Λίγο πριν από τη νέα συνάντηση με την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο με θέμα το ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ, προχώρησε σε ευοίωνες δηλώσεις για την κρίση στην Ευρωζώνη, εξαίροντας ωστόσο την πολιτική της λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία.
«Αν δει κανείς την Ιρλανδία, την Πορτογαλία… η Ισπανία είναι καλύτερα και ακόμη και στην Ελλάδα τα πράγματα βελτιώνονται», δήλωσε η ‘Αγγελα Μέρκελ και ανέφερε ότι κατά το παρελθόν δέχθηκε πολλές ύβρεις στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, καθώς έπρεπε, όπως είπε, να κάνει «το σωστό» σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρώ.
«Έχω δεχθεί τόσες ύβρεις στην Ελλάδα. Τόσες ύβρεις στην Πορτογαλία. Και λίγα χρόνια μετά, μόλις ήμουν στην Πορτογαλία. Υπήρχε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, πήγα βόλτα με τον πορτογάλο Πρωθυπουργό στο Πόρτο κατά μήκος του ποταμού», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε νωρίτερα απόψε σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και αναφέρθηκε σε γερμανικές επενδύσεις στη χώρα, οι οποίες γίνονται επειδή στην Γερμανία υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών. «Άρα πρέπει κάποιες φορές να περάσεις μια δύσκολη περίοδο προκειμένου μετά να γίνεις συμπαθής και πάλι. Πρέπει να κάνεις το σωστό. Και κατά την διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, απέκτησα και πολλούς αντιπάλους. Αλλά πιστεύω ότι αν δει κανείς την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, η Ισπανία είναι καλύτερα και ακόμη και στην Ελλάδα τα πράγματα βελτιώνονται», επέμεινε.
Η κρίσιμη συνάντηση με Λαγκάρντ
Εξάλλου Μέρκελ και Λαγκάρντ θα έχουν σήμερα Δευτέρα νέα συνάντηση λίγο μετά τη συνάντησή τους στη σύνοδο των G7 στο Λα Μαλμπέ του Καναδά. Θα συμμετέχουν και οι άλλοι επικεφαλής οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.
Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η καγκελάριος και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα συζητήσουν για μια ακόμα φορά την ανοιχτή οικονομική συμμετοχή του Ταμείου με 1,6 δισ. ευρώ στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Γερμανία που εκτιμούν ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα που εκπνέει στις 20 Αυγούστου. Ο εκπρόσωπος των Γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ δηλώνει στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο», υπογραμμίζει στην εφημερίδα ο Ρέμπεργκερ.
Οι συνομιλίες για μια ενδεχόμενη χορήγηση ελαφρύνσεων γίνονται στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup τον Μάιο του 2016, προσθέτει ο χριστιανοδημοκράτης Έκχαρντ Ρέμπεργκερ: «Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις. Οι ελαφρύνσεις ωστόσο πρέπει να περιορισμένες. Τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με τα στοιχεία του προϋπολογισμού των τελευταίων δύο ετών να είναι καλύτερα απ΄ ότι αναμένονταν», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος σε ζητήματα προϋπολογισμού.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ συνεχίζονται πάντως με εντατικούς ρυθμούς ενόψει της τελικής απόφασης στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Όλα πάντως συνηγορούν στο ότι το Ταμείο θα περιοριστεί τελικά σε έναν συμβουλευτικό ρόλο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post γερμανικοί τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πλέον ζήτημα χρόνου την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.