Την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 15:00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η νεκρώσιμος ακολουθία του Παύλου Γιαννακόπουλου, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Όσοι επιθυμούν να αποδώσουν φόρο τιμής θα έχουν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τον Παύλο Γιαννακόπουλο στο λαϊκό προσκύνημα στο Ναό Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου (εντός του περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών) από τις 08:00-13:30.
Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο.
Στον Παύλο Γιαννακόπουλο, ιδρυτή της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, έχει αποδοθεί το προσωνύμιο του «πατριάρχη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».
Πρωτοπόρο πνεύμα, χαρισματική προσωπικότητα, με ευρηματική σκέψη, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο χώρο της φαρμακευτικής αγοράς. Η προσφορά του ήταν αδιάλειπτη στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και είχε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και καθιέρωση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου ως δύναμης με παγκόσμια εμβέλεια. Επίσης, αναγνωριζόταν στο πρόσωπό του το γεγονός ότι σεβόταν πάντοτε τους διακριτούς ρόλους όλων των μερών στην αλυσίδα φαρμάκου και στεκόταν με συνέπεια δίπλα στο ελληνικό φαρμακείο.
Στο χώρο του φαρμάκου μυήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια, όταν βοηθούσε τον πατέρα του, Δημήτριο Γιαννακόπουλο, στις διανυκτερεύσεις του φαρμακείου που είχε ιδρύσει το 1924, στην οδό Πειραιώς. Ωστόσο, τον Παύλο Γιαννακόπουλο κέρδισαν οι Οικονομικές Επιστήμες και όχι η Φαρμακευτική, καθώς αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Πίστευε ότι «για να φτάσεις στην κορυφή χρειάζεται να προσπαθήσεις. Να έχεις όραμα, αφοσίωση και πίστη». Ακολουθώντας αυτήν την αρχή έκανε τα πρώτα βήματα που θα οδηγούσαν τελικά στην κατάκτηση της κορυφής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Χρονολογία σταθμός είναι το 1960, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των εισαγωγών φαρμάκων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία και απλώνει την εμπορική δραστηριότητά της σε όλη την Ελλάδα. Σύντομα, η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ γίνεται αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών, όπως οι Janssen, Roussel, Alcon και Bristol-Myers ενώ επεκτείνει τη δραστηριότητά της και εκτός συνόρων.
Το 1971, η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Με τον πρόεδρο και ιδρυτή της, Παύλο Γιαννακόπουλο, στο «τιμόνι» η ΒΙΑΝΕΞ χαράζει μια πορεία αλματώδους ανάπτυξης ολοκληρώνοντας συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Fujisawa (Ιαπωνία), Sigma Tau Industries (Ιταλία), Eli Lilly (ΗΠΑ) οι οποίες αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή και την αντιπροσώπευση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος και η ΒΙΑΝΕΞ αποτέλεσαν, δηλαδή, συμμάχους-κλειδί για διεθνείς φαρμακευτικούς οίκους, ώστε να έρθουν για πρώτη φορά τα προϊόντα τους στη χώρα μας.
Το 1977 ξεκινά η βιομηχανική δραστηριότητα της ΒΙΑΝΕΞ, με τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου, το οποίο εξειδικεύεται στην παραγωγή στείρων, υγρών, ημιστερεών προϊόντων και εναιωρημάτων.
Το 1983 η ΒΙΑΝΕΞ αποκτά το δεύτερο εργοστάσιο. Πρόκειται για μία καινοτόμα και φιλική προς το περιβάλλον Μονάδα Παραγωγής Φαρμάκων, εξειδικευμένη στις μη-στείρες στερεές μορφές.
Δύο χρόνια αργότερα, η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας ενισχύεται με την απόκτηση του τρίτου εργοστασίου. Το τρίτο εργοστάσιο θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής λυόφιλων ενέσιμων στην Ευρώπη.
Η διορατικότητα του Παύλου Γιαννακόπουλου για την ανοδική πορεία που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, οδηγεί στην ίδρυση της ΒΙΑΝ Α.Ε, το 1995, εταιρείας του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, με προσανατολισμό στην αγορά του φαρμακείου.
Το 1997 η ΒΙΑΝΕΞ ιδρύει στη Βαρυμπόμπη τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και το κέντρο διανομής τελικών προϊόντων.
Το 1999 η ΒΙΑΝΕΞ αποκτά το τέταρτο εργοστάσιο το οποίο θεωρείται μία εκ των πλέον εξελιγμένων και ελαχίστων στον ευρωπαϊκό χώρο, μονάδα παραγωγής κεφαλοσπορινούχων προϊόντων.
Το 2006 ιδρύεται η ELDRUG S.A., μια εταιρεία με σκοπό την έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ το 2011 η ΒΙΑΝΕΞ λαμβάνει την έγκριση ως προμηθευτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organization) καθώς και της UNICEF.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών, καθώς και αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ενώ έχει βραβευθεί πολλές φορές από οικονομικούς, επιχειρηματικούς φορείς και επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για τη συνολική του προσφορά στην ελληνική φαρμακευτική αγορά τιμήθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, τον Απρίλιο του 2017. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το πιο πάνω αφιερωματικό βίντεο.
Ως αυθεντικός αυτοδημιούργητος άνθρωπος, χαρακτηριζόταν από έντονη κοινωνική ευαισθησία. Η κοινωνική προσφορά ήταν προτεραιότητα για αυτόν, μέχρι και τον θάνατό του, στηρίζοντας ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη. Καθοριστική ήταν, επίσης, η συμβολή του στη δημιουργία του πρώτου Φαρμακευτικού Μουσείου της χώρας στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν δωρητής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του.
Στήριγμά του όλα αυτά τα χρόνια ήταν η σύζυγός του Δέσποινα, ενώ συνεχιστής του οράματός του και του έργου του είναι ο γιος του Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τα «ηνία» του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ από το 2013.
ΠΗΓΗ: cnn.gr