Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία και τόνισε πως θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει σπίτι τους, στο πνεύμα της συμμαχικής σχέσης, εδώ και πολύ καιρό.
Συγκεκριμένα μιλώντας σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για την ενέργεια ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι η Ελλάδα έρχεται κάθε ημέρα αντιμέτωπη με απρόβλεπτες συμπεριφορές. Όπως διευκρίνισε, είτε πρόκειται για συγκρούσεις σκαφών στο ανατολικό Αιγαίο είτε για την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει σπίτι τους στο πνεύμα της συμμαχικής μας σχέσης εδώ και πολύ καιρό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διμερείς σχέσεις και τη φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας πως δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη.
«Πιστεύω ότι για τις ΗΠΑ, αναλογιζόμενος τις προκλήσεις της στρατηγικής κατεύθυνσης της Τουρκίας, δεν έχουμε σημαντικότερο σύμμαχο από την Ελλάδα» τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Εστιάζοντας περαιτέρω στον τομέα της ενέργειας, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είπε ότι τα ενεργειακά ζητήματα δεν δέσποζαν τόσο πολύ στις διμερείς σχέσεις όσο σήμερα και επισήμανε ότι είναι ένας τομέας που επιτρέπει στις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ηγέτης στην οικοδόμηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργώντας εμπειρία που έχει επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να πετύχουν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους Ευρωπαίους Συμμάχους και εταίρους τους για να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, η οποία ωφελεί την κοινή ασφάλεια και ευημερία, όπως συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως Αμερικανοί επενδυτές εξετάζουν επίσης ευκαιρίες από ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ αυτών και των Ελληνικών Πετρελαίων. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως η Exxon Mobil εξέφρασε το ενδιαφέρον της για συνεργασία με την Total και τα ΕΛΠΕ για να διερευνήσει τις δυνατότητες παραγωγής στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Επίσης, υπογράμμισε πως η General Electric έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά αιολικής ενέργειας, την οποία βλέπει να επεκτείνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών και τον τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο ζήτησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης από τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΕΔ, στο περιθώριο της 179ης συνόδου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στης Βρυξέλλες προκειμένου μεταξύ άλλων να προετοιμάσει την προσεχή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε σειρά επαφών με ομολόγους του και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με :
-Τον αρχηγό ΓΕΕΔ Τουρκίας, στρατηγό Χουλούσι Ακάρ , «στον οποίο μετέφερε ότι θα πρέπει να τερματισθεί η παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και επίσης ότι απαιτείται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ελληνικών ΕΔ που κρατούνται στην Τουρκία».
-Τους αρχηγούς των ΓΕΕΔ των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, της Γαλλίας, στρατηγό Φρανσουά Λεκουάντρ, του Ην. Βασιλείου, Στιούαρτ Πιτς,, της Ολλανδίας, ναύαρχο Ρομπ Μπάουερ, και τους λοιπούς ομολόγους του.
-Τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι και τον ανώτατο διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας , στρατηγό Ντενί Μερσιέ.
-Τους προέδρους των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, στρατηγούς Πετρ Πάβελ και Μιχαήλ Κωσταράκο, αντίστοιχα και
-Τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας του Βιετνάμ, Νεγκουγιέν Τσι Βινχ, ο οποίος συμμετείχε στις Βρυξέλλες σε τμήμα της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, που αφορούσε στη συνεργασία της ΕΕ με τα Ηνωμένα Έθνη.
Στη σύνοδο εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων :
-Την ανάλυση του σύνθετου περιβάλλοντος ασφαλείας της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ,
-Τη συμμαχική αποστολή παροχής εκπαίδευσης και ενίσχυσης των υποδομών στο Ιράκ.
-Την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης της συμμαχικής δομής διοίκησης και
-Την αμυντική συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ στους τομείς της στρατιωτικής κινητικότητας και της προβολής ναυτικής ισχύος.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:
-Η πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της συμμαχίας.
-Η προσαρμογή της δομής διοίκησης της συμμαχίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των κρατών-μελών για συνεισφορά και σε κάθε περίπτωση να συμβαδίζει με τη δομή δυνάμεων , για την επίτευξη του μέγιστου βαθμού ετοιμότητας και
-Απαιτείται η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ, στη βάση της συμπληρωματικής λειτουργίας των δύο Οργανισμών και της βέλτιστης δυνατής χρήσης των διατιθέμενων μέσων.