Στους “12 λόγους γιατί με τον Κυριάκο”, που “έσπασε ταμεία” στα social media, ο πρόεδρος της Ν.Δ εμφανίζεται ως “ασυμβίβαστα πατριώτης”. Στην παρούσα συγκυρία, με το Μακεδονικό να ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο σε βαθμούς αφρικανικού καύσωνα, όταν κάποιος αυτοπροσδιορίζεται ως “ασυμβίβαστα πατριώτης” αφήνει άπλετο χώρο σε πολλούς να σκεφτούν εύλογα ότι κάποιοι άλλοι δεν είναι τόσο ασυμβίβαστοι, πιθανώς, και τόσο πατριώτες.
Η Ν.Δ κλιμάκωσε αυτή τη διχαστική θέση όταν έστειλε το μήνυμα ότι “ο Κοτζιάς υιοθετεί και προωθεί τις απόψεις των Σκοπιανών, παρά τα συμφέροντα της χώρας”. Και ακολούθησαν ασμένως πολλά ηγετικά στελέχη και βουλευτές, για να καταστεί απολύτως σαφής η διάκριση ανάμεσα στον “ασυμβίβαστα πατριώτη” κ. Μητσοτάκη και τον περίπου “εθνικό μειοδότη” υπουργό των Εξωτερικών.
Η διαχωριστική γραμμή χαράχθηκε με απόλυτη ευκρίνεια. Για να μην μείνει η παραμικρή απορία. Το γεγονός ότι η θέση περί “εσχάτης προδοσίας” καλλιεργείται από τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων (και μάλιστα τους πιο ακραίους που ζητωκραύγαζαν υπέρ του κ. Φραγκούλη Φράγκου και του…εθνικού στρατού) , από τον περασμένο Ιανουάριο, είναι ένα ζήτημα που ελάχιστα υποσημειώνεται στα μέσα ενημέρωσης και αποσιωπάται από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση, αντί να επιμείνει σε αυτή την ακραία, εθνικά επιζήμια και κοινωνικά επικίνδυνη άποψη της Ν.Δ (ούτε στα Σκόπια δεν έχουν τολμήσει οι εθνικιστές της αντιπολίτευσης που υπερασπίζονται το “καμία αλλαγή στο όνομα Μακεδονία” να αποκαλέσουν προδότη τον Ζόραν Ζάεφ), διολίσθησε στην ευκολία να αντιπαραθέσει τις ακροδεξιές τάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όχι ότι δεν ευδοκιμούν αυτές οι απόψεις στη Ν.Δ, ωστόσο πόρρω απέχουν (ακόμα) από τα συνθήματα και την βία που ασκούν φασιστοειδή στοιχεία που δρουν στις παρυφές των “Μακεδονομάχων”, όπως καθαρά διαπιστώσαμε με την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη.
Το λάθος της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι με την επιμονή της σε αυτή τη συνθηματολογία προτιμά να αναδεικνύει το δίπολο αντί να αναδεικνύει τις τεράστιες αντιφάσεις και την υπονομευτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι αυτό και η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών στο “πολιτικό μητρώο” καθενός κατά την 25ετή διαπραγμάτευση πρέπει να τύχει συνέχειας, ακόμα κι αν χρειαστεί να αποδεσμευθούν κάποια μη διαβαθμισμένα αλλά σημαντικά έγγραφα.
Για παράδειγμα: οι βουλευτές της Ν.Δ σπεύδουν στα συλλαλητήρια και εκ των πραγμάτων υιοθετούν τη συνθηματολογία και το περιεχόμενο των ψηφισμάτων. Οι αντιδρώντες σε μία συμβιβαστική λύση στο Μακεδονικό δηλώνουν ευθέως ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το όνομα που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Η Ν.Δ, ωστόσο, με παλαιότερες ανακοινώσεις της δήλωνε πιστή στην εθνική γραμμή του 2008, ήτοι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τον όρο Μακεδονία και erga omnes.
Η σύγχυση είναι προφανής και πρωτοφανής. Οι βουλευτές της Ν.Δ συμμετέχουν στα συλλαλητήρια και υιοθετούν την απαίτηση να μην υπάρξει ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία, όταν το κόμμα τους είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Αυτή ήταν η εθνική θέση δια χειρός Κώστα Καραμανλή. Η δε Ντόρα Μπακογιάννη, μόλις προχθές, δήλωσε πως όλες οι κυβερνήσεις (και της Ν.Δ) κατά το παρελθόν διαπραγματεύτηκαν σύνθετες ονομασίες. Μεταξύ αυτών και το “Μακεδονία- Σκόπια”.
Επ΄ αυτού ο Νίκος Κοτζιάς αποδείχθηκε ειλικρινής, όταν το αποκάλυπτε. Απλώς, η Ν.Δ ισχυρίζεται ότι το έπραξε για να μην αφήσει να παγώσει η διαπραγμάτευση σε βάρος της Ελλάδας και έχοντας υπόψη της ότι η διαδικασία θα κατέληγε σε ναυάγιο (blame game).
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι βουλευτές της Ν.Δ και η ηγεσία της συμμετέχουν στα συλλαλητήρια κατά της σύνθετης ονομασίας αλλά είναι υπέρ! Είναι σαν κάποιοι να σπεύδουν να υπογράψουν σε εμπάργκο κατά των ελβετικών προϊόντων και αμέσως μετά να τρέχουν να αγοράσουν είκοσι κιλά έμενταλ- μήπως και τους λείψει…
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της Ν.Δ. Ναι ή όχι στη σύνθετη ονομασία. Εκτός εάν η ψηφοθηρία βασιλεύει στην ασάφεια. Άλλωστε, υπάρχουν και βουλευτές του κόμματος -όπως ο εκ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης- που έφθασαν στο σημείο να ισχυριστούν πως η “γραμμή του Βουκουρεστίου” αναφερόταν σε σύνθετη ονομασία …χωρίς τον όρο Μακεδονία.
Χρειάζονται, άπαντες και άμεσα, ταχύρυθμα σεμινάρια περί το Μακεδονικό από τη Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι από τους ελάχιστους που προτιμά να μην συμμετέχει στις ασκήσεις πατριωτισμού και καπηλείας…
- Το έμενταλ ή έμμενταλ είναι κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας το οποίο προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Έμενταλ (κοιλάδα του Έμμε) στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία. Η ονομασία Έμενταλ (Emmentaler Switzerland) είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, αλλά η ονομασία εμμεντάλερ όχι, και έτσι τυριά που αποκαλούνται εμμεντάλερ παράγονται και στη Γαλλία και στη Βαυαρία. Πολλές φορές αναφέρεται απλά ως ελβετικό τυρί. Το έμενταλ έχει γλυκιά, αλλά όχι πολύ έντονη, γεύση (πηγή: wikipedia)