Αρχές Ιουλίου 2012. Η κυβέρνηση Σαμαρά (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) ανακοινώνει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας. Υπουργός των Εξωτερικών έχει οριστεί ο σημερινός Επίτροπος στην Ε.Ε Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μιλώντας σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας αναφέρεται στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με τη ρητή δέσμευση περί “σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό”.
Επαναλαμβάνει, δηλαδή, την εθνική γραμμή, όπως αυτή χαράχθηκε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ενόψει της Συνόδου του Βουκουρεστίου (2008) και υποστηρίχθηκε τότε και έκτοτε απ΄ όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Πρωθυπουργός της κυβέρνησης ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προφανώς δεσμευόταν από τις προγραμματικές δηλώσεις της δικής του κυβέρνησης. Σήμερα, ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αναιρεί τη θέση αυτή και κάνει λόγο για μη χρήση του όρου Μακεδονία, παρασύροντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλες τις διεθνείς παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών εκείνης της περιόδου, η στρατηγική της Αθήνας εστίαζε σχεδόν αποκλειστικά στην ονομασία της ΠΓΔΜ και -τουλάχιστον δημόσια- δεν γινόταν καμία ειδική αναφορά στις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές, αν και υπήρχαν αναφορές στο θέμα της άρσης του αλυτρωτισμού.
https://youtu.be/E5QrxcyzvnE
Το βίντεο με τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στον Μανόλη Κοττάκη όπου αποδέχεται τη σύνθετη ονομασία erga omnes
Διαβάστε (από το σάϊτ του υπουργείου των Εξωτερικών) τι ακριβώς είχε δηλώσει στη Βουλή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος:
Σε ό,τι αφορά την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων δεν είναι απλώς μια διαφορά περί ιστορικών γεγονότων ή συμβόλων, που σίγουρα έχουν αξία.
Είναι θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes).
Η σημερινή ηγεσία όμως των Σκοπίων διολισθαίνει, με ρητορική και στάση αδιαλλαξίας, που φτάνει το βαθμό της γραφικότητας, προκαλώντας ερωτηματικά, που η λογική δυσκολεύεται να απαντήσει, επιβαρύνοντας το κλίμα των διμερών μας σχέσεων.
Ευχόμαστε να κυριαρχήσουν στη γειτονική χώρα, οι φωνές της σύνεσης και της κοινής λογικής.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς προς τους γείτονες, τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επιζητούμε λύση για το ζήτημα της ονομασίας, που να είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα.
Λίγο καιρό αργότερα, ο κ. Αβραμόπουλος εκφώνησε ομιλία στην 67η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ:
Θα ήθελα τώρα να παρουσιάσω ορισμένα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την άμεση γειτονιά μας.
Το ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πέρα από την εννοιολογική του διάσταση, αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ για να δοθεί τέλος σε αλυτρωτικές αντιλήψεις και στις απόπειρες να ξαναγραφεί η ιστορία της περιοχής μας. Ενημερώθηκα για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ σήμερα στη Γενική Συνέλευση. Η στρέβλωση της πραγματικότητας ενώπιον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας και η χρήση ρητορικής του 19ου αιώνα σήμερα, είναι αντιπαραγωγικές και δεν οδηγούν πουθενά. Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός είναι το χειρότερο δυνατό μείγμα για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και της σταθερότητας της περιοχής μας.
Η Ελλάδα πιστεύει ότι η λύση έγκειται στην επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας:
Μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ. Και, βέβαια, αυτή η ονομασία πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes).
Όταν επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ευρύ πεδίο δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σχέσεις μας προς το αμοιβαίο όφελός μας και η Ελλάδα θα γίνει ο πιο πιστός σύμμαχος και φίλος της ΠΓΔΜ στην προσπάθειά της να πραγματώσει τις ευρωατλαντικές της προσδοκίες. Σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός εταίρος της ΠΓΔΜ, δεδομένης και της σημαντικής παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων.
Ένα χρόνο μετά, από το βήμα (πάλι) της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο διάδοχος του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος επαναλαμβάνει την (πάγια) θέση της Ελλάδας:
Επιδίωξή μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη διεξαγόμενη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ και στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.
Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις – erga omnes – χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει το σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα. Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος θα επιτρέψει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη γειτονική χώρα να αναπτύξουν μια συνεργασία πολυσχιδή και παραγωγική σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Θα συμβάλλει, επίσης, στη σταθερότητα και την ευημερία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα ενισχύσει την ευρω-ατλαντική προοπτική της χώρας.