Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έπειτα από τη δικαστική απόφαση για μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται μέλη του κόμματός του.
Ο Ραχόι είπε πως η Ισπανία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα προκειμένου να διατηρήσει τον τρέχοντα ισχυρό ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης και ότι θα εξαντλήσει την τετραετή θητεία του.
«Η πρόταση μομφής στρέφεται εναντίον της πολιτικής σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα μας και εναντίον της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.
Σημειώνεται ότι το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της ισπανικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε σήμερα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, μετά την καταδίκη του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού σε μια θεαματική δίκη για διαφθορά. Η πρόταση μομφής, ωστόσο, για να ισχύσει, θα πρέπει να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία 176 βουλευτών πίσω από τον υποψήφιο που θα παρουσιάσει το κόμμα για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι ακόμη σαφές αν το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας είναι σε θέση να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να ανατρέψει τον συντηρητικό Ραχόι, καθώς για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν την υποστήριξη των Podemos και των Ciudadanos.
Η υπόθεση, η οποία αφορά τη χρήση κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές του 2000 από τους συντηρητικούς ενός μυστικού ταμείου για να χρηματοδοτούν παράνομα τις προεκλογικές εκστρατείες τους, στοιχειώνει τον Ραχόι αφότου ήρθε στην εξουσία το 2011. Ο ίδιος αρνείται πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο, είναι ωστόσο ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας που κατέθεσε σε δίκη, όταν κλήθηκε ως μάρτυρας στην υπόθεση, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν αιτήματα για την παραίτησή του.
Βαριές καμπάνες
Είκοσι εννέα πρόσωπα που σχετίζονται με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), ανάμεσα στα οποία ένας πρώτη ταμίας του κόμματος και άλλα ανώτερα στελέχη, καταδικάσθηκαν χθες Πέμπτη για αδικήματα που περιλαμβάνουν πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά αδικήματα. Καταδικάσθηκαν συνολικά σε 351 χρόνια στη φυλακή.
Στην απόφασή του, ο δικαστής αναφέρει πως υπήρξαν αποδείξεις ότι το κόμμα διέθετε επί πολλά χρόνια ένα μυστικό ταμείο και ότι η αξιοπιστία της κατάθεσης του Ραχόι, ο οποίος το αρνήθηκε, «θα πρέπει να αμφισβητηθεί».
«Η κατάθεσή του δεν είναι αρκετά πειστική για να αντικρούσει τα ισχυρά στοιχεία που φανερώνουν την ύπαρξη ενός μυστικού ταμείου στο κόμμα», τόνισε ο δικαστής.