιχειρήσεις απαγορεύεται δια νόμου, ωστόσο το τμήμα της «Ενιαίας Ρωσίας» στην Μπασκίρια προτείνει να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία
Άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι η προπαγάνδιση των ιδεών του κόμματος πρέπει να ξεκινήσει από τους μαθητές των σχολείων. Ο εκπρόσωπος του κόμματος στο Νοβοσιμπίρσκ, ο Βαλέρι Ιλένκο ,θεωρεί ότι οι ιδέες του κόμματος φθάνουν δύσκολα στην νεολαία και τους φοιτητές, ενώ ο Αλεξάντρ Μαρόζοφ υποστηρίζει ότι στην οργάνωση της νεολαίας «Νέα Φρουρά» (του κόμματος «‘Ενιαία Ρωσία») χρειάζεται ιδεολογία στο πρότυπο της Κομσομόλ (της Κομμουνιστικής Νεολαίας επί Σοβιετικής Ένωσης-σ.σ).
Ωστόσο ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας Βαντίμ Σαλαβιόφ, δηλώνει ότι «η πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών του κόμματος ‘Ενιαία Ρωσία είχε διαπαιδαγωγηθεί μέσα από τις γραμμές της Κοσμομόλ και γι’ αυτό επιδιώκουν να αναβιώσουν την σοβιετική παράδοση». Ο Σαλαβιόφ παράλληλα επισημαίνει και τις διαφορές μεταξύ των δύο περιόδων όσον αφορά την κομματική οικοδόμηση: «Όμως στην σοβιετική περίοδο ήταν άλλη η κατάσταση, στις κομματικές επιτροπές οι διευθυντές των επιχειρήσεων ήταν αρμόδιοι για τα πάντα. Αν γίνει αυτό σήμερα, θα ενισχύσει τις πιέσεις από μέρους της διεύθυνσης των επιχειρήσεων, καθώς το να δηλώσεις ευθέως ότι είσαι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επιπλέον ότι έχεις δημιουργήσει κομματικό πυρήνα του κομμουνιστικού κόμματος μέσα στην επιχείρηση, είναι σαν να θέλεις να αυτοκτονήσεις».
Ο πολιτειολόγος Αλεξάντρ Κίνεφ, υπενθυμίζει ότι ένας από τους λόγους που απαγορεύθηκε η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 1992 , ήταν η ύπαρξη κομματικών οργανώσεων στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις. « Η απαγόρευση των πυρήνων αυτών ήταν ένα από τα σύμβολα της περεστρόικας, το οποίο προφανώς οι ανήκοντες στο κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας έχουν ξεχάσει. Δημιουργείται η αίσθηση ότι το κόμμα («Ενιαία Ρωσία»-σ.σ) ενστικτωδώς οδεύει προς ένα ημιολοκληρωτικό σύστημα. Αυτό δεν είχε καλό τέλος για το ΚΚΣΕ και δεν θα έχει καλό τέλος ούτε για την ‘Ενιαία Ρωσία’» δηλώνει ο Κίνεφ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα στελέχη του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» πρότειναν να δημιουργηθεί εφαρμογή του κόμματος για τα smartphones και μάλιστα στην περιοχή της Σταυρούπολης πρότειναν να δοθεί στην εφαρμογή αυτή η ονομασία «Κομματικό Βιβλιάριο».