Με κοινή επιστολή τους που δημοσιεύεται στη γαλλική Le Monde, 420 προσωπικότητες της δημόσια ζωής προτείνουν 5 μεταρρυθμίσεις, ώστε να οικοδομηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο εργασίας.
«Κάτι πάει λάθος στην ΕΕ. Σειρά παραδείγματα μαρτυρούν ότι οι επιχειρήσεις αφήνονται να αναπτυχθούν παρότι με ενέργειές τους γίνεται φανερό ότι στόχος τους είναι να αποφύγουν τη φορολόγηση, ενώ την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παίρνει αποφάσεις που επικυρώνουν τη νομιμότητα των περιορισμών βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», τονίζεται στην επιστολή.
«Panama Papers» και «Paradise Papers» σκανδαλίζουν, αναδεικνύοντας μια Ευρώπη που δεν μπορεί να παρεμποδίσει την παραβίαση των οικονομικών κανόνων από άτομα μεγάλης περιουσίας ή μεγάλες επιχειρήσεις, σχολιάζεται. Οι προτάσεις αφορούν, πραγματική οικονoμία: Μια επιχείρηση δεν μπορεί παρά να εγγράφεται φορολογικά εκεί όπου ασκεί τις δραστηριότητές της. Ένας ισολογισμός χώρα προς χώρα πρέπει να γνωστοποιείται δημόσια, ώστε να παρεμποδίζεται η φοροαποφυγή. Δικαιώματα εργαζομένων: Να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή ρύθμισης της κινητικότητας των εργαζομένων με αρμοδιότητες προστασίας των δικαιωμάτων τους. Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων στις επιχειρήσεις με δικαίωμα στην εκλογή αντιπροσώπων και ενίσχυση των δικαιωμάτων των συνδικάτων. Δημιουργία κανόνων, ώστε οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να παραβιάζουν ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα σε όλο το φάσμα της αλυσίδας όπου δραστηριοποιούνται. Δημιουργία ενός πλαισίου δημόσιας επίβλεψης των επιχειρήσεων, ώστε να επιτηρείται η βιωσιμότητα.