Αργά το βράδυ της Τετάρτης αναρτήθηκε στον διαδικτυακό κόμβο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το νέο πλαίσιο συμφωνίας με την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα κείμενο 40 σελίδων.
Το κείμενο περιλαμβάνει την:
- δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως και το τέλος του 2022
- τη δέσμευση για διαρκή εφαρμογή των συμφωνηθέντων για μεταρρυθμίσεις που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά θα διαρκέσουν πολλά χρόνια (over many years) με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους Θεσμούς
- τη διατήρηση της ρήτρας που δίνει το δικαίωμα στο ΔΝΤ να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα τη μείωση του αφορολογήτου, ως μέτρο φιλικό για την ανάπτυξη.
Το πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% το 2017 είναι πολύ υψηλότερο του στόχου αναφέρεται στο SMOU και επισημαίνεται ότι θα διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.. Η κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο θα καταθέσει στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο 2019 – 2022 το οποίο θα διασφαλίζει αυτόν το στόχο.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Για τη μείωση των συντάξεων, καταγράφεται η δέσμευση για εφαρμογή της το 2019, όπως και η μείωση του αφορολόγητου αλλά και η εφαρμογή των αντίμετρων.
Σημαντικό σημείο στο SMOU είναι η αναφορά στο αφορολόγητο καθώς δεν γίνεται καμία αναφορά στον χρόνο εφαρμογής του. Επισημαίνεται ότι ως προαπαιτούμενο οι αρχές θα φέρουν μπροστά την εφαρμογή του αφορολόγητου το 2019 αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης θεωρεί ότι μία εμπροσθοβαρή εφαρμογή είναι αναγκαία να για να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Αναφέρεται ότι η εφαρμογή θα πρέπει να γίνει με τρόπο θετικό προς την ανάπτυξη. Αναφέρεται ότι με ανάλογο τρόπο θα κριθεί αν θα πρέπει να εφαρμοστεί από το 2019 το πακέτο των αντιμέτρων.
Τo SMOU επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις για διατήρηση των συμφωνηθέντων. Όπως επισημαίνεται, η επιτυχία του προγράμματος απαιτεί την υιοθέτηση κάθε μέτρου που θεωρείται αναγκαίο .
ΠΗΓΗ: thetoc.gr