Με αποκλειστική δήλωσή του στο Newpost, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνει μήνυμα ψυχραιμίας και αυτοπεποίθησης της κυβέρνησης, μετά την αναταραχή στις χρηματαγορές που προκάλεσε η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία.
Η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, καθώς και η μαζική πώληση ιταλικών περιουσιακών στοιχείων έδωσαν αφορμή να εγερθούν ερωτήματα σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε:
«Η κατάσταση στην Ιταλία επιβεβαιώνει αυτό που οι αριστεροί οικονομολόγοι λένε από καιρό. Αν δεν αντιμετωπιστούν τα σημερινά μεγάλα περιφερειακά προβλήματα και κοινωνικά ελλείμματα, η ευρωζώνη θα παραμείνει ευάλωτη.
Είναι επείγον να προχωρήσουμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Σε ό,τι αφορά τα δικά μας, τα γεγονότα στην Ιταλία δεν μας δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες. Οι αγορές γνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά και οι προοπτικές της είναι εξαιρετικές. Θα έλεγα μάλιστα ότι η αναταραχή μάς δίνει έναν επιπλέον επιχείρημα. Γιατί όλοι βλέπουν πλέον πόσο σημαντικό κριτήριο για την πρόσβαση στις αγορές αποτελεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Συνοψίζοντας, η Ιταλία δεν μας ανησυχεί. Με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, προχωράμε στην καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, όπως ακριβώς την έχουμε προγραμματίσει.»
Ο «κουμπαράς ασφαλείας»
Υπενθυμίζεται ότι μετά τον Αύγουστο, οπότε λήγει τυπικά το τρίτο Μνημόνιο, η Ελλάδα πρέπει να δανείζεται από τις χρηματαγορές. Για την περίπτωση που το επιτόκιο δανεισμού δεν είναι βιώσιμο, το ΥΠΟΙΚ έχει δημιουργήσει έναν «κουμπαρά ασφαλείας» (cash buffer) που αποτελείται από τα αδιάθετα των μνημονιακών δόσεων και τα ποσά που θα αντληθούν από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Στον «κουμπαρά» θα καταφύγει το Δημόσιο αν είναι «απαγορευτικά» τα επιτόκια των αγορών. Κατά την κυβέρνηση, ο δανεισμός από τις αγορές σε συνδυασμό με τον «κουμπαρά ασφαλείας» αποτελεί την «καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο.
Εναλλακτική στον «κουμπαρά» αποτελεί η πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Η πιστοληπτική γραμμή είναι ένα ταμείο που φτιάχνει ο ESM και στο οποίο θα κατέφευγε η Ελλάδα αντιμετώπιζε δυσκολίες στις αγορές. Η πιστοληπτική γραμμή υποστηρίζεται από τον Μάριο Ντράγκι και τον Γιάννη Στουρνάρα. Ωστόσο, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απέρριψε.
Η κυβέρνηση επέλεξε τον «κουμπαρά» τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Πολιτικά, ο «κουμπαράς» δίνει πιο καθαρό μήνυμα «τέλους των Μνημονίων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, η πιστοληπτική γραμμή προϋποθέτει μια σαφώς πιο αυστηρή διαδικασία επιτήρησης, σχεδόν ταυτόσημη με αυτήν του Μνημονίου, Από οικονομικής σκοπιάς, στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι ο «κουμπαράς» αποτελεί σήμα τόσο στους επενδυτές όσο και στις αγορές, ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Να σημειωθεί ότι η επιλογή του «κουμπαρά ασφαλείας» έχει την πλήρη στήριξη της Κομισιόν.
ΠΗΓΗ:newpost.gr