Σαφή καταδίκη της βίας ζήτησε η τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή ¨Βρε καλώς τους” με τον Αντώνη Φουρλή και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο.
Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, “όλοι πρέπει να πούμε όχι στη βία, αλλά να το εννοούμε”, και τόνισε πως “το χειρότερο δεν είναι η μη καταδίκη της βίας, αλλά το «ναι μεν αλλά»”, το οποίο, όπως είπε, αφήνει όλα τα παράθυρα ανοιχτά.
Η κ. Μπακογιάννη μίλησε και για την λεκτική βία, της οποίας, όπως είπε, “όλοι είμαστε θύματα τα τελευταία χρόνια”, υπογραμμίζοντας πως για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές τις πρακτικές υπερασπίζονταν διάφοροι πολιτικοί χώροι και έφερε ως παράδειγμα τις περιπτώσεις Χατζηδάκη, Κουμουτσάκου αλλά και τον Κάρολο Παπούλια.
Όπως τόνισε η βουλευτής,θα πρέπει να υπάρξει όχι μόνο σύλληψη αλλά και καταδίκη από την Δικαιοσύνη των υπεύθυνων για το περιστατικό, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως “έχουμε μπερδέψει την βία, τον ακτιβισμό, την διαδήλωση και την έκφραση διαφορετικής άποψης” και υπογράμμισε την ανάγκη “η τοξικότητα που υπάρχει στην κοινωνία, να αντιμετωπιστεί με οποιοδήποτε κόστος”.
Σχετικά με την τοποθέτηση του δημάρχου Άργους-Μυκηνών ο οποίος αρχικά μέσω facebook επικρότησε τον ξυλοδαρμό του δημάρχου για να αποδώσει στη συνέχεια την ανάρτηση σε συνεργάτη του, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν έχει υπάρξει επίσημη καταδίκη από το κόμμα της, όμως θα υπάρξει και όπως είπε χαρακτηριστικά: “μπορείτε να καταγράψετε τη δική μου καταδίκη”.
Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για “μάχη” της παράταξής της “για τον σεβασό στη διαφορετικότητα” και τόνισε πως κάθε συζήτηση θα πρέπει να τελειώνει στην άσκηση βίας. “Δεν μπορεί καμία μορφή βίας, ακόμη και η λεκτική να γίνεται αποδεκτή, αλλιώς η κοινωνία γίνεται ζούγκλα. Οι λογικές Ρουβίκωνα είναι καταδικαστέες”, ανέφερε χαρακτηριστικά η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ.
“Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι λογικό να πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτό το όνομα”, τόνισε η κ. Μπακογιάννη, καθώς, όπως είπε “η λογική του Ίλιντεν αποτελεί την επιτομή του αλυτρωτισμού”.
Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, είναι λογικό ο Ζάεφ να συζητάει αυτό το όνομα προκειμένου να ικανοποιήσει τους εθνικιστές στο εσωτερικό της χώρας του, στην Ελλάδα όμως τα πολιτικά κόμματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπαίνουν σε αυτή τη λογική. Όπως είπε, επιθυμία όλων είναι λύση, που να βασίζεται σε συνολική λύση, erga omnes, και κατάργηση των αλυτρωτικών αναφορών και ζήτησε πλήρη υλοποίηση της όποιας συμφωνίας και μετά ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ μπορεί να σημαίνει ότι η πίεση για ρύθμιση του ζητήματος του χρέους θα λείψει, καθώς το Ταμείο είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός μοχλός πίεσης, τόνισε η κ. Μπακογιάννη.
“Αυτό που μου κάνει εντύπωση και είναι αποτέλεσμα λαϊκισμού, είναι ότι μας ζητάνε έναν ψηφισμένο νόμο, όπως είναι ο νόμος Κατρούγκαλου, να τον επαναφέρουμε και να τον ξαναψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τέτοια η έλλειψη εμπιστοσύνης των θεσμών προς την κυβέρνηση”.