Η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα ορκίσθηκε το απόγευμα στο μέγαρο Κυρηνάλιο, εν μέσω ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προσδοκιών για σταθερότητα, μετά την πολιτική αναταραχή των τελευταίων ημερών.
«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβομαι τους νόμους της και το Σύνταγμα και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς αποκλειστικό όφελος του ιταλικού έθνους», επανέλαβαν όλοι οι υπουργοί, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, οποίος, στην συνέχεια, τους έσφιξε το χέρι. Πολλά από τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου ήταν εμφανώς συγκινημένα.
Από τους υπουργούς οι εννέα επελέγησαν από τα Πέντε Αστέρια, οι επτά από την Λέγκα και τρεις είναι καθαρά τεχνοκράτες. Η κυβέρνηση περιλαμβάνει πέντε γυναίκες.
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι είναι -αντίστοιχα- υπουργοί Εργασίας και Ανάπτυξης ο πρώτος και Εσωτερικών ο δεύτερος, αλλά παραλλήλως είναι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.
Για όλους τους υπουργούς είναι η πρώτη κυβερνητική εμπειρία, με μόνη εξαίρεση τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσεις των Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.
Μετά την ορκωμοσία, οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα πάρουν μέρος στην δεξίωση, στον κήπο του προεδρικού μεγάρου, επ’ ευκαιρία της γιορτής της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας.
Ντι Μάιο: Θα δουλέψουμε για νέες θέσεις εργασίας
Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και νέος υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι «οι υπουργοί θα ξεκινήσουν να εργάζονται για να δημιουργήσουν εργασία».
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε απασχόληση για όποιον δεν έχει δουλειά, για να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες και για όποιον θέλει να βγει στην σύνταξη», τόνισε ο Ντι Μάιο.
Παράλληλα, ο υπουργός αρμόδιος για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, Λορέντσο Φοντάνα, δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι η έξοδος από το Ευρώ, αλλά να μπορέσουν να τροποποιηθούν, κατά το δυνατό, οι συνθήκες, για να έρθουν πιο κοντά στα συμφέροντα των ιταλών». «Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί που έχουν αυτή την επιθυμία», πρόσθεσε ο Φοντάνα, ο οποίος είναι στέλεχος της Λέγκα.
Ο Ματτέο Σαλβίνι, ο νέος υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, επανέλαβε ότι θα δουλέψει για να ενισχύσει την ασφάλεια των ιταλών και ότι θα αρχίσει να εργάζεται ήδη από απόψε.
Ο νέος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετέβη στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι για την τελετή παράδοσης και παραλαβής και ο πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι παρέδωσε με το παραδοσιακό καμπανάκι στον νέο πρωθυπουργό.
Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Λέγκα και Πέντε Αστέρων.
Γιούνκερ: Στο πλευρό της Ιταλίας η Κομισιόν
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη σήμερα τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει προσοχή στις προτάσεις του για την ΕΕ και θα στηρίξει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό της Ιταλίας στην μεταρρυθμιστική της πορεία και θα εξακολουθήσει να δίνει προσοχή στις προσδοκίες της Ιταλίας και στις προτάσεις της για το μέλλον της ΕΕ», τόνισε η εκπρόσωπος του Γιούνκερ με tweet της.
Τουσκ: Η Ευρώπη χρειάζεται ενότητα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη σήμερα τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, επισημαίνοντας σε επιστολή που του απηύθυνε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα χρειάζεται “ενότητα και αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ”.
«Ο διορισμός σας έρχεται σε μια κρίσιμη ώρα για την Ιταλία και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να ξεπεράσουμε τις κοινές προκλήσεις μας, χρειαζόμαστε ενότητα και αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ», τονίζει ο Τουσκ στην επιστολή του.
Καμπανάκι από τον Guardian
Αν οι Βρυξέλλες δεν υποχωρήσουν, η καταστροφή προσεγγίζει την Ιταλία και την Ε.Ε, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Η λιτότητα έχει δημιουργήσει μια πολιτική στροφή εναντίον του ευρώ και της ίδιας της Ε.Ε. από την Ελλάδα μέχρι την Ιταλία και οι Βρυξέλλες πρέπει να σταματήσουν την εξάπλωση. Η νέα ιταλική κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης με τους κανόνες της ευρωζώνης. Η Άγκελα Μέρκελ, που φέρει την κύρια ευθύνη για την καταστροφή της ευρωζώνης της λιτότητας, δήλωσε ότι θα εργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση αρκεί να κάνει σεβαστούς τους κανόνες» γράφει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει: « Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα υπέφερε από την τιμωρία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι φοβόταν “την ιδεολογική ή την πολιτική επιμόλυνση” και όχι την “οικονομική”. Η Ελλάδα θα έπρεπε να λάβει το μάθημά της, με άλλα λόγια, θα έπρεπε να αποθαρρυνθεί η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία από το να επιλέξουν πολιτικές κατά της λιτότητας στην ευρωζώνη. Η συνέχιση αυτής της προσέγγισης προκαλεί καταστροφή όχι μόνο στα εκατομμύρια που επλήγησαν από τη λιτότητα αλλά και στο μέλλον της ευρωζώνης και της Ε.Ε. Μια νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία στην Ισπανία και, τώρα, θα πρέπει να οικοδομήσει ένα συνασπισμό αλλαγής εντός της Ε.Ε» καταλήγει ο Guardian.