Έξι λεπτά όλα κι όλα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ με τον πρόεδρο Γκεόργκι Ιβάνοφ, όπου τον ενημέρωσαν για τη συμφωνία που επετεύχθη με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Makfax, το κυβερνητικό όχημα με αστυνομική συνοδεία έφτασε στην προεδρική κατοικία στις 10:03, αναχώρησε στις 10:09 και οι πύλες έκλεισαν.
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των Ζόραν Ζαεφ και Αλέξη Τσίπρα, το νέο όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, με μετάφραση σε όλες τις γλώσσες, συμφωνήθηκε για συνολική χρήση και η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα προχωρήσει πλέον σε τροποποίηση στο Σύνταγμα.
Από την άλλη πλευρά, ο Ιβάνοφ επιμένει σε μια λύση που δεν θα περάσει από συνταγματικές αλλαγές. Χθες, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ υπογράμμισε σε γραπτή δήλωσή του, ότι το ζήτημα του ονόματος επιλύθηκε τηλεφωνικά και με προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, κάτι που ο ίδιος δεν θεωρεί “σοβαρό και ανεύθυνο”.
Διάγγελμα Ιβάνοφ
Μάλιστα, σήμερα αναμένεται διάγγελμα του προέδρου των Σκοπίων. «Ενημερώνουμε ότι η συνάντηση (σ.σ.: μεταξύ Ζάεφ και Ιβάνοφ) διήρκεσε δύο λεπτά. Σήμερα, ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα απευθυνθεί στον λαό της ΠΓΔΜ και στους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της ΠΓΔΜ.
Σκληρή απάντηση Ζάεφ
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους των Σκοπίων λοιπόν, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ έκαναν μια προσπάθεια να παρουσιάσουν και να συζητήσουν με τον πρόεδρο το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα, ωστόσο ο Ιβάνοφ αρνήθηκε και αποχώρησε από τη συνάντηση, μη θέλοντας να μιλήσει για τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας για το μέλλον της Μακεδεονίας.
Για άλλη μια φορά, δε, η κυβέρνηση του Ζάεφ κάλεσε όλους τους πολιτικούς παράγοντες να ενώσουν τις εθνικές προτεραιότητες και να υποστηρίξουν την ευημερία των πολιτών και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
«Οι πολίτες έχουν τελικά την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους εμποδίσει να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον της ΠΓΔΜ», ανέφερε η κυβέρνηση.