Ετοιμη να αυξήσει την παρουσία των συνοριοφυλάκων στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δηλώνει η Κομισιόν. Στην έκθεση προόδου για το μεταναστευτικό που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο, η Επιτροπή για πρώτη φορά παραδέχεται την αύξηση των ροών στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι, παρόλο που μετά την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας οι αφίξεις έχουν μειωθεί, ωστόσο «οι αριθμοί έχουν ανέβει από τον Μάρτιο του 2018 τόσο στα ελληνικά νησιά (9.349 από την αρχή του 2018) όσο και στα χερσαία σύνορα (6.108 το 2018, 9 φορές περισσότερο από την ίδια περίοδο του 2017)».
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι «παρόλο που η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί στα Δυτικά Βαλκάνια και στη διαδρομή αυτή, καταγράφονται αυξημένες κινήσεις μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τους τελευταίους μήνες».
Την ίδια στιγμή όμως, η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες στην Ελλάδα που εξακολουθούν να προκαλούν «σοβαρή ανησυχία, με έντονες πιέσεις στα νησιά και αργούς ρυθμούς των διαδικασιών ασύλου που παρεμποδίζουν την επιστροφή στην Τουρκία». Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά με την υποστήριξη της ΕΕ, να επιταχύνει άμεσα τον ρυθμό των επιστροφών και να οριστικοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αυξημένες αφίξεις.
«Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή υποστηρίζει τους εθνικούς συνοριοφύλακες με περίπου 1.500 εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες σε όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές. Λόγω της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής είναι έτοιμη να ενισχύσει την παρουσία της στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», αναφέρεται στην έκθεση.
«Ο Οργανισμός (Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή) προσφέρθηκε επίσης να τριπλασιάσει τις επιχειρησιακές του αναπτύξεις στα ελληνικά χερσαία σύνορα με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Επιπλέον, προχωρούν οι εργασίες για τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής να τις βοηθήσει άμεσα στη διαχείριση των συνόρων τους, όταν χρειάζεται», επισημαίνεται.
Η έκθεση σημειώνει και τα προβλήματα του Οργανισμού. «Ωστόσο, υφίστανται επίμονα και σημαντικά κενά όσον αφορά το προσωπικό και τον εξοπλισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνόρων και Ακτοφυλακής – στο βαθμό που λιγότερες από τις μισές τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες μπορούν να καλύπτονται. Τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν επειγόντως την κάλυψή τους, εάν ο Οργανισμός πρόκειται να συνεχίσει τις τρέχουσες επιχειρήσεις ή να είναι σε θέση να συμμετάσχει σε νέες. Η πρόταση της Επιτροπής για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό ενισχύει σημαντικά τα κονδύλια που διατίθενται για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριακής και Ακτοφυλακής με προβλεπόμενο μόνιμο σώμα 10.000 ατόμων», τονίζεται.
«Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τόσο στην ΕΕ όσο και με τις χώρες εταίρους μας. Ωστόσο η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη και το έργο μας δεν έχει τελειώσει. Καλώ τα κράτη μέλη να στείλουν επειγόντως συνοριοφύλακες και εξοπλισμό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις συνόρων και ακτοφυλακής, αλλά και να εφαρμόσουν τη δέσμευσή τους να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ασύλου τον Ιούνιο. Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν έχουμε απολύτως χρόνο για χάσιμο», τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Επίσης, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα την αναβάθμιση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS), το οποίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση για θεωρήσεις Σένγκεν, προκειμένου να ανταποκρίνεται καλύτερα στις εξελισσόμενες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και των μεταναστευτικών ρευμάτων και στη βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
ΠΗΓΗ: news247.gr