Η διαρροή σε σκοπιανή ιστοσελίδα (A1on.MK) της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ να ονομαστεί η ΠΓΔΜ “Republic of Ilidenska Macedonia” προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις τόσο στη γειτονική χώρα όσο και στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να μετρήσει τις αντιδράσεις και διέκρινε πως η συγκεκριμένη ονομασία δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και από μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, να εκφράζει επιφυλάξεις και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες το πρωί του Σαββάτου.
Από την άλλη, όμως, το συγκεκριμένο όνομα, αν και θεωρείται “προβληματικό” -γι αυτό και κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός διατύπωσε έντονες επιφυλάξεις στον Σκοπιανό ομόλογό του-, κατόρθωσε να οδηγήσει στην δημόσια αποδοχή από τον Ζόραν Ζάεφ της κεντρικής ελληνικής απαίτησης για το erga omnes. Ανώτατη διπλωματική πηγή εξηγούσε στο anatropinews.gr ότι αυτό αποτελεί, πλέον, μία κατάκτηση της διαπραγμάτευσης και ένα μεγάλο κέρδος για τις ελληνικές θέσεις.
Ως εκ τούτου και μετά την ολοκλήρωση των τηλεφωνικών του επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός υπονόησε για πρώτη φορά μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τελευταία πρόταση του Ζάεφ δεν γίνεται αποδεκτή επισημαίνοντας ότι αναζητείται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.
Η διαπραγμάτευση μεταφέρεται τώρα στο επίπεδο των υπουργών εξωτερικών. Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν περί τα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες και εκεί -υπό την καθοδήγηση και του Μάθιου Νίμιτς- θα αναζητήσουν πιθανότατα νέα λύση σχετικά με το όνομα από την λίστα που ήδη υπάρχει στα χέρια του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.
Εφόσον στις Βρυξέλλες υπάρξει σύγκλιση, η διαδικασία θα επιταχυνθεί ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ, αυτή τη φορά στις Πρέσπες.
Η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάϊκλ Πενς σχετικά με το Σκοπιανό ήταν ενδεικτική του ενδιαφέροντος της αμερικανικής πλευράς. Το ίδιο και η ανακοίνωση που εξέδωσε, λίγες ώρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος. Κι αυτό ενώ αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθούν στην Ουάσιγκτον οι συναντήσεις του κ. Κοτζιά με το νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάϊκ Πομπέο και το νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Η παρέμβαση των ΗΠΑ και η αναγνώριση του σημαντικού γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον να υπάρξει λύση στο Σκοπιανό που επιδεικνύουν ΗΠΑ και Ε.Ε, ίσως ξεμπλοκάρει το πρόβλημα που προκάλεσε η πρόταση για το IlidenskaMacedonia.
Μένει να δούμε εάν ο Ζόραν Ζάεφ θα μπορέσει να ελέγξει το εσωτερικό του πολιτικό σκηνικό, καθώς ο μεν πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ υπήρξε επιφυλακτικός για το θέμα, το δε VMRO, με δηλώσεις του Κριστιάν Μιτσκόφσκι, αρνητικό για οιαδήποτε αλλαγή του Συντάγματος. Ωστόσο, αυτές οι πρώτες αντιδράσεις θεωρείται πως μπορεί να καμφθούν.