Περίπου 60 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν την Δευτέρα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών.
Ένα μωρό οκτώ μηνών υπέκυψε αφού εισέπνευσε δακρυγόνα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.400.
Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της Δευτέρας, ημέρα εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ανήμερα της συμπλήρωσης 70 ετών από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Με τον Νετανιάχου να κάνει λόγο τη Δευτέρα για μια “λαμπρή ημέρα” και τον Τραμπ να συγχαίρει το Ισραήλ για την “αυτοσυγκράτησή” του, ξέσπασαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, οι οποίες όμως δεν δείχνουν να καταλήγουν σε ένα κοινό πλαίσιο (για ακόμη μία φορά).
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που συγκλήθηκε το βράδυ της Τρίτης, οι ΗΠΑ έδωσαν εκ νέου συγχαρητήρια στο Ισραήλ για τη στάση του.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους διπλωμάτες να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Στη συνέχεια, ξεκαθάρισαν οι δύο “ομάδες”.
Οι αραβικές χώρες, 15 στο σύνολό τους που βρίσκονται στον ΟΗΕ, οι οποίες ζητούν “ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα” για τα γεγονότα στη Γάζα και από την άλλη οι 8 χώρες της Ευρώπης, Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία, οι εκπρόσωποι των οποίων διάβασαν μια ανακοίνωση με την οποία καλείται το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και “να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαδήλωση”.
Οι αραβικές χώρες συντονίζονται με τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χαρακτήρισε τον Νετανιάχου “πρωθυπουργό ενός κράτους απαρχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ”, ενώ οι ευρωπαϊκές συντάσσονται περισσότερο με τη στάση των ΗΠΑ, οι οποίες ρίχνουν ευθύνες στη Χαμάς για υποκίνηση βίας στη Γάζα.
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο εκπρόσωπός της, Νικολάι Μλαντένοφ, μιλώντας στο Συμβούλιο μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ δήλωσε πως “οι βιαιότητες πρέπει να σταματήσουν”, ενώ και εκείνος ζήτησε πλήρη έρευνα.
Από τη δική του μεριά το Βερολίνο απάντησε με επιστολή στην οποία κρατά ίσες αποστάσεις και “χλιαρή” στάση. Η Γερμανία ζήτησε μεν ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών, ωστόσο, αναφέρει πως δεν πρέπει να γίνεται “κατάχρηση” στο δικαίωμα των διαδηλώσεων “προκειμένου να προκληθεί βία”.
“Μία ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή μπορεί να ξεκαθαρίσει τα βίαια γεγονότα και τις αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή των συνόρων”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην στάση της Χαμάς, τόνισε: “Όλοι έχουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση. Αλλά είναι εξίσου σαφές ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται κατάχρηση αυτού του δικαιώματος προκειμένου να προκληθεί βία. Η Χαμάς ωθεί προς μια κλιμάκωση της βίας κι αυτό είναι κυνικό”.
Από τη δική του μεριά ο Μακρόν, μιλώντας λίγο πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας, εξέφρασε την “πολύ έντονη ανησυχία του” για την κατάσταση στη Γάζα και ζήτησε να υπάρξει “διάλογος για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας” μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνδιάλεξης, ο Μακρόν καταδίκασε τη βία και υπογράμμισε ότι “είναι σημαντικό να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός και το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις”, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος “επανέλαβε” στον Νετανιάχου ότι “είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να υπάρξει διάλογος για να ξεναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή”. Την Δευτέρα ο Μακρόν είχε άλλωστε συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Η Γαλλία τήρησε λοιπόν μια ελαφρώς πιο “σκληρή” στάση απέναντι στο Ισραήλ, καθώς ο Φρανσουά Ντελάτρ, εκπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, ανέφερε πως η απάντηση του Ισραήλ απέναντι στους διαδηλωτές ήταν “δυσανάλογη”.
Για την εκπρόσωπο των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, δεν υπάρχει πάντως συσχετισμός των διαδηλώσεων με το άνοιγμα της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
“Εδώ και ένα μήνα το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με ταραχές και όχι με διαδηλώσεις ή με διαμαρτυρίες” και ο στόχος είναι να περάσουν οι Παλαιστίνιοι τα σύνορα για “να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς” είπε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρεσβευτής Ντάνι Ντάνον. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης, που μιλούσε ενώ η Νίκι Χέιλι είχε ήδη φύγει από την αίθουσα, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υποκινεί τη βία.
Τα ίδια επανέλαβε λίγο πολύ και ο ίδιος ο Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπερασπίστηκε την αντίδραση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων απέναντι στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Γάζα υποστηρίζοντας ότι για τη βία ευθύνεται η Χαμάς η οποία “σπρώχνει” αμάχους στη “γραμμή του πυρός”.
“Σπρώχνουν αμάχους, γυναίκες και παιδιά, στη γραμμή του πυρός με στόχο να έχουν θύματα. Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες. Εκείνοι προσπαθούν να προκαλέσουν θύματα προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ, κάτι που είναι φρικτό”, είπε χαρακτηριστικά. “Αν η Χαμάς δεν τους είχε ωθήσει, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί. Η Χαμάς ευθύνεται και το έκανε σκόπιμα”, επέμεινε, χωρίς ωστόσο να δίνει πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα γιατί χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά, την ώρα που ο στρατός δεχόταν μόνο πέτρες.
“Οι Ισραηλινοί στρατιώτες προσπαθούν αρχικά να σταματήσουν τους διαδηλωτές με “μη θανατηφόρα” μέσα. Ο στόχος είναι “να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από ανθρώπους που λένε “θα σας καταστρέψουμε, θα πλημμυρίσουμε τη χώρα σας”, είπε ο Νετανιάχου σχετικά με το πώς αντιμετώπισαν οι αρχές της χώρας του, τους αμάχους.
Και το αδιέξοδο συνεχίζεται, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις.