Στο χρέος και στο «πλαίσιο» της μεταμνημονιακής εποπτείας θα επικεντρωθούν τις επόμενες εβδομάδες οι διεργασίες εντός της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Αυτό δήλωσε από τη Σόφια ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ecofin.
«Έχουμε κάνει πρόοδο», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Ιούνιο.
Έχουμε αρχίσει να συζητάμε το «πλαίσιο» εποπτείας μετά το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με το ζήτημα του χρέους, ανέφερε στη συνέχεια ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Πιστεύουμε ότι αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές, συνολικό και αξιόπιστο για τις αγορές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο Μπρουνό Λεμέρ παρατήρησε ότι εδώ και πολλά χρόνια ήταν ασυνήθιστη μια «κοινή συνέντευξη» των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας και τόνισε ότι η σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την ισχυρή βούληση Γαλλίας-Γερμανίας να βρουν λύση στα θέματα που αφορούν την εμβάθυνση και την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και ανέφερε ότι η Γερμανία εργάζεται και συζητά διμερώς με τη Γαλλία, όσο και με άλλες χώρες πάνω σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εμβάθυνση της ευρωζώνης. Σημείωσε, επίσης, ότι προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε όλα τα ζητήματα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.
Τέλος, τόσο ο Γάλλος όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμαναν ότι λόγω της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.
Για το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας φαίνεται πως πιέζει περισσότερο η γερμανική πλευρά καθώς χρησιμοποιεί κάτι τέτοιο και ως πολιτικό αντίβαρο στο εσωτερικό της για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και ως δέσμευση της Αθήνας στη συνέχιση των μεταρρυθμ΄σιεων.
Αυτό, προφανώς, είχε κατά νου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν δήλωνε στους FT ότι ισως υπάρξει αυστηρότερη εποπτεία απ΄ ότι σε άλλες χώρες που έκλεισαν τον κύκλο των μνημονίων, με τρεις ή και τέσσερις ελέγχους ετησίως.
Όταν ο Σολτς θυμίζει τον…Σόϊμπλε
Η χθεσινή πρεμιέρα του Όλαφ Σολτς αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους ομολόγους του και όχι μόνο. Όλοι περίμεναν τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών με την προσδοκία να απαντήσουν στο ερώτημα εάν και κατά πόσο θα αποκλίνει από την αυστηρή γραμμή του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Πόσος Σόιμπλε κρύβεται μέσα στον Σολτς», ρώτησε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο Γερμανός ανταποκριτής στη Σόφια.
«Η γερμανική πολιτική έθεσε τον στόχο να μεριμνά στη Γερμανία για ισορροπημένους προϋπολογισμούς. Όταν κάνουμε πολιτική στην Ευρώπη, το πράττουμε με τη λογική να μεριμνούμε, για παράδειγμα, για ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα», απάντησε ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η γραμμή των σφιχτών δημοσιονομικών εντός και εκτός γερμανικών συνόρων, που ακολουθούσε πιστά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συνεχιστεί.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός εκφράστηκε θετικά για την πρεμιέρα του στο Eurogroup, χωρίς να κρύψει πάντως ότι υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των εταίρων.
«Νιώθω ότι έγινα δεκτός με πολύ φιλικό τρόπο. Πολλοί χαίρονται για τις συνομιλίες και πιστεύω ότι η εξέλιξη των συζητήσεων δείχνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο. Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά στο πλαίσιο της δημοκρατικής πολιτικής είναι καλύτερα να είναι κανείς συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο».
Πηγή: koutipandoras.gr