Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί το Σάββατο στις 09:30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Αντίστοιχα, αύριο ο Ζάεφ θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της πΓΔΜ και τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας του.
Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί επικοινωνία Αθήνας-Σκοπίων, πιθανότατα σε επίπεδο πρωθυπουργών, για να δούμε αν θα υπάρξει κατάληξη ή όχι.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν και ορισμένα θετικά στοιχεία στην εκδοχή του ονόματος ως “Ilidenska Makedonija”. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες:
-“Υπάρχει γεωγραφική διαφοροποίηση από την ελληνική Μακεδονία
-Το όνομα θα είναι erga omnes προς χρήση μέσα και έξω – κάτι που αποδέχονται τα Σκόπια.
-Δεν αφήνει περιθώριο να γίνεται αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, αφού η Εξέγερση του Ίλιντεν έγινε το 1903 και έτσι ουσιαστικά σταματάει ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων.
Η εξέγερση του Ίλιντεν ήταν εναντίον των Οθωμανών γεγονός που- αν υιοθετηθεί το όνομα- θα αποτελέσει αγκάθι στην επέλαση της Τουρκίας στα Σκόπια.
αυτή, όπως κρίνει η κυβέρνηση, είχε οικονομικό-κοινωνικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή αγροτών και οι τότε εξεγερμένοι είχαν καλέσει Έλληνες και Αλβανούς για να λάβουν μέρος.
-Ο Ζάεφ εκτιμά πως την ονομασία αυτή μπορεί να τη δεχθεί το κόμμα του Γκρούεφσκι, το εθνικιστικό VMRO.
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου μπορεί να υπάρξει συνάντηση στις Πρέσπες με τους δύο πρωθυπουργούς για την τελική συμφωνία, εφόσον οι διεργασίες σε Αθήνα και Σκόπια έχουν αίσια έκβαση στο μεσοδιάστημα.
Την επόμενη Δευτέρα άλλωστε ο Κοτζιάς έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ, στις Βρυξέλλες. Εκεί θα αξιολογηθεί συνολικά η κατάσταση που διαμορφώνεται και τυχόν ζητήματα που μπορεί να έχουν ανακύψει.
Πρόβλημα αποτελεί ο πρόεδρος Ιβάνοφ των Σκοπίων, ο οποίος πρόσκειται στην αντιπολίτευση που υιοθετεί πιο σκληρή εθνική – αλυτρωτική γραμμή.