«Προτεραιότητα» είναι στο Eurogroup του Ιουνίου να αποφασιστούν όλα τα επιμέρους ζητήματα για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε ότι υπάρχει «δέσμευση» από όλες τις πλευρές και δήλωσε «αισιόδοξος» ότι αυτό θα επιτευχθεί. Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση επικυρώθηκε η τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών για την τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» και «κυριότητα των μεταρρυθμίσεων» είναι δυνατή η εύρεση «συμβιβασμών».
Επιπλέον, ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκε το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και διαπιστώθηκε κάποια «σύγκλιση». Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η εντολή να στους θεσμούς να προετοιμάσουν μια τελική έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας (DSA) και στους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών (EWG) να ολοκληρώσουν την τεχνική εργασία σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Έχουμε «πραγματική» πρόοδο
Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «πραγματική» πρόοδο στο δρόμο προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup. «Είδα μια καθαρή και ισχυρή δέσμευση από όλους για κατάληξη τον Ιούνιο» είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι μένουν ακόμα «πολλά να γίνουν» αλλά δήλωσε σίγουρος ότι είναι εφικτό.
Ο Γάλλος επίτροπος έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στους εταίρους της Ελλάδας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το «μερίδιο» της συμφωνίας που της αναλογεί και τώρα πρέπει και αυτοί να λάβουν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όπως είπε, οι αποφάσεις αυτές πρέπει μεν να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες των χωρών τους αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι «αξιόπιστες» για τις αγορές και να διασφαλίζουν στην Ελλάδα προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εξάλλου, επανέλαβε ότι η Επιτροπή εργάζεται και για τον προσδιορισμό του πλαισίου της επιτήρησης μετά την 20η Αυγούστου που «δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα τέταρτο πρόγραμμα».
Τι θα γίνει με το ΔΝΤ
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης, ο Μ. Σεντένο είπε ότι o ΔΝΤ εργάζεται με την Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος, ενώ συμπλήρωσε ότι όλοι οι θεσμοί εργάζονται στενά με στόχο την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η οποία σημαίνει ότι θα έχει διασφαλίσει «πλήρη πρόσβαση στις αγορές». «Όλοι θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ », υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και η «σκληρή δουλειά» προς αυτήν την κατεύθυνση.
Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τον ESM
Τέλος, ο επικεφαλής το Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ χαιρέτισε και αυτός την τεχνική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη και τελευταία εκταμίευση, ενώ υπενθύμισε ότι εκκρεμεί και η εκταμίευση για ένα ακόμα δισ. ευρώ που συνδέεται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και την καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Όπως είπε, τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να κατατεθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα ως τα μέσα Ιουνίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ESM εργάζεται για την τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της μελλοντικής επιτήρησης και επεσήμανε ότι «από την πλευρά της Ελλάδας το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή» των συμφωνηθέντων.