Ζήτημα ημερών ή και ωρών μπορεί να είναι η κατάθεση στη Βουλή -και συγκεκριμένα στο πολυνομοσχέδιο για την τέταρτη αξιολόγηση διάταξης- για την οριστική κατάργηση του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτούνται ακόμη μερικές τεχνικού χαρακτήρα διευκρινίσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να κατατεθεί η διάταξη στη Βουλή και να καταργηθεί τελικά ένας φόρος για τον οποίο έχουν γραφτεί πολλά αλλά δεν εφαρμόστηκε και δεν πρόκειται, όπως όλα δείχνουν να εφαρμοστεί.
Σήμερα ή το αργότερο έως την Τετάρτη αναμένεται να προστεθούν στο πολυνομοσχέδιο τροπολογίες για τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και δεν αποκλείεται μαζί με αυτές να κατατεθεί και η διάταξη για την κατάργηση του φόρου υπεραξίας. Ο φόρος οδηγείται σε κατάργηση μετά από τρεις παρατάσεις στην εφαρμογή του καθώς η εφαρμογή του θα προκαλούσε πολύ περισσότερα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με τα έσοδα που θα έφερνε στα κρατικά ταμεία.
Ο φόρος υπεραξίας, σύμφωνα με τις διατάξεις που εξακολουθούν να ισχύουν:
– υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη θετική διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής στην οποία αποκτήθηκε ένα ακίνητο (αυτή που αναγράφεται στον σχετικό τίτλο κτήσης) και της τιμής στην οποία πουλήθηκε. Τον φόρο υπεραξίας επιβαρύνεται, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, ο πωλητής του ακινήτου ενώ ο αγοραστής επιβαρύνεται με τον φόρο μεταβίβασης ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο, με ελάχιστη όμως βάσει υπολογισμού την αντικειμενική.
– Αν ο πωλητής έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ.
-Στις περιπτώσεις ακινήτων τα οποία αποκτήθηκαν από τον πωλητή πριν από το 1995 προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας.
-Η υπεραξία που θα προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισμούς, θα απομειώνεται ανάλογα με τα έτη που το μεταβιβαζόμενο ακίνητο βρίσκεται στην κατοχή του. Για παράδειγμα, για διακράτηση πάνω από ένα έτος προκύπτει απομείωση της υπεραξίας κατά 2% η οποία ανέρχεται σε έως 60% για τα ακίνητα που έχουν διακρατηθεί για περισσότερο από 26 έτη.
ΠΗΓΗ: capital.gr