Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Έκθεσης εξετάστηκαν σήμερα, Πέμπτη, οι υποψήφιοι στα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ.
Δείτε πιο κάτω τα θέματα στα Νέα Ελληνικά και την Ελληνική Γλώσσα.
nea_ellhnika_epal_c_hmer_180607
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί:
Για πρώτη φορά φέτος, οι υποψήφιοι της Γ ΕΠΑΛ κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν ένα κριτήριο αξιολόγησης που συνδυάζει τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία. Ως εκ τούτου, απουσιάζει η προηγούμενη εμπειρία παρόμοιων θεμάτων, για να υπάρξει μία συγκριτική αξιολόγησή τους. Το μη λογοτεχνικό κείμενο, αφορούσε τον επίλογο του βιβλίου του Yuval Noah Harari, καθηγητή Παγκόσμιας Ιστορίας, με τίτλο: «Sapiens: Μία Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου» και πρόκειται για ένα απόσπασμα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ως προς την κατανόησή του.
Η ερώτηση «Σωστό /Λάθος», στη θέση της περίληψης, «προσφέρει» πολύτιμο χρόνο στους εξεταζομένους, την ίδια στιγμή που και οι υπόλοιπες ερωτήσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας κινούνται σε φυσιολογικά πλαίσια δυσκολίας. Εξαίρεση, ίσως, αποτελεί η ερώτηση Α2, η οποία κρίνεται απαιτητική, καθώς οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν την κριτική και αφαιρετική τους ικανότητα, για να συνδυάσουν τον τίτλο με το υπόλοιπο κείμενο.
Η παραγωγή λόγου (3η δραστηριότητα / Α5) παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τον βιωματικό τρόπο προσέγγισης του ζητουμένου (να εκφράσουν οι υποψήφιοι τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για την αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον).
Το, προς εξέταση, λογοτεχνικό κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους είναι το διήγημα «Ειδύλλιο», του Θ. Βαλτινού, στο οποίο ο αφηγητής περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας με μία νεαρή σκυλίτσα και αναρωτιέται αν πρέπει να την πάρει υπό την προστασία του, παραπέμποντας στον αλλοτριωτικό τρόπο ζωής στα αστικά «μεγαθήρια» και, συμβολικά, στις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες, συχνά, είναι επιφανειακές και όχι οι επιθυμητές.
Οι ερωτήσεις του λογοτεχνικού κειμένου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διαβαθμισμένης δυσκολίας, καθώς ξεκινούν με την εύκολη Β1 και, σταδιακά, απαιτούν την προσοχή των μαθητών και την κριτική τους προσέγγιση. Ωστόσο, όλες οι ερωτήσεις βρίσκονται εντός του φυσιολογικού πλαισίου των γνώσεων που θα μπορούσαν να έχουν οι εξεταζόμενοι.
Αύριο Παρασκευή 8 Ιουνίου οι Πανελλήνιες συνεχίζονται στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια με τη Νεοελληνική Γλώσσα. Στις 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στα Μαθηματικά.
Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα εκ των εξής μαθημάτων: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως και τις 30 Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Γερμανικά και Ισπανικά (23/6), Ελεύθερο (25/6) και Γραμμικό Σχέδιο (26/6), τα Γαλλικά (27/6), τα Ιταλικά (28/6) και τέλος, η Αρμονία (29/6) και ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (30/6). Όσον αφορά τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), θα πρέπει να προχωρήσουν στην Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία από τις 19 μέχρι και τις 29 Ιουνίου 2018.
ΠΗΓΗ: newsit.gr