Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει προσπαθώντας να λύσει το Σκοπιανό, κάτι που όμως θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, σε μία προεκλογική χρονιά και με τους ψηφοφόρους ήδη εξαντλημένους από τις πολιτικές λιτότητάς του, γράφει το Reuters.
Ο Ελληνες πρωθυπουργός έχει ήδη ορίσει χρονικά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα για το καλοκαίρι, με την ελπίδα ότι αυτό θα αρχίσει να ενισχύει τα άσχημα αυτή τη στιγμή ποσοστά του. Παρότι βρίσκεται έως και 20% πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας τώρα επέλεξε να ασχοληθεί με αυτό που όλοι οι προκάτοχοί του απέτυχαν, ξαναζωντανεύοντας προσωπικά τις προσπάθειες για επίλυση του ονοματολογικού, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Αν επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι ένα μπόνους. Θα πει “Σας έβγαλα από τα μνημόνια, έλυσα το ζήτημα των Σκοπίων”. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επανορθώσει για άλλες απώλειες», είπε στο Reuters αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί.
«Λύνοντας τον γρίφο του Σκοπιανού, ο Τσίπρας μπορεί να αποσπάσει συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που ανησυχούν εδώ και καιρό για αυτό που αντιλαμβάνονται ως ελληνικό πείσμα για την ονομασία, και που θεωρούν ότι αποσταθεροποιεί τα Βαλκάνια. Ανοίγοντας τον δρόμο της ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα βοηθήσει επίσης ελεγχθεί η ενισχυόμενη ρωσική επιρροή στην περιοχή, λένε», συνεχίζει το Reuters.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, στην οποία τα περισσότερα μέλη θέλουν να απευθύνουν επίσημη πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων, αλλά και για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου.
Ομως, πολιτικοί αναλυτές λένε ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο για τον Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δει ήδη να μειώνονται τα ποσοστά του, με τις σκληρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ και τις περικοπές συντάξεων, που άφησαν το ένα τρίτο των Ελλήνων να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, γράφει το Reuters.
«Είναι ένα ζήτημα που περιλαμβάνει ιστορία και σύμβολα. Ενας συμβιβασμός είναι πολύ δύσκολος σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε ο Κώστας Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Παράλληλα το δημοσίευμα επισημαίνει ότι και η ΝΔ έχει «καεί» από το Σκοπιανό, όταν ήταν στην εξουσία, τη δεκαετία του ‘90. «Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κόμμα έχει υιοθετήσει μία ασυμβίβαστη θέση δημόσια στο ονοματολογικό, αλλά παρατηρητές αναφέρουν ότι παραμένουν οι ίδιες διαιρέσεις που υπήρχαν τη δεκαετία του ‘90», συμπληρώνει.
Κάποιοι αναλυτές μάλιστα υπαινίσσονται ότι το βασικό κίνητρο του κ. Τσίπρα στη διπλωματία του για το Σκοπιανό είναι η επιθυμία να διασπάσει τη ΝΔ.
«Είναι ένα ρίσκο που δεν έγινε με στόχο να κλείσει ένα ανοιχτό διπλωματικό πρόβλημα που βασανίζει τη χώρα, αλλά και ως εργαλείο για να διαιρεθεί, τουλάχιστον αρχικά, η αντιπολίτευση», δήλωσε ο κ. Υφαντής.
Παρά τα ρίσκα, μία λύση στο ονοματολογικό μπορεί τελικά να βοηθήσει στην ενίσχυση της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει ο Κώστας Παναγόπουλος της ALCO.
«Θα υπάρξουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως ονόματος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ομως, μακροπρόθεσμα μία λύση, παρά την αντιπολίτευση και τις αρχικές διαμαρτυρίες… μπορεί να μην βλάψει τον Τσίπρα», επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος.
Πηγή: iefimerida.gr