Σε επικοινωνιακή καμπάνια, με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις – καθώς γίνεται σαφές ότι τα Σκόπια επιδιώκουν να ανασκευάσουν θέσεις που διατύπωσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης – παραπέμπει η χθεσινή δημόσια παρέμβαση του Ζόραν Ζάεφ.
Όπως γράφει το news247.gr, o Πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάνει λόγο για “τεχνικές λεπτομέρειες” που πρέπει να επιλυθούν, ωστόσο καθώς ο χρόνος κυλά γίνεται σαφές ότι δεν είναι ούτε “τεχνικές”, ούτε “λεπτομέρειες” οι διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Αντίθετα, τα Σκόπια εμφανίζονται να κάνουν πίσω, την ώρα που είχε σχεδόν ανακοινωθεί μία συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα “σφράγιζαν” ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συμφωνίας.
Το όνομα “Severna Makedonja” δεν φαίνεται να ακυρώνεται ως η επικρατέστερη εκδοχή. Ωστόσο, στα “δύσκολα” ζητήματα της εφαρμογής μίας ονομασίας erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ, προκύπτει πλέον ότι ο Ζάεφ συναντά υπαρκτά εμπόδια στο πρόσωπο του Προέδρου Γκεόργκε Ιβανόφ, ως γνήσιου εκπροσώπου των εθνικιστών.
Η φράση – κλειδί που απέδωσαν στον Ζάεφ τα ΜΜΕ της πΓΔΜ είναι ότι “όποια συμφωνία επιτευχθεί, πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες των δύο χωρών, αλλά και στην αντιπολίτευση, ώστε όχι μόνο να λυθεί ένα ζήτημα, αλλά να αποτελέσει εργαλείο φιλίας των δύο λαών”.
Ο Γκεόργκι Ιβάνοφ, ένας σκληρός και αδιάλλακτος πολιτικός που προέρχεται από το εθνικιστικό VMRO και εξελέγη στο ύπατο αξίωμα χάρη στη στήριξη του ακραίου εθνικιστή και πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι (ο οποίος κατηγορείται τώρα για σκάνδαλο διαφθοράς και απέχει από την κεντρική σκηνή, αν και λέγεται ότι επηρεάζει το κόμμα του). Οι πληροφορίες τον φέρουν να επηρεάζεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο διατηρεί συχνή επικοινωνία αλλά και με τον ρωσικό παράγοντα που δεν θέλει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Ο Ζόραν Ζάεφ ήλπιζε πως ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, νέος πολιτικός που προέρχεται από το VMRO αλλά πολύ ηπιότερος και ευρωπαϊστής (ο πατέρας του ήταν υπουργός του Τίτο), θα μπορούσε να πείσει τον Γκεόργκι Ιβανόφ. Οι πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, τον Ντιμιτρόφ να επηρεάζει αρκετούς βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος και να διαδραματίζει ρόλο σε μια ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία.
Προσώρας, πάντως, ο Ιβανόφ φαίνεται να κερδίζει τον πρώτο γύρο της αντιπαράθεσης με τον Ζάεφ, ενώ το χθεσινό συλλαλητήριο στα Σκόπια απέδειξε ότι ο ηγέτης του VMRO Χρίστο Μιτσκόσκι, που μέχρι πρότινος διατηρούσε χαμηλούς τόνους, βγαίνει στην αντεπίθεση με σκοπό να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και να ρίξει τον Ζάεφ. Κάτι, ωστόσο, που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο καθώς ο Ζάεφ έχει την στήριξη των αλβανικών κομμάτων και αρκετών μετριοπαθών πολιτικών.
Η εμπρηστική ομιλία Μιτσκόσκι
Ο επικεφαλής της εθνικιστικής αντιπολίτευσης του κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μιτσκόσκι ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook την ομιλία που έβγαλε σε συγκέντρωση πολιτών στο Πρίλεπ.
«Σήμερα βρέθηκα στην ηρωική πόλη του Πρίλεπ, μιας πόλης που πρόσφερε πολλά στην ΠΓΔΜ, έχοντας υπάρξει ορμητήριο παρτιζάνων και κομιτατζήδων και εστία ανυπακοής, αντίστασης κι επανάστασης.
Γι “αυτό μοιράστηκα με τον κόσμο εδώ τα συναισθήματά που μου προκάλεσε αυτό που είδαμε σήμερα, μια εικόνα απίστευτης ειρωνείας και υποκρισίας. Είδαμε σήμερα στελέχη της κυβέρνησης να παρατάσσονται μπροστά στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους αντάρτες μας. Μια εικόνα πολύ αντιφατική από μόνη της.
Από τη μία έχουμε τους παρτιζάνους που αγωνίστηκαν κι έδωσαν τη ζωή τους για την ΠΓΔΜ και συνεχίζουν να τιμώνται από το λαό μέχρι και σήμερα και δίπλα τους εκείνους που καταστρέφουν τη χώρα, αυτοί που την πωλούν σε καθημερινή βάση, και οι οποίοι δυστυχώς είναι η ίδια μας η κυβέρνηση.
Μίλησαν επανειλημμένα για κάποιες θετικές αλλαγές αλλά δυστυχώς οι μόνες αλλαγές που είδαμε ως τώρα στην ΠΓΔΜ είναι προς το χειρότερο. Μιλάνε για ελεύθερη δικαστική εξουσία αλλά το μόνο που απελευθερώνεται είναι ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ από τις υποχρεώσεις του έναντι της δικαιοσύνης. Μιλούσαν για επενδύσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα. Μια κυβέρνηση με μεγαλύτερο προϋπολογισμό, που όμως προέκυψε απλά από μεγαλύτερες εισφορές από τους πολίτες. Μιλούν για τη ζωή και το μέλλον αλλά αυτό που αισθάνεται ο μέσος πολίτης είναι μόνο απογοήτευση και θλίψη.
Γι’ αυτήν την κυβέρνηση ο πατριωτισμός αντιπροσωπεύει κάτι κακό και επικίνδυνο, ενώ ίδια έγινε συνώνυμο ήττας και συνθηκολόγησης, προβάλλοντάς μας ταυτόχρονα ασήμαντα κέρδη κι ανταλλάγματα ως επιτεύγματα.
Γι “αυτό λοιπόν ήρθε η ώρα να πούμε ως εδώ. Πληρώνουμε για την ανικανότητά τους, την άγνοιά τους και τις εγκληματικές φιλοδοξίες τους. Η απάντηση σε όλα αυτά θα τη δώσει ο ίδιος ο λαός και κανείς άλλος. Όλοι λοιπόν στη συγκέντρωση της 2ας Ιουνίου στις 8μμ για να σηματοδοτήσουμε την αρχή του τέλους τους και να βροντοφωνάξουμε μαζί ότι η Μακεδονία θα κερδίσει! ».
Τι είπε ο Ζάεφ
“Γνωρίζετε από την αρχή ότι είμαι αισιόδοξος και δεν παρουσιάζω λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση και το τηλεφώνημα θα πραγματοποιηθεί, όταν επιλυθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Θεωρώ ότι θα πετύχουμε μια συμφωνία την οποία και θα ανακοινώσουμε δημόσια, ώστε να προλάβουμε το ορόσημο του Ιουνίου, οπότε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μόλις επιτευχθεί “η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί στις Πρέσπες”.
Ο κ. Ζάεφ συμπλήρωσε, πως πρέπει όποια συμφωνία επιτευχθεί, πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες των δύο χωρών, αλλά και στην αντιπολίτευση, ώστε όχι μόνο να λυθεί ένα ζήτημα, αλλά να αποτελέσει εργαλείο φιλίας των δύο λαών.
Πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τις αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ που ανέφεραν πως επικρατέστερο όνομα είναι το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.
Με πληροφορίες από το news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ