Δεκτά κατά πλειοψηφία έγιναν από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής τα νομοσχέδια του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας Ελλάδας- Κούβας και του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας κι Αλβανίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της γείτονας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τη συμφωνία πολιτικού διαλόγου με την Κούβα υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι. Η ΔΗΣΥ δήλωσε ότι στηρίζει την κύρωση, αλλά επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.
Υπέρ του Μνημονίου Συνεργασίας με την Αλβανία τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Από την πλευρά τους ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ένωση Κεντρώων κράτησαν επιφυλάξεις για την Ολομέλεια διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τάσσονται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της γείτονας χώρας.
Κατά των δύο συμφωνιών τάχθηκαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή με διαφορετικό, όμως, σκεπτικό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έδωσε έμφαση στη συμφωνία με την Αλβανία επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της περνάει μέσα από τη τήρηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τήρησης των όρων καλής γειτονίας.
«Αν θέλει η Αλβανία να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της προοπτική και να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να προσαρμοστεί στις πέντε προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κριτήρια της συνθήκης της Κοπεγχάγης σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τηρώντας τους όρους καλής γειτονίας» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ταυτόχρονα, απαντώντας στον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, που έθεσε θέμα απουσίας ρήτρας αιρεσιμότητας στη συμφωνία, αντέτεινε ότι δεν χρειάζεται, καθώς αυτή εξυπηρετεί πλήρως τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα ως προ τα κριτήρια συμμόρφωσης της Αλβανίας για την ένταξή της στην ΕΕ.
Νωρίτερα ο κ. Κουμουτσάκος είχε υποστηρίξει ότι η συμφωνία δείχνει να είναι ετεροβαρής και τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ρήτρα αιρεσιμότητας σε αυτή τη συνεργασία, ώστε η Αλβανία που έχει βεβαρυμένο παρελθόν να αναγκαστεί να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της και να σεβαστεί την Ελλάδα.