Δεν βρέθηκε κοινή γραμμή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο Washington Group που έγινε σήμερα στο Γουίσλερ του Καναδά και πλέον οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν.
Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα ενεργοποιήσει πιθανότητα το «επί της αρχής» πρόγραμμα του για την Ελλάδα.
Στη κρίσιμη συνάντηση του Washington Group μετείχαν η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) ο Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση δεν επιλύθηκαν οι διαφορές σχετικά με τον τρόπο μείωσης του χρέους της χώρας.
Πηγή της ΕΕ, ανέφερε πως αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη πλήρους απόφασης στα τέλη Ιουνίου», είπε.
Από την πλευρά του ΔΝΤ είχε ξεκαθαριστεί πως εάν έως τις 4 Ιουνίου δεν βρισκόταν μια συμβιβαστική λύση για το πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει βιώσιμο χρέος στη βάση των υπολογισμών του Ταμείου, τότε το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του, όχι διότι θεωρεί εξ ορισμού μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αλλά διότι δεν έχει χρόνο να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες που απαιτεί η έγκριση ενός προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου, οπότε είναι ο ορίζοντας διάρκειας του «επί της αρχής» προγράμματος που ενέκρινε πέρυσι για την Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι και συγκεκριμένα το Βερολίνο υποστηρίζουν πως αν γίνει μια μεγάλη εμπροσθοβαρής ελάφρυνση του χρέους, όπως η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τα υπολειπόμενα χρήματα που υπάρχουν στον ελληνικό πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα εξαιρετικά ελαφρύ πρόγραμμα αποπληρωμών χρέους μέχρι το 2023 και ένα πλήρως βιώσιμο χρέος έως το 2030.
Το ΔΝΤ δεν αντιτίθεται σε αυτό, ωστόσο θεωρεί πως η πορεία της ανάπτυξης και η δημοσιονομική κούραση θα καταστήσουν το χρέος μη βιώσιμο μετά το 2030 και έως το 2060. Στη βάση αυτή ζητάει μια μεγάλη επέκταση των λήξεων για ένα πολύ μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές.
cnn.gr
Handelsblatt: Ποιοι θα αποφασίσουν για το ελληνικό χρέος
Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών και του Ταμείου θα συναντηθούν στον Καναδά, στο περιθώριο της G7 και η Handelsblatt επισημαίνει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, τότε η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αποτελεί παρελθόν. Κάτι αντίστοιχο είχε δηλώσει και πριν από λίγα 24ωρα αξιωματούχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση. Ο συγκεκριμένος είχε πει στο Reuters ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα, τότε πιθανότατα το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Η Handelsblatt επισημαίνει και την αλλαγή πλεύσης στο Βερολίνο για το ζήτημα. Το δημοσίευμα παραπέμπει σε πρόσφατη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Ρέμπεργκ, που επισήμανε ότι η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαία και πως εάν επιμείνει σε γενναία ελάφρυνση του χρέους, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Στη συνάντηση θα μετάσχουν η Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που μετέχουν στους G7.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, ήδη έχουν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες και υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι. «Εκτός από ορισμένα μέτρα, τα οποία πρόκειται να αποφασιστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο, το βασικότερο στοιχείο θα αποτελέσει ένας μηχανισμός ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σχέδιο, η μελλοντική ελάφρυνση του χρέους θα συνδέεται με την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Εάν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, τότε δίνεται μεγαλύτερη ανάπαυλα για την αποπληρωμή των δανείων και των τόκων τους» σημειώνεται.
Το ερώτημα που παραμένει, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργεί αυτόματα και σε ποιο μέγεθος πρέπει να φτάσει η ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτά τα σημεία πρέπει να συμφωνήσουν ΔΝΤ και Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αυτό θα αποφασιστεί στο Eurogroup σε τρεις εβδομάδες.
«Η Χριστιανική Ένωση δεν θέλει λοιπόν να εγκρίνει ελάφρυνση ύψους πολλών δισ., απλώς για να εμβάσει το ΔΝΤ εντέλει μόλις 1,6 δισ. ευρώ. Με τη θέση αυτή συμφωνεί και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) για την οποία η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν απαράβατος όρος (σ.σ. για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας). Και οι Χριστιανοκοινωνιστές προχωρούν σε αλλαγή πλεύσης. “Ήταν καλό που το ΔΝΤ συμμετείχε ενεργά στην εξυγίανση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα”, λέει ο Χανς Μίχελμπαχ, αντιπρόεδρος της ομάδας της CSU στην Bundestag. Εάν όμως, όπως λέει, η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης προϋποθέτει ένα κούρεμα χρέους, τότε οι δρόμοι μεταξύ των δυο πλευρών χωρίζουν εδώ. Πόσο μάλλον που η διαφαινόμενη οικονομική συμμετοχή με 1,6 δισ. ευρώ είναι πολύ μικρή. Την ίδια άποψη εκφράζει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CSU για θέματα προϋπολογισμού Αλ. Ράινερ. “Λέγαμε πάντα ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει. Αλλά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους είναι υπερβολικές. Ισοδυναμούν σχεδόν με κούρεμα χρέους”. Ο Ράινερ εκτιμά πάντως ότι η Μέρκελ δεν αθετεί την υπόσχεσή της. “Όταν αποφασίσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν ήταν γνωστοί αυτοί οι όροι”».
Πάντως, όπως σχολιάζει η Ηandelsblatt, παρότι η Χριστιανική Ένωση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το ΔΝΤ πιο χαλαρά απ’ ό,τι παλαιότερα, η υπόθεση παραμένει δυσάρεστη για την καγκελάριο αφού «έχει δώσει δημοσίως το λόγο της. Υπάρχει όμως μια μικρή παρηγοριά: ακόμη κι αν δεν εμβάσει άλλα χρήματα, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει συμβουλευτικό ρόλο τόσο μέχρι το τέλος του προγράμματος όσο και στους μετέπειτα ελέγχους».
Πληροφορίες: Deutsche Welle, πηγή: cnn.gr