“Πικρή ήττα για τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής” χαρακτηρίζουν οι Financial Times την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. “Οι Ευρωπαίοι δαπάνησαν μήνες παρακαλώντας τον Τραμπ να παραμείνει σε μια συμφωνία την οποία έχει χαρακτηρίσει «παρανοϊκή» και τώρα ανησυχούν για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις“, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Ευρωπαίος διπλωμάτης υπογράμμισε πως “μας απομένει να καταλάβουμε πλήρως και να διασαφηνίσουμε αυτό που θα ακολουθήσει“.
Οι επικριτές προειδοποίησαν ότι θα τεθεί σε περαιτέρω κίνδυνο η σταθερότητα στη Μ.Ανατολή και θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν μετά τη συμφωνία του 2015.
Ο Aμερικανός πρόεδρος και μερικοί εκ των στενότερων συμβούλων του ισχυρίζονται ότι η συμφωνία πρέπει να «διορθωθεί», μεταξύ άλλων και με την παράταση των χρονικών ορίων για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, καθώς και να επιβληθούν μέτρα για να περιορισθούν οι βαλλιστικές δραστηριότητες της Τεχεράνης και ο ρόλος της στις περιφερειακές συγκρούσεις, γράφουν οι Financial Times.
Από την πλευρά του το περιοδικό Economist γράφει ότι “ο Τραμπ τα παίζει τώρα όλα για όλα εμπνευσμένος από την απέχθειά του για τον Ομπάμα και ακούγοντας το ένστικτό του που του λέει ότι η συμφωνία για το Ιράν ανταμείβει στην ουσία έναν εχθρό και απειλεί φίλους όπως το Ισραήλ… Αν η διαίσθησή του αποδειχθεί λανθασμένη, τότε στις επιπλοκές από την κίνησή του πιθανόν θα περιληφθεί μια εμπορική σύγκρουση μεταξύ Αμερικής-Ευρώπης, η έξαρση της στηριζόμενης από το Ιράν βίας και τρομοκρατίας και ένα βαρύ πλήγμα στην προσπάθεια για την αποτροπή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
“Ο Τραμπ πιστεύει ότι η Τεχεράνη δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσει με καλύτερους όρους” γράφουν οι Times του Λονδίνου. “Αν ο Trump αποδειχτεί σωστός στην εκτίμησή του, αυτό θα αποτελεί μια ακόμα απροσδόκητη νίκη για την διπλωματία του Τραμπ. Αν αποδειχθεί λάθος, η απόφασή του θα μείνει στην ιστορία ως η στιγμή που η περιοχή άρχισε να ολισθαίνει σε ένα ευρύτερο πόλεμο” προσθέτει η βρετανική εφημερίδα .
Σύμφωνα με τους Times, “τo Ιράν εκμεταλλεύτηκε την άμβλυνση των κυρώσεων της Συμφωνίας του 2105 για να χρηματοδοτήσει τις ένοπλες ομάδες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τη Συρία και να εξοπλίσει τη Χαμάς στη Γάζα, ενώ το Ιρανικό καθεστώς υπήρξε βασικός χρηματοδότης του Σύρου δυνάστη Μπασάρ αλ Ασαντ.
Η επίσης βρετανική εφημερίδα Guardian επισημαίνει ότι “η σύγκρουση της Ευρώπης με τον Τραμπ για το θέμα της εν λόγω συμφωνίας συνιστά δοκιμασία αντοχής: ο τόνος που θα υιοθετήσουν τώρα η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα είναι καθοριστικός για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων. Πάντως τα περιθώρια ελιγμών της Ευρώπης είναι περιορισμένα. Εξάλλου, ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ δε θα ωφελήσει παρά μόνο τη Ρωσία”.