Ρωτήθηκε, χθες βράδυ, στην εκπομπή (“Η Επόμενη Μέρα”- ΕΡΤ1) ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ Μανώλη Κεφαλογιάννη εάν εκτιμά πως ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα, όπως αυτό που φαίνεται να “επωάζεται” υπό την …θαλπωρή της (παν)ισχυρής καραμανλικής συνιστώσας της Ν.Δ, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον Κυριάκο Μητοτάκη και ρωγμές στην εικόνα της σχεδόν βέβαιης αυτοδυναμίας που θέλει να παρουσιάζει.
Στο άκουσμα του ονόματος του Ευάγγελου Αντώναρου οι τηλεθεατές είδαν ένα απαξιωτικό χαμόγελο …on camera από τον κ. Κεφαλογιάννη. Σχεδόν, “ποιος είναι αυτός;”…
Ανάλογη ήταν το τελευταίο χρονικό διάστημα η αντίδραση και άλλων που διατηρούν στενή πολιτική σχέση με τον πρόεδρο του κόμματος. Από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιώργο Κύρτσο μέχρι τον Λευτέρη Αυγενάκη και την Μαρία Σπυράκη.
Η απάντηση όλων στην ερώτηση αυτή είναι ένα… “piece of cake” απαρέσκειας, ενίοτε και με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τα πρόσωπα που φαίνεται ότι συντάσσονται στο εγχείρημα.
Πιθανώς να έχουν δίκιο. Ίσως ένα Ν.Ε.Ο κόμμα (όπως είναι το ακρωνύμιο της πολιτικής κίνησης που ίδρυσε η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα) στο χώρο της κεντροδεξιάς να μην έχει σοβαρές ελπίδες πολιτικής και ακόμα περισσότερο εκλογικής επιβίωσης. Ίσως, δε, να μην φτάσει καν στις εκλογές, όπως προβλέπουν άλλοι.
Πάντως, παράρτημα των ΑΝ.ΕΛ, ή “ξαδερφάκι” της “Ελληνικής Λύσης” του Βελόπουλου και του Καρατζαφέρειου και Μπαλτάκειου νέου- ΛΑΟΣ, είναι βέβαιο πως δεν θα γίνει, αν πιστέψουμε την ηχηρότατη διάψευση του ίδιου του Ευάγγελου Αντώναρου.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα ερώτημα στο οποίο δεν παίρνει κανείς απάντηση, όποτε ρωτάει ηγετικά στελέχη της Ν.Δ:
Πως είναι δυνατόν να πρωταγωνιστούν στην ίδρυση του νέου κόμματος και να μην “ανοίγει ρουθούνι”, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος (επί 5,5 χρόνια) του Κώστα Καραμανλή και μέχρι πρότινος άτυπος εκπρόσωπος των “κύκλων” της Παναγή Κυριακού, μία βουλευτής που πηγαινοέρχεται χρόνια στο γραφείο του και θεωρείται καραμανλική μέχρις…αβύσσου, και ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος επί προεδρίας Καραμανλή, καθημερινός συνομιλητής του στο Μαξίμου και εξ απορρήτων (ακόμα και τώρα) του Βαγγέλη Μεϊμαράκη;
Διότι περί αυτού πρόκειται. Με την προσθήκη και του διακριτικού προσώρας Σάββα Τσιτουρίδη που από τις Βρυξέλλες όπου εργάζεται μετακινείται ολοένα και συχνότερα στην Αθήνα και συναντά τους άλλους τρεις. Όλως δε τυχαίως σε αυτή την ομάδα έχουν ενταχθεί αρκετοί και εξ εκείνων των παλαιών βουλευτών και υπουργών που είχαν χαρακτηρισθεί “λοχαγοί” και στάθηκαν φανατικά στο πλευρό του Καραμανλή από το 1997 και εντεύθεν.
Ο “πυρήνας” του εκκολαπτόμενου νέου φορέα (όπως προκύπτει και από το κείμενο που συνυπέγραψαν για την Εργατική Πρωτομαγιά) απαρτίζεται από τους Ευάγγελο Αντώναρο, Κατερίνα Παπακώστα και Νίκο Καραχάλιο. Ο τελευταίος, δε, μπορεί να προκαλεί φλύκταινες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όλοι γνωρίζουν, όμως, πως έχει “κάψει πολλούς κινητήρες” να τριγυρίζει, να στήνει και να ξεστήνει οργανώσεις ανά την Ελλάδα. Σε τέτοιο βαθμό, λένε οι γνωρίζοντες καλά τα νεοδημοκρατικά, που μπορεί να στήσει κεντροδεξιό κόμμα σε δύο μήνες. Ιδιαίτερα, δε, στη Βόρεια Ελλάδα αισθάνεται, όπως έλεγε άνθρωπος που τον γνωρίζει από την ΟΝΝΕΔ, “όπως ο Μέσι στο Μπερναμπέου”.
Παρά το γεγονός ότι ο Αντώναρος υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι οι πολιτικές του πρωτοβουλίες –και η διαφωνία του με την μεταμόρφωση της παράταξης σε κόμμα- παρέα του αρχηγού και την διολίσθησή του σε ακροδεξιά ρητορική– ουδεμία σχέση, ή έστω επίνευση, είχαν και έχουν από τον Κώστα Καραμανλή (και είναι ακριβές αυτό), είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς: θα παρέμβει ή όχι ο πρώην πρωθυπουργός;
Όσοι γνωρίζουν καλά τον Κώστα Καραμανλή συνηθίζουν να λένε πως δεν είναι πολιτικός που θα εμπόδιζε ή θα προέτρεπε κάποιον για κάτι. Όσο στενός φίλος του κι αν είναι.
Άλλωστε, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος δεν κρύβει την πολιτική του απαρέσκεια για τον τρόπο που πολιτεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας άλλος στενός πολιτικός φίλος του Καραμανλή, ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος συνομιλεί με τον αρχηγό της Ν.Δ και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα κερδίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο των επόμενων εκλογών ή των ευρωεκλογών.
Όμως, θεωρητικά πάντοτε μιλώντας, εάν ήθελαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης να βάλουν “φρένο” στον Αντώναρο, την Παπακώστα και τον Καραχάλιο, είναι πολύ πιθανό να το κατόρθωναν. Ή, έστω, θα απέτρεπαν το μεγάλο ενδιαφέρον που αναπτύσσεται γι αυτή την κινητικότητα από μεσαία και ανώτερα κομματικά στελέχη.
Εάν συνυπολογίσει κανείς και την εκ δεξιών της Ν.Δ κινητικότητα, των Τάκη Μπαλτάκου και Φαήλου Κρανιδιώτη, ίσως σκεφθεί γιατί δεν λέει ένα “basta” προς αυτούς ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το ότι αμφότεροι είναι στενοί φίλοι του και τακτικοί συνομιλητές του είναι επίσης παγκοίνως γνωστό.
Δεν χρειάζεται να καταλήξει κανείς σε κανένα συμπέρασμα. Προσώρας αρκεί η διαπίστωση. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, η απαρέσκεια που επιδεικνύουν έναντι του Αντώναρου και των πολιτικών του κινήσεων, οι “πραιτωριανοί” της οδού Πειραιώς, μάλλον “κούφια” είναι. Η ανησυχία είναι έκδηλη όταν…κλείσουν τα φώτα, οι κάμερες και τα ώτο-κιου στην μικρή αίθουσα των γραφείων του κόμματος όπου εκφωνούνται οι δηλώσεις των τομεαρχών και της εκπροσώπου Τύπου.
*Αίνιγμα: το δυσνόητο, το ερώτημα που μένει αναπάντητο ή επιδέχεται ποικίλες απαντήσεις, το δυσερμήνευτο, ο γρίφος
Οἰδίπους ὅδε, ὃς τὰ κλείν΄ αἰνίγματ΄ ᾔδει καὶ κράτιστος ἦν ἀνήρ. (Σοφοκλής, Οιδίπους Τύραννος, 1524-1525)
τίς οὖν ἔσθ΄ οὗτος ὁ νῦν μὲν οὐκ ὤν, ὑπάρξων δ΄ εἰς τότε; αἰνίγματι γὰρ ὅμοιον τοῦτό γε. (Δημοσθένης, Περὶ τῶν συμμοριῶν, 24-25)