Πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις προκάλεσαν τα γραφόμενα της δημοσιογράφου Αγλαΐας Κυρίτση στο fb για την ΕΡΤ, η οποία βλέποντας “Απευθείας” και τον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό σχολίασε μεταξύ άλλων αναρτώντας και την φωτογραφία του από την εκπομπή:
“Ας γράψω γι αυτό που βλέπω τώρα στην οθόνη και είναι ίσως η πρώτη φορά που εκφράζω ανοιχτά και.. δημόσια, τις μύχιες σκέψεις μου… Φοίβος Κλαυδιανός (και δεν έχω τίποτε με το παιδάκι, συμπαθές κατά τα λοιπά): “δημοσιογραφική” ομάδα κρούσης του Μαξίμου… Όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας κάνεις ζάπινγκ, σε κάποιο από τα μέσα γραμμής θα τον τύχεις, αυτόν και άλλους, να “διαβάζουν” και να “αναλύουν”το εκάστοτε ΔΤ ή να ορμηνεύονται μέσω τηλεφώνου για τυχόν επιχειρηματολογία που τους διαφεύγει…“
Υπήρξαν πολλά σχόλια – απαντήσεις στα γραφόμενα της Κυρίτση (δείτε ΕΔΩ) ενώ και τo «παιδάκι» της δημοσιογραφίας Φοίβος Κλαυδιανός απάντησε με τη σειρά του στο fb αφήνοντας αιχμές για την παλιά γενιά των δημοσιογράφων με τις δυο και τρεις καλοπληρωμένες δουλειές.
Για την κριτική της συνάδελφού του έγραψε χαρακτηριστικά: Η συνάδελφος Κυρίτση υπερακόντισε έναν πολιτικό χώρο πριν προλάβει καλά-καλά να καταλάβει την ουσία του (αυτό είναι η μοναδική προσωπική αιχμή μου προς αυτή και την επιλογή της να τα βάλει μαζί μου χωρίς να την προκαλέσω ή να με γνωρίζει).Αναλυτικά ολόκληρη η απάντηση του Φοίβου Κλαυδιανού:
“Ένα σχόλιο με αφορμή το προσωπικού χαρακτήρα ποστ της Αγλαια Κυρίτση. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία η προσωπική αντιπαράθεση, αλλά χρειάζεται μια απάντηση στο κλίμα που φτιάχνουν πολλοί ότι σωστός δημοσιογράφος είναι μόνο όποιος βρίζει την κυβέρνηση, ενώ για 2-3 δεκαετίες σωστός ήταν αυτός που της έκανε πλάτες.
1. Μπορεί εμείς η νέα γενιά δημοσιογράφων και σε κακές συνθήκες δουλεύουμε και πολύ λιγότερα υλικά οφέλη να αποκομίζουμε, αλλά δεν πρόκειται να μας κομπλεξάρουν από πάνω και να καταλήξουμε να μην έχουμε πολιτική άποψη. Ειδικά η παλιά γενιά δημοσιογράφων, καλό θα ήταν να κάνει πιο σεμνή κριτική, μιας και ήταν πολύ σκληρά συνυφασμένη με το παλιό σύστημα εξουσίας, αποκομίζοντας τεράστιες αμοιβές, λαμπρές καριέρες και διαφόρων άλλων ειδών προνόμια, όπως το να δουλεύει ταυτόχρονα σε ένα ή πολύ περισσότερα γραφεία τύπου τραπεζών, δημόσιων οργανισμών, υπουργείων, πολιτικών προσώπων κτλ, πολλές φορές χωρίς να έχει κανενός είδους παρουσία. Άλλοι, δε, απολάμβαναν τη θαλπωρή κρατικών μέσων, χωρίς να τιμούν μερικές φορές τον μισθό τους, αλλά στηριζόμενοι σε πολιτικές ή άλλου είδους πλάτες (δεν φταίω εγώ αν κάποιοι νιώθουν ότι κάποια ή κάποιες από τις παραπάνω περιγραφές τους αγγίζει).
2. Δεν ντρέπομαι για την πολιτική μου άποψη, μιας και την έχω από μικρός, όπως δεν πρόκειται να κατηγορήσω και κανέναν άλλον για την πολιτική του άποψη, όταν προκύπτει από τις ιδέες του και όχι για να βελτιώσει τα οικονομικά ή την καριέρα του. Ελπίζω, δε, να μην αποκτήσω την ευελιξία να την αλλάζω ανάλογα με το συμφέρον μου.
3. Μέχρι, λοιπόν, να αποκτήσουμε τις κακές συνήθειες του παρελθόντος και εμείς οι νέοι δημοσιογράφοι, όσοι από τους παλιότερους έχουν δασκαλίστικη διάθεση καλό είναι να μας κρίνουν για την πληρότητα του ρεπορτάζ μας, την ποιότητα των επιχειρημάτων μας, τη σεμνότητα έναντι των συνομιλητών μας, την εργατικότητα μας και τη συναδελφική μας αλληλεγγύη και να αφήσουν την υψηλή κριτική για την ηθική μας και τα ελατήρια των απόψεων μας.
4. Προφανώς, δεν υπάρχει καμία διαμάχη παλιών και νέων δημοσιογράφων. Προσωπικά γνωρίζω 4 παλαίμαχους του είδους (τον Μπάμπη, τον Μπάμπη, τον Κωστή και τον Παύλο, που μαζεύονται ακόμη Βλαχάβα και Ακαδημίας), οι οποίοι και σκληρά ιδεολογικοποιημένοι και πολιτικοποιημένοι ήταν σε όλη τους τη ζωή και επαγγελματικό σεβασμό κέρδισαν, αλλά και από τον “αγώνα” δεν πέρασαν μόνο κάναν χρόνο. Απλά, έχω την εντύπωση ότι η συνάδελφος Κυρίτση υπερακόντισε έναν πολιτικό χώρο πριν προλάβει καλά-καλά να καταλάβει την ουσία του (αυτό είναι η μοναδική προσωπική αιχμή μου προς αυτή και την επιλογή της να τα βάλει μαζί μου χωρίς να την προκαλέσω ή να με γνωρίζει).
5. Καλό είναι να καταλάβουν ορισμένοι της παλιάς γενιάς συνάδελφοι ότι ήταν ψευδαίσθηση η εντύπωση πως ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις. Έτσι και τώρα, δεν κρίνουν αυτοί αν έχει τελειώσει ή αν πρέπει να επανεκλεγεί μια η κυβέρνηση, αλλά ο κόσμος στις εκλογές. Μέχρι τότε, καλό είναι να μην στοχοποιούν όσους έχουν αντίθετη άποψη.”