«Μερικά χρόνια πίσω, η παραμικρή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας γινόταν πρωτοσέλιδο και τώρα οι επιτυχίες αποτελούν καθημερινότητα», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μια επιτυχία την οποία συνδέει ευθέως με την σημαντική δουλειά που γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία. Εξ ου και οι καρποί στην πάταξη τόσο του κοινού όσο και του οργανωμένου εγκλήματος, προσθέτει.
Το κλίμα ασφάλειας αποτυπώνεται εξάλλου στα μεγάλα ρεύματα των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας και τις ανέμελες βόλτες ξένων ηγετών στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνει επίσης στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τόσκας.
Ενώ απαντά και στη μομφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στα θέματα ασφάλειας, ότι ο κ. Μητσοτάκης «προσπαθεί να κινδυνολογήσει, προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά των συντηρητικών κύκλων, αλλά προσπαθεί να ψαρέψει ανάμεσα και στον απλό πολίτη, που πάντα θα ζητάει περισσότερη ασφάλεια και είναι λογικό αυτό».
Κατηγορεί επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «προσπαθεί να διογκώσει και τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραραβατικότητας». Όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη θέτει, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα ερώτημα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο: οι τελευταίες ενέργειες του Ρουβίκωνα, που έγιναν μετά την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, ποιον εξυπηρέτησαν;, διερωτάται. Και καταθέτει την άποψη ότι, τέτοιες ενέργειες συντηρητικοποιούν ακόμη περισσότερο τον απλό πολίτη.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ για πρόσφατη δήλωσή του αναφορικά με τη δολοφονία Λαμπράκη, ο κ. Τόσκας υπογραμμίζει ότι «αυτός ο τόπος έχει σταθεί στα πόδια του χάρη στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η δημοκρατία στον τόπο μας έχει επικρατήσει χάρη σε αυτήν». Ταυτόχρονα δε, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το πού οδηγείται η Ιταλία των μεγάλων δημοκρατικών παραδόσεων.
Ερωτηθείς τέλος από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, διαβεβαιώνει ότι «είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής στις μέρες μας, κ. υπουργέ, και σας ρωτώ με δεδομένο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ιδιαιτέρως σε θέματα ανομίας, παραβατικότητας κ.ο.κ.;
Απ.: Τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας δείχνουν ότι υπάρχει βελτίωση σε αρκετούς τομείς που έχουν σχέση με την ασφάλεια των πολιτών. Βλέπετε τις τεράστιες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας καθημερινά, μεγάλα κυκλώματα και συμμορίες εξουδετερώνονται -αναφέρομαι σε συμμορίες που έχουν σχέση με λαθρεμπόριο, με ναρκωτικά κ.ο.κ.-. Θα πρέπει να γυρίσουμε τη μνήμη μας μερικά χρόνια πίσω όταν η παραμικρή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας γινόταν πρωτοσέλιδο και τώρα οι επιτυχίες αποτελούν καθημερινότητα. Αυτό έχει σχέση με την πολύ μεγάλη δουλειά που γίνεται από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να δουλεύει για το καλό του Έλληνα πολίτη. Οι προτεραιότητες που θέσαμε για το κοινό έγκλημα και το οργανωμένο έγκλημα έχουν αποδώσει καρπούς.
Ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει ως πρώτο ίσως, στόχο της προπαγάνδας του τα θέματα της ασφάλειας. Προσπαθεί να κινδυνολογήσει, προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά των συντηρητικών κύκλων, αλλά προσπαθεί να ψαρέψει ανάμεσα και στον απλό πολίτη, που πάντα θα ζητάει περισσότερη ασφάλεια και είναι λογικό αυτό, το καταλαβαίνω. Και σε άλλες χώρες που υπάρχει μεγάλη μείωση της εγκληματικότητας -όπως πρόσφατα ανέφερε ο Γερμανός ομόλογός μου- υπάρχει το ζητούμενο από τον πολίτη για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Η μεγάλη αστάθεια που υπάρχει παγκοσμίως, η μεγάλη αστάθεια στη γειτονιά μας, η μεγάλη αστάθεια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τροφοδοτούν το αίτημα για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Να υπενθυμίσω τι έγινε σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης; Εμείς μπροστά σε όλα αυτά τα γεγονότα είμαστε πολύ καλύτερα και απόδειξη, τα μεγάλα ρεύματα των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας, οι ανέμελες βόλτες ηγετών στο κέντρο της Αθήνας -όπως ο Πρίγκιπας Κάρολος και ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Μακρόν- είναι πράγματα που δεν γίνονται σε άλλες πρωτεύουσες. Άρα, θα πρέπει να συγκρίνουμε το τι γίνεται αλλού, να συγκρίνουμε τη σημερινή κατάσταση με το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να λάβουμε υπόψη μας τις καινούριες μορφές της εγκληματικότητας που εύκολα περνούν τα σύνορα από χώρα σε χώρα και τα καινούρια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία, για παράδειγμα αυτά που σχετίζονται με το μεταναστευτικό.
Ερ.: Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, να γίνω πιο συγκεκριμένος, τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα ή τα επεισόδια στα Εξάρχεια, με τρόπο που βοηθά στην επανάληψη των περιστατικών. Τι απαντάτε;
Απ.: Να γίνω πιο συγκεκριμένος στους στόχους της ΝΔ, η οποία προσπαθήσει να αφήσει μακριά το λεγόμενο «γαλάζιο» οικονομικό πλάνο, δηλαδή τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που δεν έχουν σχέση με κεντρικό σχεδιασμό, που δεν έχουν σχέση με τη βελτίωση του Δημοσίου και την προστασία του πολίτη, δηλαδή μια νοοτροπία που αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Και, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πρόταση οικονομικού πλάνου, η ΝΔ προσπαθεί να σπείρει εργαλεία μίσους και καταστροφολογίας, επινοεί φανταστικές καταστάσεις όπως το λεγόμενο «κάψιμο της Αθήνας» το 2008, για το οποίο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Γελάει κάθε πικραμένος εδώ, όταν όλοι ξέρουν ότι αυτά τα περιστατικά ξεκίνησαν από την ανευθυνότητα δικών της καταστάσεων. Επίσης, φωνάζει ότι η Αστυνομία έχει δεμένα τα χέρια, όταν πρόκειται για ενέργειες ακροαριστερών, ενώ σχεδόν δεν λέει τίποτε για ενέργειες ακροδεξιών. Θεωρεί φυσικό φαινόμενο την αντιμετώπιση εργαζομένων τη δική της εποχή και δεν λέει τίποτε για την ανυπαρξία σχεδόν, καταστολής σήμερα (στις εργασιακές κινητοποιήσεις). Η ΝΔ επιχειρεί να θολώσει τα νερά ελλείψει προτάσεων. Δημιουργεί υστερία και αποπροσανατολισμό και προσπαθεί κάθε αντιμετώπιση με μικρή χρήση βίας να την διογκώσει, όπως προσπαθεί να διογκώσει και τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραραβατικότητας, τα οποία δυστυχώς υπάρχουν σε ένα βαθμό.
Για την περίπτωση των βίαιων ενεργειών κάποιων αναρχικών ομάδων ή κάποιων μπαχαλάκηδων, προσπαθεί να συσκοτίσει τα πράγματα με τον ισχυρισμό ότι αυτές οι ομάδες έχουν σχέση με την Αριστερά, ενώ είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο ότι ανάμεσα στο σοσιαλισμό και τις αριστερές απόψεις από τη μια, και τις εκδηλώσεις της ακροαριστεράς από την άλλη, υπάρχει άβυσσος. Και μόνο τις συντηρητικές αντιλήψεις έχουν ευνοήσει ιστορικά οι ενέργειες αυτών των ανθρώπων. Εξάλλου, οι θεωρίες ότι κάποιοι με ατομικές ενέργειες μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της χώρας ή τα παγκόσμια προβλήματα έχουν αποτύχει ιστορικά. Και για να θυμηθώ τα λόγια ενός ιστορικού προσώπου, οι θεωρίες αυτές είναι η άλλη όψη των συντηρητικών απόψεων και του ατομικισμού. Να θυμίσω τις τελευταίες ενέργειες του Ρουβίκωνα, μετά την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, και να ρωτήσω: Ποιον εξυπηρέτησαν αυτές οι ενέργειες; Όπως και σε πολλές άλλες ενέργειες, αν θέσουμε το ερώτημα ποιον εξυπηρέτησαν, θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.
Ερ.: Κάνατε πάντως τις προάλλες δήλωση για το Ρουβίκωνα σε τηλεοπτικό σταθμό που συζητήθηκε…
Απ.: Επιμένω ότι οι ιδεολογικές απόψεις του Ρουβίκωνα και των αναρχικών που έχουν παρόμοιες απόψεις με αυτόν, είναι νηπιακής μορφής. Πάλι θα επικαλεστώ τα λόγια μεγάλου ιστορικού προσώπου, μένουν μόνο στις καταγγελίες χωρίς προτάσεις και οι ενέργειές τους συντηρητικοποιούν ακόμη περισσότερο τον απλό πολίτη.
Ερ.: Πρακτικά, μπορεί να υπάρξει επανασχεδιασμός στην Αστυνομία για τον περιορισμό τέτοιων περιστατικών;
Απ.: Η Αστυνομία δεν έχει καθόλου δεμένα τα χέρια για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Όπου υπάρχουν παραβατικές ενέργειες, η Αστυνομία προσπαθεί να συλλάβει αυτούς τους ανθρώπους. Και σε περισσότερες από εκατό περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια. Από εκεί και πέρα, αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει, όπως δήλωσε, να αλλάξει το νόμο, δηλαδή -να το πει πιο καθαρά- να φτιάξει ιδιώνυμο για τις προκηρύξεις, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να φοβόμαστε ακόμη και για την εκδήλωση διαφορετικών απόψεων από οποιοδήποτε Έλληνα πολίτη. Τότε πάμε σε άλλες καταστάσεις.
Ερ.: Αναφερθήκατε και στο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, εις βάρος του δημάρχου της πόλης. Πώς το είδατε;
Απ.: Αρχικά, τα αιτήματα και τις διαδηλώσεις για τα εθνικά ζητήματα τις καπηλεύονται συγκεκριμένοι ακροδεξιοί κύκλοι, οι οποίοι δεν έχουν καταδικαστεί επαρκώς ούτε ακόμη και από την Αριστερά -και εδώ είναι μια τεράστια ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια που αφήνουμε τον πατριωτικό χώρο να τον εκμεταλλεύονται ακροδεξιοί κύκλοι. Αλλά να προχωρήσουμε και στις ευθύνες της ΝΔ, η οποία προκειμένου να συλλέξει ψήφους δεν καταγγέλλει με τον τρόπο που πρέπει τις εκδηλώσεις αυτές, εν προκειμένω δεν στηλιτεύει τις φασιστικές, τραμπούκικες ενέργειες σε βάρος του δημάρχου Γ. Μπουτάρη. Δεν καταγγέλλει τις βίαιες αντιδράσεις απέναντι σε ανθρώπους που πιθανόν να έχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο.
Ερ.: Υπήρχε όμως και εν ενεργεία αστυνομικός μεταξύ εκείνων που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη…
Απ.: Είναι αλήθεια ότι ανάμεσα στους δράστες αυτής της τραμπούκικης ενέργειας υπάρχει ένας αστυνομικός. Όμως η Αστυνομία δεν χαρίζεται σε κανέναν, αντιμετωπίζει με τον τρόπο που πρέπει, τις διάφορες εκτροπές από στελέχη της. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο συγκεκριμένος αστυνομικός, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Ερ.: Έγινε επίσης πολύς λόγος και για αυτό που ονομάζουμε ιστορική μνήμη. Το επεισόδιο εις βάρος του δημάρχου έγινε σε μια εκδήλωση που είχε στο επίκεντρό της την ιστορική μνήμη, ενώ πριν από αρκετά χρόνια στην ίδια πόλη έγινε η δολοφονική επίθεση στον Γρηγόρη Λαμπράκη. Πώς προσεγγίζετε εσείς τη συζήτηση αυτή;
Απ.: Προφανώς αναφέρεστε στην ιστορική μνήμη που θέλει να ξεχάσει ο κ. Μητσοτάκης. Η φράση, τι νοιάζει τον 17χρονο η ιστορία του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι ύβρις, δηλαδή δείγμα αλαζονείας, είναι υπέρβαση των ορίων. Τον νοιάζει τον 17άρη και οποιονδήποτε πολίτη η ιστορική μνήμη. Αυτός ο τόπος έχει σταθεί στα πόδια του χάρη στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η δημοκρατία στον τόπο μας έχει επικρατήσει χάρη σε αυτήν. Και εμείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη διατήρησή της. Πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί το αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο οποίο θα αναδειχθούν όλα τα στοιχεία, τα οποία έχουμε ανασύρει.
Ερ.: Να πάμε και στα άλλα θέματα; Διαπραγματεύσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Υπάρχει η αίσθηση ότι είμαστε πιο κοντά σε λύση. Συμμερίζεστε αυτήν την αισιοδοξία;
Απ.: Στα ευαίσθητα θέματα πρέπει να μιλά κυρίως το αρμόδιο Υπουργείο. Έχω και εγώ, όπως και εσείς, υπόψη μου τις τελευταίες πληροφορίες ότι έγιναν σημαντικά βήματα, από εδώ και πέρα αναλαμβάνουν οι πρωθυπουργοί τον κύριο ρόλο. Είναι θετικά σημάδια αυτά για τις καλές σχέσεις στην περιοχή μας, πράγμα που μας ενδιαφέρουν για το καλό των Βαλκανίων και της χώρας μας. Θα δούμε όμως τις επόμενες ημέρες.
Ερ.: Τι συμπεράσματα εξάγετε από την κρίση που βιώνει μια μεγάλη χώρα στη γειτονιά μας, η Ιταλία;
Απ.: Η κρίση στην Ιταλία δεν εκφράζεται κυρίως ως οικονομική κρίση, αλλά ως πολιτική και με οικονομικό υπόβαθρο. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα. Φυσικά και μας ενδιαφέρει η κρίση στην Ιταλία, καθώς και πώς πολιτικά θα εξελιχθούν τα πράγματα. Πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας γιατί η Ιταλία είναι μια χώρα με μεγάλη συμβολή στην εξέλιξη των δημοκρατικών ιδεών, του ευρωπαϊκού αριστερού κινήματος. Βλέπουμε όμως ότι υπερισχύουν τώρα απόψεις που κάθε άλλο παρά έχουν σχέση με την Αριστερά και τις προοδευτικές αντιλήψεις, και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Πώς μια χώρα με προοδευτικές αντιλήψεις οδηγείται στο συντηρητισμό. Πώς μια χώρα που ήταν από τους πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης έχει οδηγηθεί σε μεγάλα προβλήματα. Η χώρα του Γκράμσι, του Μπερλινγκουέρ, των μεγάλων αγώνων δυστυχώς οδηγήθηκε σε πολιτικούς τύπου Μπερλουσκόνι και σε πολιτικούς που φαίνεται ότι δεν μπορούν να βγάλουν τη μεγάλη αυτή χώρα από την κρίση.
Ερ.: Να επανέλθω στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά από μια άλλη σκοπιά. Εσείς θα βλέπατε θετικά να υποστηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητά του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης;
Απ.: Ήδη ο πρωθυπουργός εκφράσθηκε σχετικά κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιάννης Μπουτάρης μπορεί να συνενώσει ευρύτερες δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις. Και, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν κατά καιρούς, μπορεί να συμβάλει στο μεγάλο αυτό μέτωπο.
Ερ.: Και για να το διευρύνουμε, εσείς θα βλέπατε κοινούς υποψηφίους με το Κίνημα Αλλαγής παρά το ότι οι σχέσεις των δύο κομμάτων δεν είναι οι καλύτερες δυνατές την τρέχουσα περίοδο;
Απ.: Το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πού θέλει να πάει, ειδικά η ηγεσία του. Ο κόσμος του Κινήματος Αλλαγής μάλλον έχει κάνει τις επιλογές του και από ό,τι φαίνεται, δεν συμβαδίζει απόλυτα με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Επομένως, οι όποιες συνεργασίες μπορεί και πρέπει να γίνουν με δημοκρατικό κόσμο, με προοδευτικό κόσμο, που θέλει τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Δηλαδή θέλει το μεγάλο μέτωπο, προκειμένου να μη δούμε καταστάσεις ζόφου και ακροδεξιές αντιλήψεις, σαν και αυτές που τελευταία εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης.
Ερ.: Μεταναστευτικό. Τι να περιμένουμε;
Απ.: Χωρίς να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του συγκεκριμένου Υπουργείου, συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που θα απασχολεί και τα επόμενα χρόνια τη χώρα μας και την περιοχή μας. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο δεν θα λυθεί εντελώς αν δεν υπάρξει ειρήνη στις περιοχές, από όπου ξεκινούν οι άνθρωποι αυτοί, αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης σε άλλες περιοχές που ταλαιπωρούνται από τη φτώχεια, όπως είναι η Αφρική. Δεν πρέπει να αφήσουμε το μεταναστευτικό να συντηρητικοποιήσει τον κόσμο. Πρέπει να βρεθούν λύσεις, οι οποίες να συνδυάζουν την ανθρωπιά και την αποτροπή από το να μας κατακλύσει ένα μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή. Οι λύσεις όμως θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκές.
Ερ.: Κλείνουμε με τις πυρκαγιές. Είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός; Ακούμε για προβλήματα στα αεροσκάφη λόγω της παλαιότητάς τους…
Απ.: Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς την εποχή των παχέων αγελάδων δεν ανανεώθηκε ο στόλος. Εμείς όμως φροντίσαμε να συντηρήσουμε τους κινητήρες, οι οποίοι εστάλησαν στην Αμερική για ανακατασκευή. Έχουν συντηρηθεί και έρχονται τώρα, όπως έρχονται και τα μισθωμένα ελικόπτερα, τα οποία πήραμε σε μεγαλύτερο αριθμό εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια. Αντί για τρία βαριά ελικόπτερα πήραμε τέσσερα, και αντί για επτά μεσαίου τύπου πήραμε εννιά.
Ερ.: Άρα, οι κινητήρες θα είναι πάνω στα αεροσκάφη…
Απ.: Κάποιοι κινητήρες για τα «Canadair» έχουν έλθει και συνεχίζουν και έρχονται, ενώ τα μισθωμένα ελικόπτερα θα είναι εδώ από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Αυτό, βέβαια, σε συνδυασμό με τακτικές που αλλάξαμε για την αξιοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης. Πλέον, θα υπάρχει ταχύτερη επέμβαση, στηριζόμαστε περισσότερο στα πεζοπόρα τμήματα. Θα πρέπει όμως και οι Δήμοι και οι πολίτες να συμβάλουν και αυτοί. Επισημαίνω ότι το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής παρεμβαίνει πια σε κάθε πυρκαγιά γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών προέρχεται από εμπρησμούς, από ό,τι λένε οι πυροσβέστες.