Μέλισσες: Αυτές οι ακούραστες εργάτριες που με την καθημερινή δραστηριότητα τους φροντίζουν για κάτι πολύ σπουδαίο και πολύ σημαντικό για ολόκληρο τον πλανήτη, για την αναπαραγωγή των περισσότερων φυτών.
Οι μέλισσες με την σκληρή δουλειά τους δεν μας δίνουν μόνο το μέλι. Η πιο μεγάλη σημασία τους για την ζωή είναι ότι συμβάλλουν καθοριστικά στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων και επομένως της επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά ακόμη και στο να γίνονται νοστιμότερα τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αυτόν τον ρόλο και την σημασία των μελισσών αναγνώρισε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και κήρυξε την 20η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών. Αναγνωρίζοντας την σημασία τους για την ζωή, στο Ψήφισμα του ΟΗΕ, της 20ής Δεκεμβρίου 2017, τονίζεται η επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν οι μέλισσες, αλλά και οι άλλοι επικονιαστές και επισημαίνονται οι κίνδυνοι που συνεπάγεται μια ενδεχόμενη εξαφάνισή τους.
Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ειδών επικονιαστών παγκοσμίως οδηγούνται προς εξαφάνιση (σχεδόν 35% των επικονιαστών ασπόνδυλων, ιδιαίτερα των μελισσών και των πεταλούδων, και περίπου 17% των επικονιαστών σπονδυλωτών, όπως οι νυχτερίδες) απειλούνται εκατομμύρια πόροι διαβίωσης και ποσότητες τροφίμων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κύριες αιτίες είναι οι εντατικές γεωργικές πρακτικές, οι αλλαγές στη χρήση της γης, τα παρασιτοκτόνα, οι ασθένειες, τα παράσιτα και η κλιματική αλλαγή.
Από την επικονίαση εξαρτώνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό 75% των καλλιεργειών τροφίμων και 90% των φυτών ανθοφορίας, παγκοσμίως. Οι επικονιαστές , όπως οι μέλισσες, οι πεταλούδες, τα πουλιά, οι σκώροι, τα σκαθάρια, ακόμη και οι νυχτερίδες, βοηθούν τα φυτά να αναπαραχθούν και οι μέλισσες είναι ο βασικός λόγος που έχουμε ποικιλία σπόρων, καρπών, φρούτων και ορισμένων λαχανικών.