Με ατζέντα που περιλαμβάνει θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες (ενεργειακά πρότζεκτς, διεύρυνση Βαλκανίων, ονομασία της ΠΓΔΜ, εξοπλιστικά, Σούδα, βάση drones κ.α) προσέρχεται στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.
Χθες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ πήρε μια πρώτη γεύση για τις διαθέσεις της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με το Σκοπιανό. Αν και επισήμως, όπως ειπώθηκε, δεν συζητήθηκε στην 20λεπτη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στις δύο επαφές που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ – εκτός επισήμου προγράμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο- εκφράστηκαν οι διαθέσεις της Ουάσιγκτον.
Ο Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο στην Ουάσινγκτον αποκάλυψε πως τα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς αποτελούν τη βάση διαπραγμάτευσης.
Έτσι λοιπόν η πρόταση για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι πλέον εκτός συζήτησης με τον πιο επίσημο τρόπο ενώ η αμερικανική πλευρά δια στόματος του συμβούλου ασφαλείας Γ. Μίτσελ είπε στον έλληνα υπουργό ότι επιθυμεί τη λύση της εκκρεμότητας. «Η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς με νόημα και ενώ αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον υπουργό εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έδειξαν ενδιαφέρον για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών και έχει τη σημασία του ότι η Τουρκία κρατά στις φυλακές της και αμερικανούς πολίτες.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και εισέπραξε τον σκεπτικισμό των συνομιλητών του.
Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου μεταξύ τους σε βασικούς τομείς συνεργασίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επαίνεσε την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Προσέφερε επίσης σύμφωνα με το State Department συνεχή στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση 2018 Θεσσαλονίκης.
Οι δύο συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία για αυτά και άλλα διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά το επόμενο διάστημα για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η συνάντηση με Μπόλτον
Οι συζητήσεις που διεξάγονται με μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSA) , όπως ο κ. Μπόλτον ,είθισται να είναι πιο «ανοιχτές αλλά και απόρρητες». Στη συνάντηση Μπόλτον-Κοτζιά (10 μ.μ. ώρα Ελλάδας), εκτιμάται εγκύρως από διπλωματική πηγή, ότι θα τεθούν θέματα που ενδεχομένως να φέρουν σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά.
Το ραντεβού μεταξύ των δύο ανδρών ήταν στον αέρα και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήταν σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, μετά την ανταλλαγή ενός καταλόγου θεμάτων, μέσω διπλωματικής οδού, ο κ. Κοτζιάς πήρε το πράσινο φώς για τον Λευκό Οίκο.
Την προεργασία είχαν κάνει εκ των προτέρων δύο πρόσωπα: o πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα,Τζέφρι Πάιατ και η Μίρα Ρικαρντέλ, αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας η οποία είναι πρώην σύμβουλος Αμυνας στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και υπηρέτησε στο Πεντάγωνο επί προεδρίας Μπους.
Ο Τζέφρι Πάιατ έχοντας αναπτύξει, πριν από την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον το περασμένο φθινόπωρο, στενές σχέσεις με τους συμβούλους του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, φέρεται ότι έπεισε τα μέλη του NSA ότι η πρόταση για «Δημοκρατία του Ιλιντεν» θα μπορούσε να ήταν μια αποδεκτή λύση για τις δύο πλευρές. «Το ερώτημα βέβαια που γεννάται» αναρωτήθηκε στο real.gr έγκυρος διπλωμάτης, «είναι ποιος έπεισε στην Ελλάδα τον κ.Πάιατ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποδεκτό από την Αθήνα».
Ο Αμερικανός πρέσβης φέρεται ότι έπεισε με την σειρά του την Μίρα Ρικαρντέλ για την βιωσιμότητα της πρότασης. H κροατικής καταγωγής στενή συνεργάτης του Τζον Μπόλτον , που κατ’ έκφραση έγκυρης πηγής «κάνει όλο το παιγνίδι για το Σκοπιανό», είναι η κατεξοχήν αρμόδια και γνωρίζει άριστα τα θέματα των Βαλκανίων.Δεν είναι τεχνοκράτης, αλλά διαθέτει ισχυρά ερείσματα μέσα στους Ρεπουμπλικάνους. Διετέλεσε πρώην σύμβουλος Άμυνας στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και υπηρέτησε στο Πεντάγωνο επί προεδρίας Μπους.
Με την δική της παρέμβαση της έγινε τοτηλεφώνημα του Αμερικανού αντιπροέδρου στoν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Σάββατο. Το μήνυμα του Αμερικανού αντιπροέδρου προς την Αθήνα διαβιβάστηκε και δημοσίως με την αποστροφή στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη».
Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση Μπόλτον –Κοτζιά , θα είναι μια προσπάθεια της αμερικανικής πλευράς να τεστάρει τις διαθέσεις της Αθήνας για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στην ουσία θα είναι μια αποτίμηση όσων ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο που θα κρίνει εν πολλοίς από τον αμερικανικό παράγοντα το πόσο είναι αποφασισμένη είναι η Αθήνα να προχωρήσει σε όσα τότε δεσμεύτηκε να προωθήσει.
ΠΗΓΗ: news247.gr, .real.gr