‘”Όλα του Σκοπιανού δύσκολα στο ΚΙΝ.ΑΛ”. Η γνωστή ρήση φαίνεται πως ταιριάζει γάντι σε όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στο νέο φορέα, καθώς η Φώφη Γεννηματά βλέπει τα ηγετικά στελέχη και μέλη του ανωτάτου οργάνου του Κινήματος να παίρνουν θέση υπέρ μιας συμφωνίας της κυβέρνησης με τα Σκόπια.
Προσώρας, η επικεφαλής του Κινήματος οχυρώνεται πίσω από την εκπεφρασμένη θέση “ναι στη συμφωνία αλλά όχι σε οποιαδήποτε συμφωνία”, ωστόσο απεύχεται μια θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων διότι τότε θα κληθεί να λάβει επισήμως θέση επί του αποτελέσματος. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η συμφωνία που μπορεί να φέρει ο Αλέξης Τσίπρας αποδειχθεί ένας πραγματικά έντιμος συμβιβασμός που θα καλύπτει τις βασικές προδιαγραφές της εθνικής θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το 2008.
Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Δανέλλης και Γιάννης Ραγκούσης φαίνεται πως, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, συγκροτούν ένα “μέτωπο λογικής” υπέρ της συμφωνίας και δεν φείδονται δημόσιας υποστήριξης σε μία τέτοια προοπτική.
Αν και όταν έρθει συμφωνία στη Βουλή για το Σκοπιανό το Κίνημα Αλλαγής θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολα διλήμματα. Τυπικά, η επίσημη θέση, όπως έχει διαμορφωθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο, είναι υπέρ της λύσης σύνθετης ονομασίας erga omnes μετά από συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ. Ουσιαστικά, όμως, υπάρχουν διάφορα επίπεδα ειλικρίνειας ως προς τη βούληση για συμβιβασμό.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Αγγελικής Σπανού στο news247.gr, δεν χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να ανιχνεύσει κανείς την υπόγεια ένταση. Η πρωτοβουλία του ΚΙΔΗΣΟ (του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου) να βγάλει δική του ανακοίνωση, ανεξάρτητα από το ΚΙΝΑΛ, για να καταγγείλει τη στάση της ΝΔ στο σκοπιανό και ειδικά την παράδοση του προέδρου της στον προκάτοχό του, χρησιμοποιώντας το “όνομα”… Κυριάκος Σαμαράς. Το εύρημα αυτό του ΚΙΔΗΣΟ άρεσε τόσο πολύ στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε το υιοθέτησε σε non paper που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά.
Την επόμενη μέρα η “Αυγή” παρουσίασε με εγκωμιαστικό τρόπο τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου στο Σκοπιανό, ενώ έγραψε σχετικό άρθρο ο διευθυντής του γραφείο τύπου του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός.
Ολα αυτά έμειναν ασχολίαστα από την Χαριλάου Τρικούπη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συζητήθηκαν εντός ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, ΔΗΜΑΡ και άλλων ομάδων που μετέχουν στο “Κίνημα Αλλαγής”. Κάποιοι μάλιστα μιλούν στο παρασκήνιο και για “τέταρτη συνιστώσα” της κυβέρνησης, εννοώντας ότι η τρίτη συνιστώσα είναι αυτή ενός καραμανλικού συστήματος της ΝΔ και η τέταρτη μια παπανδρεϊκή. Αλλοι θυμίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι και ο τομεάρχης Εξωτερικών του νέου φορέα, είχε δηλώσει (σε συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου) πως ο όρος που είχε θέσει στην Φ. Γεννηματά για να “γυρίσει σπίτι” ήταν η δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ.
Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες κατά τις οποίες ο Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε αίτημα από την “Αυγή” για συνέντευξη και η Φώφη Γεννηματά τον απέτρεψε να τη δώσει. Λένε πως ούτε καν γνώριζαν για τέτοιο αίτημα αλλά και να το γνώριζαν δεν υπήρχε περίπτωση η Φώφη Γεννηματά να λογοκρίνει τον Γιώργο Παπανδρέου. Η διάψευση αυτή ήταν τόσο έντονη που δείχνει, το λιγότερο, υπερευαισθησία σε ό,τι αφορά τη δυναμική στο τετράγωνο ΓΑΠ-Κυριάκου Μητσοτάκη-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και επιμένει στη γραμμή του για “στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ”, δημοσίως εκφράζεται υπέρ της συμφωνίας με τα Σκόπια και δίνει τον τόνο. Για πολλούς ο κ. Βενιζέλος διαθέτει το ειδικό βάρος να επηρεάσει το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ. Είναι χαρακτηριστικό πως ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, είχε τοποθετηθεί ευθέως από το βήμα του ΟΗΕ υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να θυσιάσει τη δημόσια εικόνα του στο θέμα αυτό στο βωμό της ανάγκης να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθουν πιο κοντά το ΚΙΝ.ΑΛ με τη Ν.Δ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης σταθερά κινείται στην ίδια γραμμή και έχει δηλώσει πως το Ποτάμι θα στηρίξει στη Βουλή μία συμφωνία.
Δεν διέλαθε, άλλωστε, τις προσοχής το γεγονός ότι ο Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και την “Επόμενη Μέρα” του Σεραφείμ Κοτρώτσου, έπλεξε το εγκώμιο και των τριών παραπάνω πολιτικών. Ιδιαίτερα για τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο “το στόμα του έσταζε μέλι”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ηγετικό στέλεχος του Κινήματος.